Możesz mi dorzucić przycięte deski do tej paczki z lampami, co mi ją miałeś wysłać Posklejam i wykończę sobie sam. Chyba, że cena za gotowe kolumny będzie na prawdę niska
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
megabit pisze:Prace ruszyły, po wizycie w stolarni nabyłem arkusz MDF'u 18mm /6m^2/ (warunkiem sprzedaży było zakupienie całego arkusza). Miły pan przyciął formatki na łącznie 10 kolumn
A ja mam pytanie dotyczące tych 2 dolin na charakterystyce sph-60 przy kilku kHz. Czy to mocno daje się we znaki przy odsłuchu? Czy można to skorygować?
Witam
Bardzo ładnie Ci to wychodzi,kolumienka napewno sprawi Ci wiele frajdy.
Przy tej okazji zawsze nurtowało mnie pytanie(do ogółu) odnośnie doklejania dodatkowego magnesu,czy nie powinien on być doklejany (by spełniał swoją funkcję)w stanie "odpychania" przez drugi magnes w głośniku,wtedy właśnie może nie iść tak łatwo,nie jest to naturalnie zarzut ,że Magabicie zrobiłeś to źle,poprostu szczerze nie wiem jak tę czynność się wykonuje,stąd moje pytanie.
nuncjusz1 pisze:...czy nie powinien on być doklejany (by spełniał swoją funkcję)w stanie "odpychania" przez drugi magnes w głośniku...
O jakiej funkcji piszesz?
Nie wiem jak to jest w innych konstrukcjach, ale w tym przypadku, w materiałach monacorowskich pisze że magnesy mają się przyciągać. Zresztą imo byłoby to strasznie trudne a wręcz niemożliwe przymocować magnes odwrotnie. No i podstawowe pytanie jaki by to miało sens...
A ja w moich nie doklejałem i żyję, te głośniki, mają rzeczywiście spore pole rozproszenia. Nie chciałem wydawać dodatkowej stówy na magnes, wiec jeżeli mógłby ktoś ocenić jak to wpływa na głośnik (oprócz ekranowania) to chętnie posłucham.
Teraz to nic nie rozumiem. W końcu jak ma być zamontowany ten magnes? Wydaje mie się, że nie służy on do ekranowania magnetycznego konstrukcji, tylko do zmiany parametrów głośnika...
"Dając 2 magnesy odpychająco zaekranujesz głośnik. Dołożenie każdego magnesu zwiększa B(a za tym zwiększa sie BL), dzięki temu maleje Qes(i za nim qts), ale nie ma sensu dokładać w nieskończoność. "