Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marvel
- 3125...6249 postów

Re: Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
Możesz mi dorzucić przycięte deski do tej paczki z lampami, co mi ją miałeś wysłać
Posklejam i wykończę sobie sam. Chyba, że cena za gotowe kolumny będzie na prawdę niska 
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Jak to ma być do PCL86 i budżetowo to zalecam wizytę na elektrośmieciach,do 10W prawie zawsze coś parami bywa,niejednokrotnie ładne i działające.
-
nixie2
- 250...374 postów

A ja mam pytanie dotyczące tych 2 dolin na charakterystyce sph-60 przy kilku kHz. Czy to mocno daje się we znaki przy odsłuchu? Czy można to skorygować?megabit pisze:Prace ruszyły, po wizycie w stolarni nabyłem arkusz MDF'u 18mm /6m^2/ (warunkiem sprzedaży było zakupienie całego arkusza). Miły pan przyciął formatki na łącznie 10 kolumn![]()
-
megabit
- 1250...1874 posty

Po cytacie wnioskuję, że to pytanie do mnie, lecz ja jeszcze tych kolumn nie słuchałem - narazie jestem na etapie obudów.
-
nixie2
- 250...374 postów

Więc poczekamymegabit pisze:Po cytacie wnioskuję, że to pytanie do mnie, lecz ja jeszcze tych kolumn nie słuchałem - narazie jestem na etapie obudów.
-
megabit
- 1250...1874 posty

Dziś przyszły cewki, rezystory i kondensatory, więc skleciłem 2 filtry do wyżej omawianych głośników.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
nixie2
- 250...374 postów

Ładne. Dużo do zrobienia jeszcze zostało?megabit pisze:Dziś przyszły cewki, rezystory i kondensatory, więc skleciłem 2 filtry do wyżej omawianych głośników.
-
megabit
- 1250...1874 posty

Muszę dokończyć obudowy dla siebie, pozatym dzisiaj przyszła paczka z głośnikami, magnesami, terminalami i futrem owcy.
Magnes już przyklejony - szczerze mówiąc myślałem że będzie to bardziej kłopotliwe.
Prócz obudowy zostaje jeszcze poprzykręcanie wszystkiego, szpachlowanie, fornirowanie, malowanie.
Magnes już przyklejony - szczerze mówiąc myślałem że będzie to bardziej kłopotliwe.
Prócz obudowy zostaje jeszcze poprzykręcanie wszystkiego, szpachlowanie, fornirowanie, malowanie.
-
megabit
- 1250...1874 posty

Kolejna fotka z postępu prac. Forniruję "tunel" bo jest to możliwe tylko na tym etapie budowy.
-
nuncjusz1
- 625...1249 postów

Witam
Bardzo ładnie Ci to wychodzi,kolumienka napewno sprawi Ci wiele frajdy.
Przy tej okazji zawsze nurtowało mnie pytanie(do ogółu) odnośnie doklejania dodatkowego magnesu,czy nie powinien on być doklejany (by spełniał swoją funkcję)w stanie "odpychania" przez drugi magnes w głośniku,wtedy właśnie może nie iść tak łatwo,nie jest to naturalnie zarzut ,że Magabicie zrobiłeś to źle,poprostu szczerze nie wiem jak tę czynność się wykonuje,stąd moje pytanie.
Bardzo ładnie Ci to wychodzi,kolumienka napewno sprawi Ci wiele frajdy.
Przy tej okazji zawsze nurtowało mnie pytanie(do ogółu) odnośnie doklejania dodatkowego magnesu,czy nie powinien on być doklejany (by spełniał swoją funkcję)w stanie "odpychania" przez drugi magnes w głośniku,wtedy właśnie może nie iść tak łatwo,nie jest to naturalnie zarzut ,że Magabicie zrobiłeś to źle,poprostu szczerze nie wiem jak tę czynność się wykonuje,stąd moje pytanie.
-
megabit
- 1250...1874 posty

O jakiej funkcji piszesz?nuncjusz1 pisze:...czy nie powinien on być doklejany (by spełniał swoją funkcję)w stanie "odpychania" przez drugi magnes w głośniku...
Nie wiem jak to jest w innych konstrukcjach, ale w tym przypadku, w materiałach monacorowskich pisze że magnesy mają się przyciągać. Zresztą imo byłoby to strasznie trudne a wręcz niemożliwe przymocować magnes odwrotnie. No i podstawowe pytanie jaki by to miało sens...
-
dolphin123
- 625...1249 postów

magnesy laczy sie gdy odpychaja sie od siebie... dolozenie magnesu powoduje ekranowanie glosnika, ktorego nie trzeba tlumaczyc;)
-
traxman
A ja w moich nie doklejałem i żyję, te głośniki, mają rzeczywiście spore pole rozproszenia. Nie chciałem wydawać dodatkowej stówy na magnes, wiec jeżeli mógłby ktoś ocenić jak to wpływa na głośnik (oprócz ekranowania) to chętnie posłucham.
-
megabit
- 1250...1874 posty

Teraz to nic nie rozumiem. W końcu jak ma być zamontowany ten magnes? Wydaje mie się, że nie służy on do ekranowania magnetycznego konstrukcji, tylko do zmiany parametrów głośnika...
-
dolphin123
- 625...1249 postów

"Dając 2 magnesy odpychająco zaekranujesz głośnik. Dołożenie każdego magnesu zwiększa B(a za tym zwiększa sie BL), dzięki temu maleje Qes(i za nim qts), ale nie ma sensu dokładać w nieskończoność. "