Zapewne zostanę źle zrozumiany, ale trudno. Był taki wierszyk Krasickiego: "Kiedy wół był ministrem..."atom1477 pisze: pn, 3 czerwca 2024, 08:58 Łatwo Ci Alku oceniać jako wieloletni i stały członek forum. Zapomniał wół jak cielęciem był?
Praktycznie na wszystkie fora (przynajmniej ja) wchodziłem właśnie dlatego że były darmowe i jakoś tam anonimowe. I dlatego że nie czułem z nimi związku (a więc i obowiązku). Sądzę że tak miała większość osób.
Proponowałem wyżej, aby nowi członkowie nie płacili przez rok. To wystarczający czas, aby stwierdzić czy chce się uczestniczyć czy nie. Nie wierzę w wielki przypływ "świeżej krwi". Powolna śmierć forum zdaje się już postępować i to wcale nie są moje słowa, tylko uczestników dużo, dużo młodszych, wypowiadane tu i ówdzie przy szklance herbaty w Markach, Krakowie, Warszawie czy Wrocławiu. Nie oszukujmy się : w dużej mierze to forum jest dla starych (sic!) uczestników, którzy zaglądają z sentymentu albo dla podejrzenia jakiegoś schematu czy dawnej porady, której szczegółów nie pamiętają.
Romek ma miękkie serce. Powszechnie wiadomo, z czym to się łączy... Oby nie skończyło się tak, że będzie sam dokładał do "interesu", nie usłyszawszy nawet nędznego "dziękuję". Całkowita dobrowolność składek może skończyć się jak niejedno huczne wesele: połowa kopert okazać się może pusta. Prasa "fachowa" opisuje takie przypadki:
https://kobieta.onet.pl/zwiazek/puste-k ... ar/g0xhhmg