Tim Paravicini jest dla mnie kultowym konstruktorem. Nigdy nie bał się eksperymentów. To dzięki niemu nijaka lampa EL519 z dnia na dzień stała się kilkadziesiąt razy droższa. Pokazanego przez gsmoka wzmacniacza słuchałem poprzez włoskie Zingale (Uverture 2.0) i mówiąc szczerze to jeden z trzech, może czterech najlepszych dźwięków jakie w życiu słyszałem (źródłem był gramofon analogowy). I moja opinia jest tylko w pozornej sprzeczności z poprzednimi postami o eksperymentach - można sobie na nie pozwolić mając już duże doświadczenie. Zaczynać od tego to wg mnie nieporozumienie. Wyjątek jakim jest Tim tylko potwierdza tę regułę.
a.
wzmacniacz bez transformatora?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
myszka miki
Niestety nie miałem okazji słuchać tego wzmacniacza, nie znam też jego szczegółów konstrukcyjnych, natomiast nie da się ukryć, że choćby z uwagi na wygląd jest to wzmacniacz nietuzinkowy. "Eksperyment" z zastosowaniem lamp ECC83 w stopniu końcowym udał się, gdyż niezależnie co kto o tym sądzi wzmacniacz doczekał się komercyjnej wersji i znajduje nabywców. Bardzo podoba mi się "design" tego wzmacniacza. Gdy zobaczyłem jego zdjęcie po raz pierwszy natychmiast skojarzył mi się z Myszką Miki. Po przeczytaniu opisu dowiedziałem się, że rzeczywiście nadano mu takie "pseudo".
Słyszałem, że w jednym z naszych czasopism był opis tego wzmacniacza ze zdjęciami od środka. Może ktoś kojarzy gdzie to było?
Słyszałem, że w jednym z naszych czasopism był opis tego wzmacniacza ze zdjęciami od środka. Może ktoś kojarzy gdzie to było?
-
- 15...19 postów
-
- 125...249 postów

Pozdrawiam
Adam
Adam