Technologia FAQ

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Technologia FAQ

Post autor: Wojtek »

aha, ok. To w takim razie musze zapoznać się z "obsługą", bo jest to dla mnie nowa rzecz.
Wojtek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Warto by było, żeby autorzy artykułów przyłożyli się też do korekty. W artykule o wykonywaniu PCB użycie wielkich liter jest raczej dosyć dowolne...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ok, troche mi zeszlo (dlugi weekend 8-)) ale juz sie zarejestrowalem i chetnie moge pomoc w 'czyms' ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Kopię po plikach pomocy wiki ale za nic nie umiem znaleźć podpowiedzi jak robi sie spis treści. Kto wie? moze mała podpowiedź gdzie to znaleźć.
Wojtek
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
TooL46_2 pisze:Ok, troche mi zeszlo (dlugi weekend 8-)) ale juz sie zarejestrowalem i chetnie moge pomoc w 'czyms' ;)
Nadzieliłem status edytora.
Wojtek pisze: Kopię po plikach pomocy wiki ale za nic nie umiem znaleźć podpowiedzi jak robi sie spis treści. Kto wie? moze mała podpowiedź gdzie to znaleźć.
Jeżeli chodzi Ci o stronę ze "spisem treści" to po prostu się ją pisze.
jeżeli chodzi Ci o spis treści na stronie, to się robi sam - od pewnej długości strony.
* gdy chcesz wymusić spis na krótszej - wpisujesz
__TOC__
* gdy zablokować na dłuższej:
__NOTOC__
* gdy komuś nie odpowiada "defaultowy" spis - wpisałem szablon do spisu treści, używa się tak:
{{Spis treści|right|200px}}
drugie pole to położenie, trzecie szerokość

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

OK, dzięki. Czy jesli cos będę pisał to jest szansa ukrycia tego do momentu gdy uznam ze juz nadaje sie do pokazania - czy może lepiej sobie przygotować tekst pod jakims edytorem i dopiero przenieść? Przepraszam za dziwne pytania ale dla mnie to jest nowość a trochę mam ograniczony czas żeby samemu odkrywać różne mozliwości (w sumie tego sie obawiałem, ze więcej czasu zajmie mi poznawanie edytora niz pisanie)
Wojtek
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Piszesz artykuł o nazwie "<twoja nazwa użytkownika>/<nazwa artykułu>" :wink:
Jak będzie gotowe przenosisz metodą kopiuj wklej lub prosisz biurokrate :roll:

W czymś jeszcze mogę pomóc :?:
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

...:::SQL:::... pisze:Piszesz artykuł o nazwie "<twoja nazwa użytkownika>/<nazwa artykułu>" :wink:
Jak będzie gotowe przenosisz metodą kopiuj wklej lub prosisz biurokrate :roll:

W czymś jeszcze mogę pomóc :?:
Dzięki, na razie tyle :)
Wojtek
Jasiu

Wojtek pisze:
...:::SQL:::... pisze:Piszesz artykuł o nazwie "<twoja nazwa użytkownika>/<nazwa artykułu>"
Sciślej
"Użytkownik:<twoja nazwa użytkownika>/<nazwa artykułu>"
Na przykład:
http://www.trioda.com/triodka/index.php ... /brudnopis

Takie użycie (nazywa się to przestrzeń użytkownika) powinno spowodować, że wyszukiwarka nie będzie kierowała na strony brudnopisów. Zaś przewaga nad pisaniem edytorem "z boku" jest duża: możesz podglądać rezultaty.

Pozdrawiam,
Jasiu
Jasiu

Czołem.

* Po całym dniu walki polegającej na tym, że grzebałem w niewłaściwym pliku udało mi się uruchomić na Triodce "extensions" - na razie przypisy. Ważnych spraw funkcjonalnych pozostaje jeszcze rendering wzorów LaTeXa, ale wygląda na to, że do tego jest potrzebna binarka i bez dużej dawki dobrej woli administratorów serwera nie da się tego zrobić... Na razie, bo może kiedyś napiszą to w php albo jakimś perlu. Proponuję uznać, że Triodka jest funkcjonalna...

