petla z krzemu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: petla z krzemu
Symetrycznie, nawet lepiej, można pozbyć się kondensatorów sprzęgających, polaryzacji wejść OPA, a LM7815/7915 są tanie jak barszcz.
-
- 1875...2499 postów
To nie ma przenosic 0Hz do 100kHz, ograniczenie pasma od dolu i gory jest wskazane jesli w petli znajdzie sie jakis efekt produkujacy niepozadane artefakty o niskich lub wysokich czestotliwosciach. Niektore urzadzenia pracujace w domenie czasowej potrafia dobrze nabruzdzic...traxman pisze:Symetrycznie, nawet lepiej, można pozbyć się kondensatorów sprzęgających, polaryzacji wejść OPA, a LM7815/7915 są tanie jak barszcz.
Petla jest skonstruowana do wzmacniacza gitarowego. W petli do pulpitow mikserskich wstawiamy odpowiednie filtry ktorymi mozna pasmo dostroic do sygnalu.
Aleksander Niemand
-
- 3125...6249 postów
To już druga aplikacja tej pętli. Tym razem miałem wolne uzwojenie 15VAC w zasilającym toroidzie. Problem polega na tym, że wszystko już zmontowane i miało iść do nowego właściciela w ubiegły piątek...
Czy na pewno można TLC2272CP zasilać z +/-12V? W katalogu jest max +/-8V lub +16V.
Jednak najbardziej by mi pasowało wpiąć pętlę po drugim stopniu Atomica, przed wtórnikiem i korektorem. Czy to w ogóle nie ma sensu?

Czy na pewno można TLC2272CP zasilać z +/-12V? W katalogu jest max +/-8V lub +16V.
Jednak najbardziej by mi pasowało wpiąć pętlę po drugim stopniu Atomica, przed wtórnikiem i korektorem. Czy to w ogóle nie ma sensu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Wymien na TL072, to nie jest uklad do sygnalow rzedu kilku mV i wiekszy wspolczynnik szumow TL072 nie bedzie mial zbytniego znaczenia. Zasilanie tez sobie z dwoma TL072 poradzi. Przy 30V amplituda 13V na wyjsciu jest spokojnie osiagalna.
Tylko uwazaj: jezeli rzeczywiscie chcesz porzadnie przesterowac ta koncowke to powinines moc uzyskac amplitude o jakies 15% wyzsza od napiecia polaryzaji S1 lampy mocy. Najlpiej pomierz i obejrzyj na oscyloskopie co jest potrzebne do otrzymania przebiegu trapezoidalnego na wyjsciu przy wysterowaniu koncowki sinusem.
Chyba ze masz w przedwzmacniaczu jedna wolna triode to wstawiasz ja miedzy wyjscie petli a wejscie koncowki ......
Tylko uwazaj: jezeli rzeczywiscie chcesz porzadnie przesterowac ta koncowke to powinines moc uzyskac amplitude o jakies 15% wyzsza od napiecia polaryzaji S1 lampy mocy. Najlpiej pomierz i obejrzyj na oscyloskopie co jest potrzebne do otrzymania przebiegu trapezoidalnego na wyjsciu przy wysterowaniu koncowki sinusem.
Chyba ze masz w przedwzmacniaczu jedna wolna triode to wstawiasz ja miedzy wyjscie petli a wejscie koncowki ......
Aleksander Niemand
-
- 3125...6249 postów
Wymieniłem na TL072 i jest jeszcze mniejszy sygnał na wyjściu...
Zasilam ciągle tak samo: niesymetrycznym +15V.
Gdybym miał potencjometr 2x1M Lin to bym się nie zastanawiał, tylko zrobił pętlę na lampie...

