wartości Ra-a o ok 25%?
Jaki wzmacniacz PP GU 28 w istniejącej obudowie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Wiech
- 625...1249 postów

Re: Jaki wzmacniacz PP GU 28 w istniejącej obudowie
Kolega Marek wytknął mi błąd w obliczeniach rezystancji Ra-a, wiec moje dodatkowy pytanie jak zmienią sie parametry pracy lampy przy zmniejszeniu
wartości Ra-a o ok 25%?
wartości Ra-a o ok 25%?
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Dysponując w/w transformatorem, zasilaniem anodowym ok 300 V i stosując GU29 / 829 {nie inną} można zbudować wzmacniacz PP o nieco mniejszej mocy niż na EL84 przy porównywalnych zniekształceniach. Problemy to większy prąd żarzenia, wymagany prąd anodowy dla dwóch kanałów to 2 x 100 mA ciągły {2 x 150 chwilowy}. Do wyboru polaryzacja siatek. W pierwszej kolejności radziłbym zbudować zasilacz z tego co jest dostępne, a resztę można dopasować {zakładając że szczególnych wymagań Kolega nie ma do tego projektu}. 
-
Wiech
- 625...1249 postów

Jak na wstępie pisałem to zasilacz anodowy 300V mam, prądowo wytrzyma nawet 400mA.
Przez cały czas zastanawiam się nad polaryzacją lamp końcowych - czy na rezystorze katodowym, czy na osobnej polaryzacji wydzielonym prostownikiem, czy wreszcie na na LM317, jak to robią niektórzy.
Zasilanie lamp końcowych dam osobny, np na zasilaczu impulsowym.
Dzięki Marku za cenne rady, a dodatkowo spytam jakie polecisz lampy na stopień wejściowy i inwerter ( najlepiej 2x trioda w jednej bańce) z oktalem?
Czy proponowane w poście pierwszym lampy 6SN7 (6S9S) i jednocześnie wystarczające do wysterowania stopnia "mocy" ?
Przez cały czas zastanawiam się nad polaryzacją lamp końcowych - czy na rezystorze katodowym, czy na osobnej polaryzacji wydzielonym prostownikiem, czy wreszcie na na LM317, jak to robią niektórzy.
Dzięki Marku za cenne rady, a dodatkowo spytam jakie polecisz lampy na stopień wejściowy i inwerter ( najlepiej 2x trioda w jednej bańce) z oktalem?
Czy proponowane w poście pierwszym lampy 6SN7 (6S9S) i jednocześnie wystarczające do wysterowania stopnia "mocy" ?
-
onyx1944
- 625...1249 postów

To tylko propozycja, jeśli dobrze licze, zwiększając prąd z 25mA na 50mA zwiększymy moc ciągle idącą w ciepło dwóch kanałów o 30W, zakładając że słuchamy na średnio sprawnych kolumnach w większości czasu nie wyjdziemy z tych 3W klasy A, zależy jeszcze czego się słucha itp, myślę że autor powinien porównać znieksztalcenia klasy bardziej A i mniej A versus ekonomia.Einherjer pisze: sob, 30 sierpnia 2025, 17:50 Czemu taki mały prąd spoczynkowy? Patrząc na te proste pracy wydaje się, że spokojnie może być ze dwa razy więcej, będzie większa moc w klasie A.
Jeśli są to transformatory które tez mam spokojnie można zwiększyć ten prąd chyba że a inne i mają jakieś ograniczenia.
Przy napięciu ug1 rzędu 10-15V i prądzie 2xIa+Ig2 rzędu 60mA -110mA zostałbym przy automatycznej polaryzacji 1W jeszcze jest do zaakceptowania.Wiech pisze: sob, 30 sierpnia 2025, 23:42 Jak na wstępie pisałem to zasilacz anodowy 300V mam, prądowo wytrzyma nawet 400mA.
Czy proponowane w poście pierwszym lampy 6SN7 (6S9S) i jednocześnie wystarczające do wysterowania stopnia "mocy" ?![]()
Na wejściu przy 6sn7, 6n9s, ewentualnie probowal bezpośredniego sprzężenia jak to bywa w williamsonie.
Jakby było miejsce fajnie prezentowałyby się metalowe 6g1 6g2 czy z cyckiem 6f5, ale szkoda na siłę upychać kolejne podstawki.
Zmiana 10k na 8k5 raczej niewiele zmieni, delikatnie moc na wyjściu będzie większa. Zakładam że coś takiego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Rosyjskie 6H9C całkowicie wystarczą, ale dodałbym trzecią {nawet jako dekorację} aby mieć możliwość zastosowania regulacji barwy.Wiech pisze: sob, 30 sierpnia 2025, 23:42
Czy proponowane w poście pierwszym lampy 6SN7 (6S9S) i jednocześnie wystarczające do wysterowania stopnia "mocy" ?![]()
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Z mojego doświadczenia wynika, że te lampy, mimo że na papierze sprawują się doskonale, to w praktyce bywają wysoce problematyczne.Marek7HBV pisze: ndz, 31 sierpnia 2025, 09:14 Rosyjskie 6H9C całkowicie wystarczą, ale dodałbym trzecią {nawet jako dekorację} aby mieć możliwość zastosowania regulacji barwy.![]()
Jak już uda się dobrać taką, w której żadna z połówek nie trzeszczy, to co rusz jakiś problem. A to mikrofonowanie, a to przydźwięk od żarzenia. O równomierności między połówkami nawet nie wspominam. Im bliżej wejścia wzmacniacza, tym gorzej. Regulację barwy to już stanowczo odradzam.
Kiedyś też mi się wydawało, że to bardzo fajne lampy, w związku z czym mam ich dwa kartony. Zapychają regał i nawet nie bardzo mogę z czystym sumieniem rozdać, żeby nie przyczynić się do czyjejś frustracji.
Szybka podmianka na 6N2P-EW i wszystkie opisane problemy mijają, jak ręką odjął.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

