Aleksandr

Albowiem poziom Twojej wiedzy w zakresie możliwości wykorzystania salezjanki bardzo leży mi na sercu

Pozwalam sobie zilustrować problem "pozycjonowania noża tokarskiego w aspekcie"

Na pierwszej fotce masz prawidłowo "podłożony" nóż tokarski...
Rzecz sprowadza się do tego, że narzędzie jest umocowane w sposób pewny ( stabilny ) na określonej wysokości nad podstawą imaka...
( W Twoim wypadku będzie to powierzchnia stołu teowego na suporcie )
Najważniejszym parametrem obrabiarki jest tzw "wznios" Czyli odległość powierzchni na której mocujemy narzędzie...
Od "osi głównej" obrabiarki...
Przy czym "oś główna" jest tutaj pojęciem czysto geometrycznym i wyznacza ją środek wrzeciona i tulei konika...
Sprawa pozycjonowania ostrza jest chyba najważniejszą kwestią przy toczeniu...
Od tego zależy, czy będziesz toczył, czy łamał narzędzia, grzał materiał, klął jak szewc i wreszcie...
Twierdził, jak wielu moich znajomych, że na salezjance toczyć się nie da

Oto sprawa wygląda tak, że w tym całym pozycjonowaniu dopuszczalny jest pewien błąd...
Z tym, że jest on proporcjonalny ( ten błąd dopuszczalny

) do średnicy obrabianego przedmiotu...
Promienia ostrza noża ( co na razie nie istotne )...
I mocy napędu obrabiarki...
Oto mając na uwadze małe średnice i mikrą moc maszyny, musimy dokładnie pozycjonować narzędzie...
Najlepiej oczywiście dokonywać pomiaru za pomocą suwmiarki.
Jednak osobiście wydaje mi się to trochę niewygodne, więc zrobiłem sobie przyrząd, jak na fotografi drugiej.
Kawałek suwmiarki umocowany na przefrezowanej belce... Ot taki wysokościomierz do noży

I teraz test, który mam nadzieję zilustruje "złożoność problemu" w sposób optymalny

Oto wznios tokarki wynosi 28,0 mm...
Jakiej grubości płytkę trzeba jeszcze podłożyć pod nóż, by wypozycjonować go optymalnie

Wybierz prawidłową odpowiedź z pośród dwu możliwości:
a) Brakuje jeszcze 0,5mm
b) Najpierw należało by docisnąć nóż dłonią do belki przyrządu, żeby osiągnąć warunki maksymalnie zbliżone do tych,
w jakich będzie pracował w imaku, a dopiero potem określić grubość wymaganej płytki.
Którą odpowiedź obstawiasz ?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.