Zakładamy stowarzyszenie

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Zakładamy stowarzyszenie

Post autor: Alek »

atom1477 pisze: pn, 3 czerwca 2024, 08:58 Łatwo Ci Alku oceniać jako wieloletni i stały członek forum. Zapomniał wół jak cielęciem był?
Praktycznie na wszystkie fora (przynajmniej ja) wchodziłem właśnie dlatego że były darmowe i jakoś tam anonimowe. I dlatego że nie czułem z nimi związku (a więc i obowiązku). Sądzę że tak miała większość osób.
Zapewne zostanę źle zrozumiany, ale trudno. Był taki wierszyk Krasickiego: "Kiedy wół był ministrem..."

Proponowałem wyżej, aby nowi członkowie nie płacili przez rok. To wystarczający czas, aby stwierdzić czy chce się uczestniczyć czy nie. Nie wierzę w wielki przypływ "świeżej krwi". Powolna śmierć forum zdaje się już postępować i to wcale nie są moje słowa, tylko uczestników dużo, dużo młodszych, wypowiadane tu i ówdzie przy szklance herbaty w Markach, Krakowie, Warszawie czy Wrocławiu. Nie oszukujmy się : w dużej mierze to forum jest dla starych (sic!) uczestników, którzy zaglądają z sentymentu albo dla podejrzenia jakiegoś schematu czy dawnej porady, której szczegółów nie pamiętają.

Romek ma miękkie serce. Powszechnie wiadomo, z czym to się łączy... Oby nie skończyło się tak, że będzie sam dokładał do "interesu", nie usłyszawszy nawet nędznego "dziękuję". Całkowita dobrowolność składek może skończyć się jak niejedno huczne wesele: połowa kopert okazać się może pusta. Prasa "fachowa" opisuje takie przypadki:

https://kobieta.onet.pl/zwiazek/puste-k ... ar/g0xhhmg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Tomasz Gumny pisze: pn, 3 czerwca 2024, 14:15 Przychodzą mi różne pomysły, ale przypuszczam, że zostały już przedyskutowane przez admina i moderatorów. Wybrali rozwiązanie w postaci stowarzyszenia, którego jak rozumiem, głównym celem ma być finansowanie forum i innych zasobów Triody. Niech stowarzyszenie zajmie się tym do czego zostało powołane a może nie będzie trzeba zmieniać zasad funkcjonowania forum. Dlatego nie wiązałbym członkostwa w stowarzyszeniu z możliwością uczestniczenia na forum. Przynajmniej na razie.
Słuszna uwaga. Stowarzyszenie ma dawać możliwość pozyskiwania środków na działanie Forum i Serwisu Trioda, więc by działało skutecznie musi pozostawać kilkuosobowe (moja księgowa wskazała, by do stowarzyszenia przestąpiły tylko trzy osoby, gdyż to najmniejsza liczba założycieli, jaka jest niezbędna)... Chętnych już jest więcej, ale więcej chętnych, to potrzeba osobistego spotkania się większej grupy osób, co w obecnych czasach często jest bardzo trudne, szczególnie gdy każdy mieszka daleko od siebie, w różnych częściach kraju.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Tomasz Gumny pisze: pn, 3 czerwca 2024, 14:15 Dlatego nie wiązałbym członkostwa w stowarzyszeniu z możliwością uczestniczenia na forum. Przynajmniej na razie.
Nikt tego nawet nie sugerował.
Tak nie może przecież być, bo założenie jest takie że stowarzyszenie ma być małe (tylko wtedy ma sens prawno-podatkowy).
Przy małym stowarzyszeniu siłą rzeczy większość użytkowników będzie poza stowarzyszeniem (nawet moderatorów, bo chyba jest ich więcej niż trzech).
Więc nie masz się co o to martwić.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Romekd pisze: pn, 3 czerwca 2024, 14:10 Nazwa.pl nie jest tania, ale jest szybka i niezawodna. ...r
Myślę że na forum którego aktywność to kilkanaście postów tygodniowo, z aktywną grupa użytkowników <100.
Niezawodność i szybkość to rzeczy fajne, ale biorąc po uwagę koszty nazwy, nie warte tej ceny (nie że cokolwiek na nazwie jest warte "ich" cen, mają porostu bardzo dobry marketing, dobry poziom usług, krętacką politykę, oraz dobre wsparcie. Niestety ceny są nienormalne).

