wzmacniacz bez transformatora?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Tim Paravicini jest dla mnie kultowym konstruktorem. Nigdy nie bał się eksperymentów. To dzięki niemu nijaka lampa EL519 z dnia na dzień stała się kilkadziesiąt razy droższa. Pokazanego przez gsmoka wzmacniacza słuchałem poprzez włoskie Zingale (Uverture 2.0) i mówiąc szczerze to jeden z trzech, może czterech najlepszych dźwięków jakie w życiu słyszałem (źródłem był gramofon analogowy). I moja opinia jest tylko w pozornej sprzeczności z poprzednimi postami o eksperymentach - można sobie na nie pozwolić mając już duże doświadczenie. Zaczynać od tego to wg mnie nieporozumienie. Wyjątek jakim jest Tim tylko potwierdza tę regułę.
a.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

myszka miki

Post autor: gsmok »

Niestety nie miałem okazji słuchać tego wzmacniacza, nie znam też jego szczegółów konstrukcyjnych, natomiast nie da się ukryć, że choćby z uwagi na wygląd jest to wzmacniacz nietuzinkowy. "Eksperyment" z zastosowaniem lamp ECC83 w stopniu końcowym udał się, gdyż niezależnie co kto o tym sądzi wzmacniacz doczekał się komercyjnej wersji i znajduje nabywców. Bardzo podoba mi się "design" tego wzmacniacza. Gdy zobaczyłem jego zdjęcie po raz pierwszy natychmiast skojarzył mi się z Myszką Miki. Po przeczytaniu opisu dowiedziałem się, że rzeczywiście nadano mu takie "pseudo".
Słyszałem, że w jednym z naszych czasopism był opis tego wzmacniacza ze zdjęciami od środka. Może ktoś kojarzy gdzie to było?
ABBA
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: ABBA »

bue bede zakladal nowego tematu dlatego napisze w tym.
Ma ktos moze schemat jakiegos wzmacniacza sluchawkowego z wyjsciem OTL ? moze na ECC82 da sie cos wyczarowac?
Alek

Post autor: Alek »

Wyczarowywałem na 6S46GW. Ale w necie chyba były jakieś układy z 6N13S.
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

:arrow: Alek - tylko gdzie takie lampy zdobyć? Kiedyś w EP był schemat takiego wzmacniacza na ECL86. Sprawdź też na http://www.audioton.republika.pl
Pozdrawiam
Adam