** Możemy pisać.
** Wobec tego, że mamy licencję taką samą jak polska Wikipedia (CC BY-SA), możemy dowolnie wykorzystywać jej teksty, pod warunkiem, że napiszemy (na przykład w dyskusji), że je wykorzystaliśmy. Na przykład tak:
http://www.trioda.com/triodka/index.php/Trioda
Tekst legalnie zerżnięty z Wikipedii (wyrzutów sumienia nie mam, bo praktycznie sam go tam napisałem), a jest na pewno dobrą podkładką by uzupełnić go teraz o treści radioamatorskie, albo wszystkie inne, na które mamy ochotę. Informacja o wykorzystaniu Wikipedii jest w dyskusji:
http://www.trioda.com/triodka/index.php/Dyskusja:Trioda
Przed rozpoczęciem pisania warto więc spojrzeć na Wikipedię, może da się pobrać "podkładkę".
** Możemy również korzystać z ogólnoświatowej wikimediowej bazy ilustracji http://commons.wikimedia.org/wiki/Stron ... 2%C3%B3wna - znakomita większość grafik tam umieszczonych (a są ich miliony) na to pozwala. U nas musimy podać jedynie nazwę pliku - przykłady są na stronie głównej Triodki. Przy okazji - dużo zdjęć umieścili tam OTLamp, Matizz, Tomek i inni. Oczywiście równiez i je należy bezpośrednio wykorzystać.

Pozdrawiam,
Jasiu
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Witam,

A jak bym chciał uwagi przekazać do autorów odnośnie jakiejś strony to jak to należy robić ?
Jasiu

Czołem.
GeTe pisze: A jak bym chciał uwagi przekazać do autorów odnośnie jakiejś strony to jak to należy robić ?
* Możesz ją sam poprawić. To środowisko temu sprzyja - wielu może pracować nad tym samym. Pomyłki nie są problemem, ponieważ trzymane są wszystkie poprzednie wersje.
* Do dyskusji konkretnej strony służy jej "strona dyskusji" - każda ma taką.
* Do dyskusji spraw ogólniejszych służą strony dyskusji użytkowników. Zwyczaj jest taki, że Ty piszesz na stronie Jego, a On na Twojej.
Jasiu
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Hmm do dyskusji myślałem, że jest forum, a FAQ miał być dla zebrania informacji odpowiadających na pojawiające sie uporczywie te same pytania. Ja na razie odpadam z tego, bo widzę, że za dużo czasu zajmie mi przyswojenie sobie "technologii". Nie bardzo odpowiada mi jednak przyjęta formuła i nie bardzo wyobrażam sobie, że dowolny użytkownik może ingerować i poprawiać bez mojej wiedzy, to co napisałem.
Wojtek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Jasiu pisze: Nadzieliłem status edytora.
Dzieki! :)

Pytanie -- na stronie, gdzie mozna sie nauczyc edytora, pod numerem 12 jest tablica ze znakami specjalnymi (sa tez polskie, ktore mnie by bardzo pomogly) -- jak to 'wlaczyc'? Nie moge sie doszukac takiej opcji w preferencjach :?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Jasiu

Czołem.
TooL46_2 pisze: Pytanie -- na stronie, gdzie mozna sie nauczyc edytora, pod numerem 12 jest tablica ze znakami specjalnymi (sa tez polskie, ktore mnie by bardzo pomogly) -- jak to 'wlaczyc'? Nie moge sie doszukac takiej opcji w preferencjach :?
To wymaga zainstalowania rozszerzenia oprogramowania - powinno już działać (o ile masz przeglądarkę z włączonym JavaScriptem).
Wojtek pisze: Hmm do dyskusji myślałem, że jest forum, a FAQ miał być dla zebrania informacji odpowiadających na pojawiające sie uporczywie te same pytania.
Takie jest założenie. Ja dotychczas zrobiłem tam wszystkiego trzy strony: dwie właśnie na podstawie forum, jedną "ogólną" (o triodzie). Przecież zawartość będzie zależała od tego co tu postanowimy i co wpiszemy. To, że ktoś doda ikonki, ktoś ilustracje, a ktoś wpisze informacje o książkach, które posiada chyba niczemu nie przeszkadza?
Wojtek pisze: Ja na razie odpadam z tego, bo widzę, że za dużo czasu zajmie mi przyswojenie sobie "technologii".
To dużo prostsze niż się wydaje. Trzeba po prostu zacząć edytować.
Wojtek pisze: Nie bardzo odpowiada mi jednak przyjęta formuła i nie bardzo wyobrażam sobie, że dowolny użytkownik może ingerować i poprawiać bez mojej wiedzy, to co napisałem.
* Tak powstał Linux, Wikipedia, Camerapedia i wiele innych ciekawych rzeczy...
* Zaś nie do końca wyobrażam sobie sytuacji, w którym jedna osoba tworzy artykuł oparty na treści forum, a inne, które w dyskusji na forum udział brały, nie mają nic do powiedzenia. Jakie inne widzisz rozwiązanie? Zresztą tu nie każdy dowolny użytkownik może edytować - jest konieczność uzyskania akceptacji (i ja akurat właśnie w tym widzę niebezpieczeństwo).

Jasiu