Technologia FAQ

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Jasiu

Technologia FAQ

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Jak myślicie, jaka technologia powinna być zastosowana do FAQ.

1) Forma postów na Forum.
Byłaby jednorodna z Forum, ale ma dużo wad:
- Mała elastyczność doboru providera. Trudno zrobić mirror. Trudno wyeksportować, na przykład w postaci pdf.
- Nie wiem czy istnieje możliwość edycji postu przez grupę osób.

2) HTML. Chyba najprostsza.
- Można się wspomóc jakąś Joomlą czy czymś podobnym.
- Trzeba znaleźć przytulisko na serwerze z możliwością pisania i testowania przez wiele osób.

3) Wiki.
- Elastyczna, ma pamięć wszystkich wersji.
- Trzeba gdzieś zainstalować i nauczyć się administrowania.

4) Coś innego (co)?

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Technologia FAQ

Post autor: Jarosław »

Może coś w stylu Jogis? Prosto i z obrazkami :)
Szybko znajduje się to czego się szuka...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Według mnie punkt 1) - bo taka forma daje szanse ze wogóle to powstanie, przy czym musi to być temat zablokowany gdzie nie ma mozliwości pisania postów, a jedynie osoby uprawnione powinny mieć mozliwość edycji tersci.
Wojtek
Jasiu

Wojtek pisze:Według mnie punkt 1) - bo taka forma daje szanse ze wogóle to powstanie, przy czym musi to być temat zablokowany gdzie nie ma mozliwości pisania postów, a jedynie osoby uprawnione powinny mieć mozliwość edycji tersci.
Pisali byśmy i tak na forum, chodzi o to jaki wybrać format docelowy.

Jasiu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Mogę zainstalować i skonfigurować do tego celu Joomlę na serwerze triodowym.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze: 3) Wiki.
Chyba najlepiej? Gotowy soft, możliwość grupowej pracy, pamięć wersji itp. miłe dodatki. W razie czego mam dużo wolnego miejsca i limitu na swoim serwerze.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Przyjmując za bazę oprogramowanie typu "wiki" można pójść dalej i po przygotowaniu materiału po prostu zamieścić go na Wikipedii. Rozpowszechnienie i społeczny pożytek związany z zebraną wiedzą byłby wówczas najprawdopodobniej największy. No i nie jest wymagana instalacja oprogramowania.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

gsmok pisze:Przyjmując za bazę oprogramowanie typu "wiki" można pójść dalej i po przygotowaniu materiału po prostu zamieścić go na Wikipedii. Rozpowszechnienie i społeczny pożytek związany z zebraną wiedzą byłby wówczas najprawdopodobniej największy. No i nie jest wymagana instalacja oprogramowania.
Tylko wtedy prawdopodobnie wezmie w "łeb" to co chcemy uzyskać czyli będą sie dalej mnożyc tematy, na które już były odpowiedzi, według mnie FAQ musi być częścią forum, tak aby wchodzącym na forum nowym użytkownikom wchodziło w oczy.
Wojtek
Jasiu

gsmok pisze:Przyjmując za bazę oprogramowanie typu "wiki" można pójść dalej i po przygotowaniu materiału po prostu zamieścić go na Wikipedii. Rozpowszechnienie i społeczny pożytek związany z zebraną wiedzą byłby wówczas najprawdopodobniej największy. No i nie jest wymagana instalacja oprogramowania.
Zupełnie nie. Wikipedia ma być z założenia encyklopedią, a nie zbiorem materiałów instruktażowych. Większość odpowiedzi na pytania byłaby nieencyklopedyczna i z Wikipedii została by szybko usunięta.

BTW: Wydaje mi się, że warto by wybrać taką platformę, którą się daje wyeksportować w pliku pdf.

Jasiu
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Jeśli FAQ to nadal "najczęściej zadawane pytania", to może wystarczy zebrać powtarzające się pytania i krótko na nie odpowiedzieć dodając odnośniki do wątków rozwijających dany temat? Nie jest do tego potrzebna żadna technologia, licencje, nowe artykuły, itp.
Tomek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomasz Gumny pisze:Jeśli FAQ to nadal "najczęściej zadawane pytania", to może wystarczy zebrać powtarzające się pytania i krótko na nie odpowiedzieć dodając odnośniki do wątków rozwijających dany temat? Nie jest do tego potrzebna żadna technologia, licencje, nowe artykuły, itp.
Dokładnie tak. Zebranie tego co juz jest, bo inaczej nagadamy się i może to umrzeć smiercia naturalną. Wykorzystac zasoby forum, a nie pisać książkę.
Wojtek
Jasiu

Wojtek pisze:Wykorzystac zasoby forum, a nie pisać książkę.
Przecież oczywiste jest, że od tego trzeba zacząć. Nikt nigdy nie twierdził inaczej. Natomiast odnośniki do oryginalnych postów to zły pomysł. Są one często bardzo mocno zaśmiecone. Trochę dublują funkcję wyszukiwarki (cały czas mam nadzieję, że w końcu zadziała).

Jasiu
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:
Jasiu pisze: 3) Wiki.
Chyba najlepiej? Gotowy soft, możliwość grupowej pracy, pamięć wersji itp. miłe dodatki. W razie czego mam dużo wolnego miejsca i limitu na swoim serwerze.
W takiej formie bym to właśnie widział.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Trochę dublują funkcję wyszukiwarki (cały czas mam nadzieję, że w końcu zadziała).
Mam pytanie raczej do admina, czy nie można skorzystać z google jako wyszukiwarki, tak jak jest na stronie np jogisa (tylko że on ma inną wyszukiwarkę) ? By podawała wyniki tylko z "site". Wiem że nie jest to prawdziwa wyszukiwarka forum, ale jako tymczasowa łata ?
Nie wiem jak z prawami autorskimi przy wykorzystaniu googla jako wyszukiwarki na "własnej" stronie (ech te prawa, własność intelektualna powinna być dla ogółu, bo tak w skrajnym przypadku dojdzie że spadkobiercom Ohma powinniśmy płacić przy każdym obliczaniu rezystora)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

wyszukiwane słowa site:trioda.com

Nie trzeba zaraz do tego instalować czegoś na forum, każdy może sobie ręcznie w googlach wpisać.
_