O jakich rocznikach mówimy?Ola Boga pisze: czw, 16 października 2025, 13:23 Z mojego doświadczenia wynika, że te lampy, mimo że na papierze sprawują się doskonale, to w praktyce bywają wysoce problematyczne.
Te przed 70'80' wg mnie są konkretniejsze, fakt by dobrać zbalansowana parę(4triody) trzeba trochę ich przerzucić, ale chyba łatwiej dobrać parę z kilkunastu sztuk straszych niż w wiaderku roczników 88 itp.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

-
Wiech
- 625...1249 postów

Witam.
Z otrzymanych od kolegi onyx1944 lamp 6H8C - jeszcze raz dzięki- zrobiłem stopnie wejściowe do tytułowego wzmacniacza -
Stopień klasyczny - dobry ale wzmocnienie mizerne - ok 19x, podobnie jak stopień wejściowy w stylu Wiliamsona - ze sprzężeniem bezpośrednim - też ok 19x.
Wg mnie to trochę mało, a robienie kilku stopni pewnie zwiększy zakłócenia, oraz problemy z istniejącą obudową.
Powstał układ podany niżej, ze wzmocnieniem ok 90x - czy można prosić o krytykę i opinie na jego temat Na czerwono pomiary z układu na desce - brak jeszcze stopnia końcowego( mocy) zastanawiam się na tym jaką lampę tam zastosować.
Wyniki pomiarów ze stopniem Wiliamsona dla dzielonego obciążenia były bardzo podobne
Pozdrawiam
Wiesław
Z otrzymanych od kolegi onyx1944 lamp 6H8C - jeszcze raz dzięki- zrobiłem stopnie wejściowe do tytułowego wzmacniacza -
Stopień klasyczny - dobry ale wzmocnienie mizerne - ok 19x, podobnie jak stopień wejściowy w stylu Wiliamsona - ze sprzężeniem bezpośrednim - też ok 19x.
Wg mnie to trochę mało, a robienie kilku stopni pewnie zwiększy zakłócenia, oraz problemy z istniejącą obudową.
Powstał układ podany niżej, ze wzmocnieniem ok 90x - czy można prosić o krytykę i opinie na jego temat Na czerwono pomiary z układu na desce - brak jeszcze stopnia końcowego( mocy) zastanawiam się na tym jaką lampę tam zastosować.
Wyniki pomiarów ze stopniem Wiliamsona dla dzielonego obciążenia były bardzo podobne
Pozdrawiam
Wiesław
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
namor
- 250...374 postów

Ale mnie zmartwiłaś.Ola Boga pisze: czw, 16 października 2025, 13:23Z mojego doświadczenia wynika, że te lampy, mimo że na papierze sprawują się doskonale, to w praktyce bywają wysoce problematyczne.Marek7HBV pisze: ndz, 31 sierpnia 2025, 09:14 Rosyjskie 6H9C całkowicie wystarczą, ale dodałbym trzecią {nawet jako dekorację} aby mieć możliwość zastosowania regulacji barwy.![]()
Jak już uda się dobrać taką, w której żadna z połówek nie trzeszczy, to co rusz jakiś problem. A to mikrofonowanie, a to przydźwięk od żarzenia. O równomierności między połówkami nawet nie wspominam. Im bliżej wejścia wzmacniacza, tym gorzej. Regulację barwy to już stanowczo odradzam.
Kiedyś też mi się wydawało, że to bardzo fajne lampy, w związku z czym mam ich dwa kartony. Zapychają regał i nawet nie bardzo mogę z czystym sumieniem rozdać, żeby nie przyczynić się do czyjejś frustracji.
Szybka podmianka na 6N2P-EW i wszystkie opisane problemy mijają, jak ręką odjął.
Właśnie powolutku "klecę" swój pierwszy "wiliamson", chciałem żeby wszystkie lampy były "jednakowocokołowe", a ponieważ mam 10 szt. 6H9C, to nawet w stopniu sterującym miały być one.
Wygląda na to, ze muszę kupić 6H8C, tylko jaka lampa o większym wzmocnieniu (w miarę tania) na stopień wejściowy/odwracacz fazy, na octalu.