wartości Ra-a o ok 25%?

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
To tylko propozycja, jeśli dobrze licze, zwiększając prąd z 25mA na 50mA zwiększymy moc ciągle idącą w ciepło dwóch kanałów o 30W, zakładając że słuchamy na średnio sprawnych kolumnach w większości czasu nie wyjdziemy z tych 3W klasy A, zależy jeszcze czego się słucha itp, myślę że autor powinien porównać znieksztalcenia klasy bardziej A i mniej A versus ekonomia.Einherjer pisze: sob, 30 sierpnia 2025, 17:50 Czemu taki mały prąd spoczynkowy? Patrząc na te proste pracy wydaje się, że spokojnie może być ze dwa razy więcej, będzie większa moc w klasie A.
Przy napięciu ug1 rzędu 10-15V i prądzie 2xIa+Ig2 rzędu 60mA -110mA zostałbym przy automatycznej polaryzacji 1W jeszcze jest do zaakceptowania.Wiech pisze: sob, 30 sierpnia 2025, 23:42 Jak na wstępie pisałem to zasilacz anodowy 300V mam, prądowo wytrzyma nawet 400mA.
Przez cały czas zastanawiam się nad polaryzacją lamp końcowych - czy na rezystorze katodowym, czy na osobnej polaryzacji wydzielonym prostownikiem, czy wreszcie na na LM317, jak to robią niektórzy.
Zasilanie lamp końcowych dam osobny, np na zasilaczu impulsowym.
Dzięki Marku za cenne rady, a dodatkowo spytam jakie polecisz lampy na stopień wejściowy i inwerter ( najlepiej 2x trioda w jednej bańce) z oktalem?
Czy proponowane w poście pierwszym lampy 6SN7 (6S9S) i jednocześnie wystarczające do wysterowania stopnia "mocy" ?![]()
Rosyjskie 6H9C całkowicie wystarczą, ale dodałbym trzecią {nawet jako dekorację} aby mieć możliwość zastosowania regulacji barwy.Wiech pisze: sob, 30 sierpnia 2025, 23:42
Dzięki Marku za cenne rady, a dodatkowo spytam jakie polecisz lampy na stopień wejściowy i inwerter ( najlepiej 2x trioda w jednej bańce) z oktalem?
Czy proponowane w poście pierwszym lampy 6SN7 (6S9S) i jednocześnie wystarczające do wysterowania stopnia "mocy" ?![]()