Jak by tu było 600 aktywnych userów, to nie ma sprawy, ale nie ma, więc to się nie zepnie w kosztach.
Stała opłata odstrzeli połowę tego co zostało z użytkowników, jak nie lepiej.
Rok za darmo, fajnie. Jak się skończy nie jeden wpadnie na pomysł drugiego konta z innej skrzynki, trole sobie bez problemów tak wracają na inne fora.
Skoro już ustalone jest że "mało zostało", to pierwszą rzeczą którą trzeba zrobić to zejść z kosztów, do takiego poziomu że 1/4 tych co jeszcze tu są, będzie w stanie zapłacić "na luzie" za utrzymanie forum, wyłącznie dla zasady i własnej satysfakcji.
Oczywiście można reklamować dorzucanie się do tego, może ktoś dołączy z czasem.

Ewentualnie opcja na szukanie jakiegoś sponsora forum, jak Ebmia.pl dla www.cnc.info.pl.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

atom1477 pisze: pn, 3 czerwca 2024, 15:01
Tomasz Gumny pisze: pn, 3 czerwca 2024, 14:15 Dlatego nie wiązałbym członkostwa w stowarzyszeniu z możliwością uczestniczenia na forum. Przynajmniej na razie.
Nikt tego nawet nie sugerował.
To źle zrozumiałem. Myślałem, że serwer ma być utrzymywany ze składek członków stowarzyszenia, zatem tych musiałoby być wielu. Z tego co piszesz wynika, że stowarzyszenie miałoby mieć minimalną prawnie wymaganą liczbę członków i zajmować się m.in ściąganiem opłat od użytkowników forum. Czy tak?
Tomek
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomasz Gumny pisze: pn, 3 czerwca 2024, 16:10 Z tego co piszesz wynika, że stowarzyszenie miałoby mieć minimalną prawnie wymaganą liczbę członków i zajmować się m.in ściąganiem opłat od użytkowników forum. Czy tak?
Ściganiem nie, bo na szczęście składki mają być nieobowiązkowe :D
Jak już to będą jedynie zachęcać do wpłacania składek.
A i bez zachęcania, kilka osób było gotowych się dorzucać.

cnc.info się finansuje z reklam. Ostatnio dość nachalnych.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

V@MVampirE pisze: pn, 3 czerwca 2024, 15:23
Romekd pisze: pn, 3 czerwca 2024, 14:10 Nazwa.pl nie jest tania, ale jest szybka i niezawodna. ...r
Myślę że na forum którego aktywność to kilkanaście postów tygodniowo, z aktywną grupa użytkowników <100.
Niezawodność i szybkość to rzeczy fajne, ale biorąc po uwagę koszty nazwy, nie warte tej ceny (nie że cokolwiek na nazwie jest warte "ich" cen, mają porostu bardzo dobry marketing, dobry poziom usług, krętacką politykę, oraz dobre wsparcie. Niestety ceny są nienormalne).

Jak by tu było 600 aktywnych userów, to nie ma sprawy, ale nie ma, więc to się nie zepnie w kosztach.
Stała opłata odstrzeli połowę tego co zostało z użytkowników, jak nie lepiej.
Rok za darmo, fajnie. Jak się skończy nie jeden wpadnie na pomysł drugiego konta z innej skrzynki, trole sobie bez problemów tak wracają na inne fora.
Skoro już ustalone jest że "mało zostało", to pierwszą rzeczą którą trzeba zrobić to zejść z kosztów, do takiego poziomu że 1/4 tych co jeszcze tu są, będzie w stanie zapłacić "na luzie" za utrzymanie forum, wyłącznie dla zasady i własnej satysfakcji.
Oczywiście można reklamować dorzucanie się do tego, może ktoś dołączy z czasem.

