Będę jeszcze eksperymentować z Tonsilowymi tubkami.
Zwrotnica teoretyczna, a praktyczna... (+obudowa stratna)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Piotr
- moderator
-
jakosek
- 125...249 postów

Dla mnie tubki z tonsila grają troche za ostro, chociaż pewnie wszystkich nie słyszałem. Wysokie tony z kolumn Altus, Mildton, Alton z jakimi miałem okazje sie spotkać nie były za ciekawe.
Jeśli w przyszłości będę budował jakiś zestaw to szarpnę się na jakieś lepsze wysokotonówki, choćby Vifa TC, bo przeferuję "niezbyt jaskrawe" a "szczegółowe" wysokie tony
Jeśli w przyszłości będę budował jakiś zestaw to szarpnę się na jakieś lepsze wysokotonówki, choćby Vifa TC, bo przeferuję "niezbyt jaskrawe" a "szczegółowe" wysokie tony
-
Piotr
- moderator
Zestawy, które wymieniłeś to doskonały przykład jak zniechęcić ludzi do dobrego (własnegojakosek pisze:Dla mnie tubki z tonsila grają troche za ostro, chociaż pewnie wszystkich nie słyszałem. Wysokie tony z kolumn Altus, Mildton, Alton z jakimi miałem okazje sie spotkać nie były za ciekawe.
Twoje preferencje doskonale wpisują się w estetykę ARV. Jeżeli nie skopie się zwrotnicy, to słychać bardzo dużo, a jednocześnie nic nie wali po uszach. Za to właśnie lubię ARVjakosek pisze:Jeśli w przyszłości będę budował jakiś zestaw to szarpnę się na jakieś lepsze wysokotonówki, choćby Vifa TC, bo przeferuję "niezbyt jaskrawe" a "szczegółowe" wysokie tony
Poza tym przy odpowiednim zagospodarowaniu przedniej ścianki i ustawieniu zestawów w pokoju efekty przestrzenne są spektakularne.
Mam taki test: Zapraszam kogoś do posłuchania Shine on, you crazy diamond z zasłoniętymi oczami i proszę o wskazanie miejsca, z którego było słychać śmiech. Zazwyczaj palec słuchacza pokazuje punkt oddalony około metr poza zewnętrzną krawędź zestawu
-
szalony
-
Zibi
- 3125...6249 postów

-
Piotr
- moderator
-
Piotr
- moderator
1. Dobrze dopasować skuteczność do reszty zestawu za pomocą rezystorów. To chyba oczywiste, ale niektórym zdarza się zapomnieć, że te głośniki mają naprawdę ogromną skuteczność.geguś pisze:Jakieś praktyczne rady?
2. Nie szaleć z częstotliwością podziału. Najlepiej zacząć od 4-5kHz. Niżej gra gorzej.
-
geguś
-
Piotr
- moderator
-
ATM
- 500...624 posty

-
Piotr
- moderator
Hm?ATM pisze:co wyszło z tego zestawu na GDN i ARV ?
O który zestaw chodzi?
W planie był GDN30/60+GDWT, ale niestety ciągle pozostaje w sferze planów.
Zestaw GDN20/40+ARV014-03 opisany w tym wątku wraz ze zwrotnicą, czyli jednym kondensatorem, jest cały czas u mnie. Po dostrojeniu obudowy robi za główny sprzęt do słuchania.
Rozwiązanie okazało się na tyle dobre, że w ofercie firmy jest to zestaw dedykowany do flagowego wzmacniacza Haiku
Ustawienie jest trochę dziwaczne, gdyż głośniki stoją przy dłższej ścianie pokoju. Mnie to znacznie bardziej odpowiada i nie wiem dlaczego zazwyczaj poleca się ustawianie na krótszej ścianie...
Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to za jakiś czas postaram się o mniejszą wersję (podstawkową) dla osób słuchających w mniejszych pokoikach.
-
ATM
- 500...624 posty

Pytając ,miałem na myśli GDN 30/60 , ale skoro jeszcze nie przyszedł jego czas....
Sam aktualnie biedzę się z moimi kolumnami zbudowanymi na czeskich ARN150-03 -szeregowo 2 sztuki ( każdy 4R) + ARV 104-01 (8R) . Zestawy kupiłem jako używane ,okazyjnie – produkowane przez jakąś naszą mało znaną firmę . Głośniki pracują w obudowie bass-reflex . Po pewnym czasie doszedłem do wniosku że ich dźwięk nie do końca mi odpowiada Zacząłem więc szukać przyczyny .Zmierzyłem impedancję zestawu , w zakresie średnich częstotliwości jest nie ciekawie . Sądzę że to sprawa zwrotnicy . Jak wrócę do domu , wkleję wykres impedancji , może coś mi podpowiecie. Czy ktoś ma doświadczenie z ARN'ami w bass-reflexie?
Sam aktualnie biedzę się z moimi kolumnami zbudowanymi na czeskich ARN150-03 -szeregowo 2 sztuki ( każdy 4R) + ARV 104-01 (8R) . Zestawy kupiłem jako używane ,okazyjnie – produkowane przez jakąś naszą mało znaną firmę . Głośniki pracują w obudowie bass-reflex . Po pewnym czasie doszedłem do wniosku że ich dźwięk nie do końca mi odpowiada Zacząłem więc szukać przyczyny .Zmierzyłem impedancję zestawu , w zakresie średnich częstotliwości jest nie ciekawie . Sądzę że to sprawa zwrotnicy . Jak wrócę do domu , wkleję wykres impedancji , może coś mi podpowiecie. Czy ktoś ma doświadczenie z ARN'ami w bass-reflexie?