Ukaniu
Mogłbyś opisać swoje spostrzeżenia z pracy na C1-99 ?
Interesuje mnie to, bo kiedyś prawie się "złamałem" i omal nie kupiłem takiego
No i oczywiście Coś więcej o tym Teku...
Moze fotkę jakąś do galerii ?
C1-99 jest taki jak każdy widzi
A na serio to typowy radziecki sprzęt. tzn jak się zadba to sprawuje się nieźle ale czasem płata psikusy. Konstukcja jak to zwykle udziwniona na sposób radziecki ale bez przesady - nigdy mi się nie popsuł oprócz odgiętej blachy styku na przełączniku zakresów. Po kupnie wymieniłem w nim wentylatorek i zamontowałem go na silikonowych przekładkach, oraz wymieniłem wszystkie kondzioły w zasilaczu (trzeba było zrobić płytkę drukowaną bo stare były przykręcane do chassis. Chodził 2 lata potem go sprzedałem. Co mi sie nie podobało to ergonomia pracy i te typowe radzieckie przełączniki wymagające za dużo siły i nieprecyzyjne. Duży ekran to zaleta, ostrość wystarczająca (w sumie mogła by być lepsza szczególnei stałość od jasności). Trochę za duży jitter wyzwalania widoczny przy opóźnionej podstawie. No i trochę kłopotów z wyzwalaniem przy dużych częstotliwościch, stałość itd, ale i tak lepiej jak w polskim sprzęcie. Standard zachodni to wyzwlanie prawie do 1,5x pasmo, przynajmniej te co mam tak mają.
O teku dużo pisać nie trzeba: stary ale jary , wkładki to fajna sprawa.
Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Ukaniu pisze:Cyfrowego oscyla nie kupujecie Panowie z próbkowaniem mneijszym od 1Gs/s.
Prezentowany 8 letni Tektronix wlasnie byl z takim probkowaniem.
Ukaniu pisze:
FFT w oscyloskopie można sobie darować bo to takie wodotrysk który pozwala poczyć się dumnym właścicielem analizatora widma - niestety marnego.
Ale do audio moze wystarczy, a jak rozumiem zalozyciel watku nie zamierza radary mierzyc.
Ukaniu pisze:
Ja osobiście jestem zwolnennikiem cyfrówek i jak znam życie wszyscy będą
To akurat nie nowina, juz od kilku lat wiodace firmy (Tektronix, Agilent) zaprzestaly produkcje sprzetu na lampach.
Bedzie tak samo jak w przypadku monitorach LCD.
Obserwujac oscyloskopy na allegro juz widac jak wyglada utylizacja starego sprzetu w zachodnim wydaniu.
moja odpowiedź dotyczyła ostatniego postu Atoma, a tam była maszynka 100Ms/s. Do radarów to stosuje się 100Gs/s i więcej
I prawda to, że widać utylizacę starego sprzętu zachodniego, ale od zawsze ścieżka pomiarówki jest taka USA>Europa zachodnia>Wschodnia
Jak ktoś myśli o wydaniu poważniejszej kwoty na sprzęt pomiarowy to warto załatwić coś w USA, znacznie taniej. Potrzebna jest niestety do tego rodzina tam zamieszkująca.
Jako analizator widma o paśmie 20kHz lepszy będzie jaki kolwiek przetwornik 192kHz/24bit jako zewnętrzna karta do PC. Oscyloskopy nie są optymalizowane pod kątem pomiarów znikomych zniekształceń audio.
Pozdrawiam Łukasz
Ukaniu pisze: O teku dużo pisać nie trzeba: stary ale jary Smile, wkładki to fajna sprawa.
O teku warto napisać: Gdzie się je kupuje za 700 PLN ? i jakie wkładki ?
Przepraszam, że tak "wyciskam" z Ciebie informacje...
Muszę kupić takiego, a kwota o której wspominasz jest aż nadto atrakcyjna
Jeśli możesz napisz coś więcej na ten temat. Please
7633 kupiony na allegro, stał miesiącami za 900, 800, w końcu za 700.
Wkładki jakie miał na pokładzie to 7B53, 7A11, i jakąś do opisu readoutem. Z czego 7A11 jest najciekawsza z tercetu (informacje dokładne sa w Internecie). Wymagał przeczyszczenia, naprawy upierdliwie pływających napięć zasilacza i wadliwej wkładki podstawy czasu.
Stan ogłólny bardzo dobry.
Pozdrawiam Łukasz
Wiem... Wiem, że bardzo OT .
Ale nie mogłem się powstrzymać .