Ewentualnie opcja na szukanie jakiegoś sponsora forum, jak Ebmia.pl dla www.cnc.info.pl.
Ruch jest zdecydowanie większy niż można byłoby przypuszczać. Tylko w momencie pisania tego posta "Triodę" przegląda 255 osób, a wczoraj padł rekord osób przeglądających Forum - 359 osób! Zanim Kolega Enherier wprowadził pewne blokady, na naszym Forum rejestrowała się 1 osoba średnio co kilka minut (przez dobę potrafiło się zarejestrować nawet kilkaset osób!). Tak więc piszących jest niewielu, a czytających całkiem sporo. Niewykluczone, że część z nich to właśnie spamerzy i rozmaici trolle, którzy obserwują Forum i próbują się rejestrować. Tego wzmożonego ruchu nie jesteśmy w stanie ograniczyć, chyba że Trioda byłaby widoczna tylko dla zalogowanych Użytkowników, ale to skończyłoby się marnie, gdyż popularność "Trioda" zawdzięcza właśnie łatwej dostępności...
Jeżeli naszym Forum będzie opiekować się stowarzyszenie zwyczajne, które zamierzamy stworzyć, to dopuszczanie reklam zupełnie odpada, gdyż nie zezwalają na to przepisy prawa.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Był poruszony temat Patronite - jest to owszem wygodne ale ma wadę- trzeba odpalić im % od zbiórki - to był powód wycofania się Radia 357 z Patronite i przejścia na zbiórkę na własnej stronie.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Romekd pisze: pn, 3 czerwca 2024, 17:52
Ruch jest zdecydowanie większy niż można byłoby przypuszczać. Tylko w momencie pisania tego posta "Triodę" przegląda 255 osób, a wczoraj padł rekord osób przeglądających Forum - 359 osób! Zanim Kolega Enherier wprowadził pewne blokady, na naszym Forum rejestrowała się 1 osoba średnio co kilka minut (przez dobę potrafiło się zarejestrować nawet kilkaset osób!). Tak więc piszących jest niewielu, a czytających całkiem sporo. Niewykluczone, że część z nich to właśnie spamerzy i rozmaici trolle, którzy obserwują Forum i próbują się rejestrować. Tego wzmożonego ruchu nie jesteśmy w stanie ograniczyć, chyba że Trioda byłaby widoczna tylko dla zalogowanych Użytkowników, ale to skończyłoby się marnie, gdyż popularność "Trioda" zawdzięcza właśnie łatwej dostępności...
To jakaś aberracja. Czyli płacisz za olbrzymi ruch generowany przez boty i trolle i cieszysz się z pozornej popularności naszego forum. Tymczasem z tej pozornej popularności nic nie wynika, bo "Trioda" nie jest nigdzie za granicą szeroko cytowana, gdyż jest naszym lokalnym forum.

Na stronie https://www.diyaudio.com/community/sear ... =relevance dość znanej zresztą, "Trioda" była podlinkowywana przez "naszych". Jestem skłonny uwierzyć, że ruch z USA generują rosyjskie "matrioszki" tow. Putina lub chińskie tow. Xi Jinpiga (nie wiem czy napisałem poprawnie).

Na poparcie tej tezy wystarczy zastanowić się: wpisów nowych u nas jest niewiele, jak na lekarstwo. I ten cały kilkusetosobowy tłum się rzuca, aby to czytać? Albo rzuca się po to, aby czytać archiwalne dawno zapomniane wątki? Przykładowo, ja jeśli szukam jakichś interesujących wątków z dawnych lat to korzystam z "forumowej" wyszukiwarki. Myślę, że dzienna ilość wyszukiwań przez wyszukiwarkę byłaby już lepszym miernikiem rzeczywistej aktywności forum. Ale i to może być zwodnicze, bo może boty właśnie tak generują ruch.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Czytając wszystkie wpisy mam bardzo mieszane uczucia. Romku doceniam ogrom pracy jaki wkładasz w to forum, byłoby w nieuczciwe żeby wymagać od ciebie jeszcze żebyś to forum finansował. Przy okazji podziękuję też Grzegorzowi, bo liczę że przegląda ten wątek jesteśmy twoimi dłużnikami . Wydaje mi się ze bardzo dobrym pomysłem jest zoptymalizowanie kosztów za hosting. Jak ktoś ma mało pieniędzy to po pierwsze zaczyna od oszczędzania , ale wpisy kilku forumowiczów nie spowodowały jakiegoś odzewu .
Uważam że forum powinno być otwarte , inaczej zamkniemy się w gronie kilkunastu starych pryków i forum umrze śmiercią naturalną. Rok bezpłatnego uczestnictwa na forum ? to nic nie da , to są tylko pozorne działania , po roku będziesz miał kolejnego nowego forumowicza. Już lepiej żeby forum było z założenia otwarte.
Co do składek, jaka wysokość byłaby akceptowalna ? , ile osób byłoby chętna współfinansować forum ? . Zróbmy eksperyment otwórzmy zbiórkę na zrzutka.pl i niech każdy chętny forumowicz wpłaci np. 10 PLN . To będzie test naszego zaangażowania .
Jedyne co mi przychodzi na myśl i co powinno być wzięte pod uwagę to przekazanie 1,5 % podatku na rzecz stowarzyszenia. Aktywni forumowicze jeżeli zgodzą się przekazać te pieniądze powinni zapewnić finansowanie forum.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Alek pisze: pn, 3 czerwca 2024, 22:53 To jakaś aberracja. Czyli płacisz za olbrzymi ruch generowany przez boty i trolle i cieszysz się z pozornej popularności naszego forum. Tymczasem z tej pozornej popularności nic nie wynika, bo "Trioda" nie jest nigdzie za granicą szeroko cytowana, gdyż jest naszym lokalnym forum.
Tu się zgadzam.
Może też być tak że to sama strona hostingowa generuje ten ruch (oczywiście nieoficjalnie, tzn. finansuje jakieś farby bootów z Rosji). Bo po prostu ma interes w tym żeby właściciele stron im więcej płacili. Dlatego warto zweryfikować skąd pochodzi ten ruch.

