Pixel pisze: ↑ndz, 25 grudnia 2022, 19:55
Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Pierwszy problem polega na złej częstotliwości wzroca... u mnie wynosi ona 5000177Hz. regulacja rezystorem nastawnym R402 100k w żaden sposób nie wpływa na pracę wzorca. Zasilanie jest prawidłowe 12,15V.
Jakieś napięcia występują w obwodzie regulacji ? Schemat wersja 2.
Tak, mierzone między punktami:
M-4 8,09V
M-1 0,79V (1 położenie suwaka skrajne)
M-1 7,34V (2 położenie suwaka skrajne)
W czasie regulacju zmienia się odpowiednio do połozenia suwaka.
Pixel pisze: ↑ndz, 25 grudnia 2022, 19:55
Witam
Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Pierwszy problem polega na złej częstotliwości wzroca... u mnie wynosi ona 5000177Hz. regulacja rezystorem nastawnym R402 100k w żaden sposób nie wpływa na pracę wzorca. Zasilanie jest prawidłowe 12,15V.
Jeżeli jest to ten generator gen5mhz.jpg ,to uszkdzenie diody szeregowej ma wpływ na częstotliwość {i brak regulacji}.
Czyli czeka mnie zegarmistrzowska robota... ale spróbuję ją wymienić o ile odczytam typ.
Zajrzałem do środka... Obie (załączony wcześniej schemat jest jednak od innego generatora) diody pojemnościowe na testerze wydają się sprawne. Poległem jednak na kontroli kondensatorów. Mój miernik nie nadaje sie do pomiaru małych pojemności. Na tę chwilę zmontowałem wszystko spowrotem.
Diody są popularnego typu BBA,ale zapewne dobre.Można by luty poprawić i przede wszystkim zmierzyć napięcie sterujące bezpośrednio na nich.Kondensator oznaczony ,,30,, można zrównoleglić drugim o podobnej wartości i sprawdzić ,czy zmienia się częstotliwość {oczywiście przy zmianie napięcia na diodach}.