Oscyloskop

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Ukaniu :)
Mogłbyś opisać swoje spostrzeżenia z pracy na C1-99 ?
Interesuje mnie to, bo kiedyś prawie się "złamałem" i omal nie kupiłem takiego :)
No i oczywiście :) Coś więcej o tym Teku... :)
Moze fotkę jakąś do galerii ? ;)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

C1-99 jest taki jak każdy widzi ;-)
A na serio to typowy radziecki sprzęt. tzn jak się zadba to sprawuje się nieźle ale czasem płata psikusy. Konstukcja jak to zwykle udziwniona na sposób radziecki ale bez przesady - nigdy mi się nie popsuł oprócz odgiętej blachy styku na przełączniku zakresów. Po kupnie wymieniłem w nim wentylatorek i zamontowałem go na silikonowych przekładkach, oraz wymieniłem wszystkie kondzioły w zasilaczu (trzeba było zrobić płytkę drukowaną bo stare były przykręcane do chassis. Chodził 2 lata potem go sprzedałem. Co mi sie nie podobało to ergonomia pracy i te typowe radzieckie przełączniki wymagające za dużo siły i nieprecyzyjne. Duży ekran to zaleta, ostrość wystarczająca (w sumie mogła by być lepsza szczególnei stałość od jasności). Trochę za duży jitter wyzwalania widoczny przy opóźnionej podstawie. No i trochę kłopotów z wyzwalaniem przy dużych częstotliwościch, stałość itd, ale i tak lepiej jak w polskim sprzęcie. Standard zachodni to wyzwlanie prawie do 1,5x pasmo, przynajmniej te co mam tak mają.
O teku dużo pisać nie trzeba: stary ale jary :-), wkładki to fajna sprawa.

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Ukaniu pisze:Cyfrowego oscyla nie kupujecie Panowie z próbkowaniem mneijszym od 1Gs/s.
Prezentowany 8 letni Tektronix wlasnie byl z takim probkowaniem.
Ukaniu pisze: FFT w oscyloskopie można sobie darować bo to takie wodotrysk który pozwala poczyć się dumnym właścicielem analizatora widma - niestety marnego.
Ale do audio moze wystarczy, a jak rozumiem zalozyciel watku nie zamierza radary mierzyc.
Ukaniu pisze: Ja osobiście jestem zwolnennikiem cyfrówek i jak znam życie wszyscy będą
To akurat nie nowina, juz od kilku lat wiodace firmy (Tektronix, Agilent) zaprzestaly produkcje sprzetu na lampach.
Bedzie tak samo jak w przypadku monitorach LCD.
Obserwujac oscyloskopy na allegro juz widac jak wyglada utylizacja starego sprzetu w zachodnim wydaniu.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

moja odpowiedź dotyczyła ostatniego postu Atoma, a tam była maszynka 100Ms/s. Do radarów to stosuje się 100Gs/s i więcej :-)
I prawda to, że widać utylizacę starego sprzętu zachodniego, ale od zawsze ścieżka pomiarówki jest taka USA>Europa zachodnia>Wschodnia
Jak ktoś myśli o wydaniu poważniejszej kwoty na sprzęt pomiarowy to warto załatwić coś w USA, znacznie taniej. Potrzebna jest niestety do tego rodzina tam zamieszkująca.
Jako analizator widma o paśmie 20kHz lepszy będzie jaki kolwiek przetwornik 192kHz/24bit jako zewnętrzna karta do PC. Oscyloskopy nie są optymalizowane pod kątem pomiarów znikomych zniekształceń audio.

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Ukaniu pisze: O teku dużo pisać nie trzeba: stary ale jary Smile, wkładki to fajna sprawa.
O teku warto napisać:
Gdzie się je kupuje za 700 PLN ? i jakie wkładki ?
Przepraszam, że tak "wyciskam" z Ciebie informacje...
Muszę kupić takiego, a kwota o której wspominasz jest aż nadto atrakcyjna :)
Jeśli możesz napisz coś więcej na ten temat. Please :)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

7633 kupiony na allegro, stał miesiącami za 900, 800, w końcu za 700.
Wkładki jakie miał na pokładzie to 7B53, 7A11, i jakąś do opisu readoutem. Z czego 7A11 jest najciekawsza z tercetu (informacje dokładne sa w Internecie). Wymagał przeczyszczenia, naprawy upierdliwie pływających napięć zasilacza i wadliwej wkładki podstawy czasu.
Stan ogłólny bardzo dobry.

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wiem... Wiem, że bardzo OT .
Ale nie mogłem się powstrzymać .
Kolejne zdjęcie do galerii. Tytuł: "Rozdwojenie jaźni" ;)
Proszę zwrócić uwagę na ciekawe oświetlenie planu.
Przy okazji dowód na to, że nawet w obiektywach z solidną powłoką też się coś jednak odbija :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

To właśnie mój oscyloskop, kupiony kiedyś z likwidowanego zakładu prawie za darmo.