Kolejne zdjęcie do galerii. Tytuł: "Rozdwojenie jaźni"
Proszę zwrócić uwagę na ciekawe oświetlenie planu.
Przy okazji dowód na to, że nawet w obiektywach z solidną powłoką też się coś jednak odbija
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ukaniu pisze:moja odpowiedź dotyczyła ostatniego postu Atoma, a tam była maszynka 100Ms/s.
- w międzyczasie popytałem tu i ówdzie. Prawie wszystkie osoby odradzały zakup "taniej" cyfrówki do wspomnianych zastosowań. Według nich analogowy Hameg (np. 504) będzie zdecydowanie lepszy. Szczytem byłby model analogowo-cyfrowy, np 507, ale jego cena to overkill. Jak dla mnie. A co sądzicie o ofertach z Allegro - są tam np. Tektronixy 2235 (2x100Mhz - wydaje się, że czadowy). Czy to duża szansa na wtopienie kasy w (już) szmelc? Mam na myśli oczywiście ich ewentualne zużycie, kłopoty z kalibracją, z lampą, etc, a nie klasę, jaką przedstawiają sobą z definicji.
BTW ten Tektronix na powyższej, zamieszczonej przez Kol. ATM fotce jest zaj...sty! Oj, lubię taką wintydżową maszynerię, lubię! Sprawny? Wszystko działa? Może byś zamieścił fotkę jakiegoś przebiegu(ów)?
Ehhh wy to macie niezły sprzęcik XD ja jak narazie muszę się zadowoilić ulepszonym prze zemnie MINI4 jak na początek przygody z pomiarami oscyloskopowymi może być przynajmniej się nauczę jak poprawnie dokonywać pomiarów Bo szczerze mówiąc nawet jakbym posiadał jakiegoś Tektronixa to podpinałbym go z duszą na ramieniu do moich wynalazków
Szkoda tylko, że ten 7603 ma wkładki bez readoutu a to przydatna sprawa. Ciekawe czy mainframe jest w opcji zubożonej?
Atom Ty nie wydziwiaj z nowszymi analogami bo one nie są w niczym lepsze tylko kup porządny trwały sprzęt z początku lat 80 a nie kupkę plastiku. Jak masz więcej kasy i chcesz iść w cyfrówkę to tutaj nie ma co łasić się na jakieś starsze rozwiązania i trzeba znów kupić jak najnowsze. Ja myślę, że jeśli ktoś nie potrzebuje zaawansowanego wyzwalania jakie dostępne jest w drogich cyfrowych maszynkach to się nie opłaca w toto pchać.
Choć znajomy kupił ostatnio porządnego starszego HP z próbkowaniem 1Gs/s za coś ponad 3000zł. i nie narzeka - ja jednak nie macałem. Boję się w takim cudzie uszkodzeń np wzmacniaczy czy przetworników.
Pozdrawiam Łukasz
Ostatnio zmieniony ndz, 1 kwietnia 2007, 13:26 przez Ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Boski Miszcz
Całkowicie podzielam Twoje podejście.
Pomijając, że mini 4 to też niezły kawał sprzętu i przy odrobinie zachodu można nim mierzyć częstotliwość przebiegów okresowych w granicach 1-2 GHz ( Wyżej to już trzeba więcej zachodu ) a nawet dokonywać analizy widmowej takich przebiegów... Tyle, że trochę to schodzi i warto mieć pod ręką kalkulator
Nie sądzę też, żeby urządzenia prezentowane przez kolegów były pierwszymi osyloskopami z jakimi pracowali Świadczy o tym wysoki poziom wiedzy, jaki prezentują...
Przy okazji mała propozycja. Czy możecie opisać doświadczenia z waszymi pierwszymi oscyloskopami ?
Zacynałem od H3015 czy innego ruskiego z ekranem jak pudełko od zapałem i pasmem 5MHz? to było w 7 klasie podstawówki. Potem DT516, DT6620, DT6650, OS710 C1-99, HP181 (z wkładkami 2 kanałowymi 50MHz, potem dostałem 4 kanałową 100MHz z możliwym terminowaniem 50om, zlaeta - bardzo mała pojemność wejściwa coś koło 13pF - jak w OS710, nadal go mam), Tek 7633. W pracy TDS3034, 3054 i wiele wiele innych
Pozdrawiam Łukasz
Ja zaczynałem od Mini 4, a po otrzymaniu mojego OS102 i naprawieniu go "miniówa" poszła w odstawkę. Obecnie nadal używam 102ki, wielkie krówsko z niego, ale no cóż.