Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
Witam,
Ponieważ kwestie audio(filskie) są mi zupełnie obce, chciałbym się poradzić. Złożyłem wzmacniacz na ECL86 i TG5 i potrzebuję do niego zestaw głośników czteroomowych, które będą optymalne, tzn. usłyszę przez nie wszystko, co trzeba, ale nie zapłacę majątku.
Co byście mi polecili? Mogą być same głośniki, ale mogą też być gotowe kolumienki. Może ktoś z kolegów chce się pozbyć czegoś fajnego?
Ponieważ kwestie audio(filskie) są mi zupełnie obce, chciałbym się poradzić. Złożyłem wzmacniacz na ECL86 i TG5 i potrzebuję do niego zestaw głośników czteroomowych, które będą optymalne, tzn. usłyszę przez nie wszystko, co trzeba, ale nie zapłacę majątku.
Co byście mi polecili? Mogą być same głośniki, ale mogą też być gotowe kolumienki. Może ktoś z kolegów chce się pozbyć czegoś fajnego?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Re: Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86
PCL86 i TG5 to raczej nie jest sprzęt audioświrski 

Mimo wszystko potrzebuję do niego głośników.Beier pisze:PCL86 i TG5 to raczej nie jest sprzęt audioświrski

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Każde może nie ale wodotrysk to też nie musi być - dobrze by było gdyby miały wysoką sprawność a z tym w głośnikach Hi-Fi w rozsądnych cenach krucho. Przy zwykłych kolumnach/głośnikach te pewnie niecałe 5W to może być trochę cicho.Marvel pisze:Czy może chcesz powiedzieć, że każde będą dobre?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam.
Do tego celu dobre będą głośniki szerokopasmowe tonsil o średniej mocy 5-50W np: GD 16/25.
Ja raz podłączyłem do wzmacniacza na EBL21 i EF80 kolumienki od gramofonu Unitra z głośnikami Tonsil GD 10-16/5/2. Głośnośc była dośc duża jak na małą moc.
Do tego celu dobre będą głośniki szerokopasmowe tonsil o średniej mocy 5-50W np: GD 16/25.
Ja raz podłączyłem do wzmacniacza na EBL21 i EF80 kolumienki od gramofonu Unitra z głośnikami Tonsil GD 10-16/5/2. Głośnośc była dośc duża jak na małą moc.
Ratujmy stare tranzystory!
Poszukaj projektu CT-193 z głośnikami szerokopasmowymi Monacora SPx130 chyba? A jak masz więcej miejsca to niezawodna tesla ARN6604 na desce.
Dzięki, zainteresuję się. Coś czuję, że to nie będzie mój pierwszy i ostatni wzmacniacz audiotraxman pisze:Poszukaj projektu CT-193 z głośnikami szerokopasmowymi Monacora SPx130 chyba? A jak masz więcej miejsca to niezawodna tesla ARN6604 na desce.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Przy tej mocy do dyspozycji polecam szerokopasmowiec" puszczony luzem"nawet w małym BR.Ale mnie niekoniecznie się słuchaj bo ja jestem zboczeńcem szerokopasmowym.Polecam mały Fostex nawet 103,albo Monacor jak proponuje Traxman.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To ja też się spytam gdyż biegły w temacie głośników nie jestem - jakie głośniki do PP na 6N13S a jakie do SE na 6S33S?
-
- 625...1249 postów
Ze swoim skromnym doświadczeniem śmiem twierdzić ,że "diabełek" w SE poradzi sobie z większością normalnych kolumn,mój SE na diable spokojnie pracował z kolumnami Gale reference monitor,których to skuteczność była na poziomie 86dB, z normalnym poziomem głośności w średnim pokoju.Był gdzieś na forum temat z "igłą" na Tesli z serii ARN66**.Moje "igły" grają u muzyka amatora i nie brakuje mu niczego,napędzane SE na 6p3s.
Myślę ,że nie warto płacić za dudniące a drogie grzmoty "angielskie" i takie tam(po dzisiejszej wizycie na AS utwierdziłem się w przekonaniu ,że produktom DIY nieraz naprawdę nic nie brakuje,a czasem nawet prezentują się o wiele lepiej niż rozreklamowane klocki,przykład -może już nie do końca DIY to Piotr i Talcomp)),i samemu coś zrobić ,ile to frajdy
Myślę ,że nie warto płacić za dudniące a drogie grzmoty "angielskie" i takie tam(po dzisiejszej wizycie na AS utwierdziłem się w przekonaniu ,że produktom DIY nieraz naprawdę nic nie brakuje,a czasem nawet prezentują się o wiele lepiej niż rozreklamowane klocki,przykład -może już nie do końca DIY to Piotr i Talcomp)),i samemu coś zrobić ,ile to frajdy
Takie coś?nuncjusz1 pisze:Przy tej mocy do dyspozycji polecam szerokopasmowiec" puszczony luzem"nawet w małym BR.
http://www.monacor.pl/catalogue-product ... SubKtg=513
I o co chodzi z tym "puszczaniem luzem"?

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Miałem na myśli brak zwrotnicy,myślałem o innym monacorze takim z tubką,niestety nie pamiętam oznaczenia ,w sieci jest fajny projekt monitorka "tubowego" na nim,postaram się znaleźć link.
Pewnie masz racje, ale nie wiem czy mialesz okazje posluchac zestaw Ancient Audio z Krakowa.nuncjusz1 pisze:...po dzisiejszej wizycie na AS utwierdziłem się w przekonaniu ,że produktom DIY nieraz naprawdę nic nie brakuje,a czasem nawet prezentują się o wiele lepiej niż rozreklamowane klocki,przykład -może już nie do końca DIY to Piotr i Talcomp)),i samemu coś zrobić ,ile to frajdy
Na diabelku SE monobloki, graly bardzo kulturalnie, majac odpowiednia ilosc gotowki na pewno chcialbym miec cos takiego.
-
- 625...1249 postów
Miałem okazję posłuchać,dźwięk niesamowicie wybuchowy. Ta firma to klasa.Pomijając gotówkę myślę ,że z dobrymi trafami(czyt.np.Lundahl) zrobiłbyś sobie niewiele gorszy.
Ale nie zaśmiecajmy kolegom tematu,proponuję stworzyć wątek o AS,warto wymienić opinię.
Ale nie zaśmiecajmy kolegom tematu,proponuję stworzyć wątek o AS,warto wymienić opinię.