PS
Przepraszam , coś zdjęcie bokiem mi się wkleiło :oops:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

Ukaniu pisze:moja odpowiedź dotyczyła ostatniego postu Atoma, a tam była maszynka 100Ms/s.
- w międzyczasie popytałem tu i ówdzie. Prawie wszystkie osoby odradzały zakup "taniej" cyfrówki do wspomnianych zastosowań. Według nich analogowy Hameg (np. 504) będzie zdecydowanie lepszy. Szczytem byłby model analogowo-cyfrowy, np 507, ale jego cena to overkill. Jak dla mnie. A co sądzicie o ofertach z Allegro - są tam np. Tektronixy 2235 (2x100Mhz - wydaje się, że czadowy). Czy to duża szansa na wtopienie kasy w (już) szmelc? Mam na myśli oczywiście ich ewentualne zużycie, kłopoty z kalibracją, z lampą, etc, a nie klasę, jaką przedstawiają sobą z definicji.
BTW ten Tektronix na powyższej, zamieszczonej przez Kol. ATM fotce jest zaj...sty! :-) Oj, lubię taką wintydżową maszynerię, lubię! Sprawny? Wszystko działa? Może byś zamieścił fotkę jakiegoś przebiegu(ów)?
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Ehhh wy to macie niezły sprzęcik XD ja jak narazie muszę się zadowoilić ulepszonym prze zemnie MINI4 8) jak na początek przygody z pomiarami oscyloskopowymi może być przynajmniej się nauczę jak poprawnie dokonywać pomiarów :lol: Bo szczerze mówiąc nawet jakbym posiadał jakiegoś Tektronixa to podpinałbym go z duszą na ramieniu do moich wynalazków 8)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Szkoda tylko, że ten 7603 ma wkładki bez readoutu a to przydatna sprawa. Ciekawe czy mainframe jest w opcji zubożonej?
Atom Ty nie wydziwiaj z nowszymi analogami bo one nie są w niczym lepsze tylko kup porządny trwały sprzęt z początku lat 80 a nie kupkę plastiku. Jak masz więcej kasy i chcesz iść w cyfrówkę to tutaj nie ma co łasić się na jakieś starsze rozwiązania i trzeba znów kupić jak najnowsze. Ja myślę, że jeśli ktoś nie potrzebuje zaawansowanego wyzwalania jakie dostępne jest w drogich cyfrowych maszynkach to się nie opłaca w toto pchać.
Choć znajomy kupił ostatnio porządnego starszego HP z próbkowaniem 1Gs/s za coś ponad 3000zł. i nie narzeka - ja jednak nie macałem. Boję się w takim cudzie uszkodzeń np wzmacniaczy czy przetworników.

Pozdrawiam Łukasz
Ostatnio zmieniony ndz, 1 kwietnia 2007, 13:26 przez Ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: Boski Miszcz
Całkowicie podzielam Twoje podejście.
Pomijając, że mini 4 to też niezły kawał sprzętu i przy odrobinie zachodu można nim mierzyć częstotliwość przebiegów okresowych w granicach 1-2 GHz ( Wyżej to już trzeba więcej zachodu ) a nawet dokonywać analizy widmowej takich przebiegów... Tyle, że trochę to schodzi i warto mieć pod ręką kalkulator ;)
Nie sądzę też, żeby urządzenia prezentowane przez kolegów były pierwszymi osyloskopami z jakimi pracowali :) Świadczy o tym wysoki poziom wiedzy, jaki prezentują...
Przy okazji mała propozycja. Czy możecie opisać doświadczenia z waszymi pierwszymi oscyloskopami ? ;)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Zacynałem od H3015 czy innego ruskiego z ekranem jak pudełko od zapałem i pasmem 5MHz? to było w 7 klasie podstawówki. Potem DT516, DT6620, DT6650, OS710 C1-99, HP181 (z wkładkami 2 kanałowymi 50MHz, potem dostałem 4 kanałową 100MHz z możliwym terminowaniem 50om, zlaeta - bardzo mała pojemność wejściwa coś koło 13pF - jak w OS710, nadal go mam), Tek 7633. W pracy TDS3034, 3054 i wiele wiele innych :-)

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

OS710 to była podróba jakiegoś HP o ile mnie pamięć nie myli ?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ja zaczynałem od Mini 4, a po otrzymaniu mojego OS102 i naprawieniu go "miniówa" poszła w odstawkę. Obecnie nadal używam 102ki, wielkie krówsko z niego, ale no cóż.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!