Gdybym miał potencjometr 2x1M Lin to bym się nie zastanawiał, tylko zrobił pętlę na lampie...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Oczywiscie ze maksymalny sygnal wyjsciowy bedzie mniejszy przy takim samym zasilaniu jak dla TLC t.zn. 15V.Marvel pisze:Wymieniłem na TL072 i jest jeszcze mniejszy sygnał na wyjściu...Zasilam ciągle tak samo: niesymetrycznym +15V.
De facto opampy widza zasilanie +/- 7.5V, TLC moga oddac amplitude o 0.5V nizsza niz zasilanie czyli 7V, TL072 zas o 1.5V nizsza czyli jakies 6V.
Dlatego polecalem podwajacz i zasilanie 30V albo i nawet pare Volt wiecej.
W tej chwili probelm nie lezy w petli a w odpowiednim doborze zasilania aby moc uzyskac poziom sygnalu wymagany przez uklad w ktorym petla bedzie uzyta.
Moral: nie nalezy stosowac na slepo gotowych ukladow dodatkowych, nawet jesli ich dzialanie jest sprawdzone w innych konstrukcjach do ktorych byly pierwotnie obliczone.
Aleksander Niemand
-
- 3125...6249 postów
Przy zasilaniu +35V mam na wyjściu pętli ponad 14V, więc pod tym względem jest OK. Natomiast pojawiły się jakieś nieładne rzeczy przy wybrzmiewaniu.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Nie piszesz czy te nieladne rzeczy pojawiaja sie przy wybrzmiewaniu sygnalu czystego czy przesterowanego a jesli przesterowanego to czy to jest przy przesterowaniu koncowki czy tylko przedwzmacniacza.Marvel pisze:Przy zasilaniu +35V mam na wyjściu pętli ponad 14V, więc pod tym względem jest OK. Natomiast pojawiły się jakieś nieładne rzeczy przy wybrzmiewaniu.
Poniewaz pracujesz z dosc wysokimi amplitudami w petli (czego z definicji sie raczej nie robi bo efekty pracuja z sygnalami -10 do +4dbV) wiec istnije ryzyko ze opamp w petli jednak bedzie obcinal sygnal i wprowadzal znieksztalcenia. To tez powinno widac na oscyloskopie. Czesto rowniez koncowki SE brzydko sie przesterowuja.
Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
Marvel, zerknij w razie czego na schemat mojego przerobionego CreamMachine. Tam miałem podobny problem z wysterowaniem i przesterowaniem końcówki mocy. Niestety, sygnał z gitary może mieć dość sporą dynamikę i nawet jeśli przy zasilaniu ok 30V ustawisz wzmocnienie optymalnie, to użytkownik może podłączyć inną gitarę z ultramocnymi przetwornikami i pojawi się obcinanie w części tranzystorowej. Tam po prostu musi być zapas jeśli pętla ma działać w całym zakresie liniowo i nic nie zniekształcać. Ja wykorzystałem układ, którym bawiłeś się kiedyś w atomicu: FET + wysokonapięciowy MOSFET. Działa to bardzo dobrze i nie muszę się martwić o to, że coś w pętli zacznie mi obcinać wierzchołki sygnału. Normalnie, zawsze staram się przewidzieć jedną triodę, która wzmocni sygnał po powrocie z pętli, ale tam akurat nie miałem już innych możliwości.
Ważne jest też to, o czym wspomina VV : ludzie w pętli podłączają najczęściej efekty zasilane napięciem 9V, trzeba zadbać aby na wyjściu Send pojawił się sygnał, który nie przesteruje takiego efektu.
Ważne jest też to, o czym wspomina VV : ludzie w pętli podłączają najczęściej efekty zasilane napięciem 9V, trzeba zadbać aby na wyjściu Send pojawił się sygnał, który nie przesteruje takiego efektu.
-
- 500...624 posty
PzP, a może jakiś schemacik
? Byłbym bardzo wdzięczny 

-
- 6250...9374 posty
Turgon pisze:PzP, a może jakiś schemacik? Byłbym bardzo wdzięczny

PzP pisze:Marvel, zerknij w razie czego na schemat mojego przerobionego CreamMachine. (...)

viewtopic.php?f=19&t=13334
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.