taipan3: żadnych próbnych zbiórek czy odliczania 1,5% podatku nie będzie. Zrzutki będą dopiero jak prawne otworzenie stowarzyszenia będzie zakończone. Już to Romekd wyjaśniał.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Alek pisze: pn, 3 czerwca 2024, 22:53 Na stronie https://www.diyaudio.com/community/sear ... =relevance dość znanej zresztą, "Trioda" była podlinkowywana przez "naszych". Jestem skłonny uwierzyć, że ruch z USA generują rosyjskie "matrioszki" tow. Putina lub chińskie tow. Xi Jinpiga (nie wiem czy napisałem poprawnie).
W ramach odkrywania funkcjonalności forum doszedłem dzisiaj do tego, że można sobie (a przynajmniej ja mogę) zobaczyć kim są owi "goście" odwiedzający nasze forum. Okazuje się, że większość z nich to boty, ale wcale nie towarzysza Putina, a towarzysza Zuckerberga :lol: Jak się podlinkuje jakąś stronę na Facebooku, to na tej stronie pojawia się bot, który zbiera o niej informacje, a właściwie to nie wiadomo czemu pojawia się ich często kilka-kilkadziesiąt, mają IP z USA, to by tłumaczyło duży ruch przychodzący stamtąd. Nasze forum nie ma fb na swojej liście botów, więc wyświetla je jako prawdziwych odwiedzających. No i są jeszcze odwiedzający z Azji, czyli faktycznie Ci od tow. Ski Jumpinga (chyba też nie napisałem poprawnie), chodź może nie bezpośrednio, bo należą one do Bytedance, czyli Tik Toka :lol:
W wolnej chwili spróbuję rozszerzyć listę botów, żebyśmy przynajmniej mieli informację o liczbie prawdziwych odwiedzin forum. Co do faktycznego ograniczenia aktywności botów, to jeszcze nie wiem jak to zrobić.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

A jesteś dobry z programowaniu stron?
Jakaś pomoc by się przydała? Jak tak to jaka?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

atom1477 pisze: wt, 4 czerwca 2024, 09:51 A jesteś dobry z programowaniu stron?
Jakaś pomoc by się przydała? Jak tak to jaka?
Jeśli chodzi o programowanie stron, to w ogóle nie jestem, na szczęście do administrowania forum nie jest to potrzebne. Pomoc pewnie się przyda za jakiś czas, jak będzie już stowarzyszenie a Trioda będzie oficjalnie jego własnością. Trzeba będzie zobaczyć jakie są dostępne opcje redukcji kosztów, a jeśli się okaże, że trzeba będzie forum przenieść do innego providera, to przydałaby się pomoc kogoś, kto coś takiego już robił. No, ale nie wszystko naraz. Póki co zbieram "nisko wiszące owoce", czyli naprawiam/poprawiam rzeczy, które mogę bez ryzyka zepsucia forum i stosunkowo szybko.

Dodałem kilka nowych botów do forumowej listy i liczba osób online spadła z około 200 do bardziej realnych dwudziestu kilku.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie udzielam się w temacie, ale regularnie tu zaglądam. Ze swojej strony nie widzę problemu w ewentualnej finansowej partycypacji w utrzymaniu forum. Przy okazji ewentualnej migracji na inny serwer może dałoby się też odzyskać dano zaginioną galerię użytkowników forum. Z tego co pamiętam, było tam co najmniej kilkaset zdjęć lamp i różnych lampowych sprzętów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.