Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Fajne, ale odpowiednie raczej tylko do lamp "talerzykowych", a nie tych ze spłaszczem. Zastanawiam się również, czy nóżki są pełne [czyli druty], czy w postaci rurek. Niestety podejrzewam, że pełne, więc nici z zastosowania jako cokół... chyba, że zastosujemy pewien patent. Zauważcie, że tarczka z nóżkami u dołu i u góry ma mniejszą średnicę niż pośrodku, więc może na nią wejść plastikowa lub metalowa rurka. Przycinamy ok. 2cm takiej rurki [która może być z dowolnego materiału, w tym aluminiowa, mosiężna itp.] uważając, żeby zrobić to dokładnie pod kątem prostym, nasuwamy ją na lampę, lutujemy druty do nóżek, a później zbliżamy rurkę do tarczki z nóżkami, zalewamy wszystko kitem / żywicą i ściskamy oba elementy cokołu razem. Co najważniejsze, przy stosowaniu tego patentu nie liczy się, jak z lampy wyprowadzone są druty - może być spłaszcze, może być talerzyk, wsjo ryba.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- komornik12_old
- 500...624 posty
- Kontakt:
Mówisz o cynie w środku?Alek pisze:Te cokoły są chyba "pełne".
Alku, przyznaję się bez bicia, że czytanie tematu skończyłem na 20 którejś stronie i do tego miejsca nie przeczytałem, gdzie się zaopatrywujesz w szkło. Zdradzisz tą tajemnicę czy niekoniecznie? Narazie będę prubował zbudować żarówkę z probówki i... Innej żarówki

Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
Jest taka firma neonservice. Tam szukaj.
W suszarkach będzie kanthal lub chromonikielina.
W suszarkach będzie kanthal lub chromonikielina.
Jak wiadomo, wykonanie lampy jest żmudne, z uwagi na konieczność wykonywania kolejno wszystkich jej detali. A zatem możliwość wykorzystania gotowych elementów upraszcza sprawę.
Szczególnie cenna jest możliwość wykorzystania spłaszcza z czterema przepustami i dopasowanego, chociaż w przybliżeniu balonu.
Edit: po pompowaniu i cokołowaniu w "oktal" sprawa wygląda jak na drugiej fotografii. Chyba nie jest zbyt proporcjonalne
.
Jednocześnie "cycek" na drugiej lampie jest tylko imitacją, bo pompowanie i tak odbywało się dołem
.
Kolejną "innowacją" jest przejście z drutu 0,1 mm na 0,07 mm. Daje to znaczną oszczędność prądu żarzenia, który wynosi poniżej 1A dla pojedynczej lampy.
Szczególnie cenna jest możliwość wykorzystania spłaszcza z czterema przepustami i dopasowanego, chociaż w przybliżeniu balonu.
Edit: po pompowaniu i cokołowaniu w "oktal" sprawa wygląda jak na drugiej fotografii. Chyba nie jest zbyt proporcjonalne

Jednocześnie "cycek" na drugiej lampie jest tylko imitacją, bo pompowanie i tak odbywało się dołem

Kolejną "innowacją" jest przejście z drutu 0,1 mm na 0,07 mm. Daje to znaczną oszczędność prądu żarzenia, który wynosi poniżej 1A dla pojedynczej lampy.
Czesc
Alek
Pisze tutaj, bo mam male problemy z poczta. Drut mam juz w domu, tak ze 4kg i postaram sie go wyslac w przyszlym tygodniu. Cos tam jeszcze doloze, zobacze, moze jakies kola do paskow zebatych na zatapiarke pozioma.
Pozdrowienia

Pisze tutaj, bo mam male problemy z poczta. Drut mam juz w domu, tak ze 4kg i postaram sie go wyslac w przyszlym tygodniu. Cos tam jeszcze doloze, zobacze, moze jakies kola do paskow zebatych na zatapiarke pozioma.
Pozdrowienia
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Przyznam, że kuleczki w cokołach wyglądają przednio 
Dlaczego robisz atrapę "cycka"? Zawsze myślałem, że to zło konieczne, a nie ozdoba.
Swoją drogą wspominałeś kiedyś, że pompowanie przez spłaszcz jest bardzo niewygodne. Chyba, że masz akurat pod ręką zapas gotowych spłaszczy z rurką odpompową. I wszystko jasne

Dlaczego robisz atrapę "cycka"? Zawsze myślałem, że to zło konieczne, a nie ozdoba.
Swoją drogą wspominałeś kiedyś, że pompowanie przez spłaszcz jest bardzo niewygodne. Chyba, że masz akurat pod ręką zapas gotowych spłaszczy z rurką odpompową. I wszystko jasne

Tak, pewna ilość takich właśnie spłaszczy znajduje się w moim posiadaniu
. Nadają się one dobrze do małych lamp.
Edit: Jak widać, spłaszcze te pozwalają na zabawy z lampami "miniaturowymi". Wszystkie lampy z obrazka są triodami, o rożnych konstrukcjach.
Napięcia żarzenia już od około 1,8-2V i prądzie od 0,6A.

Edit: Jak widać, spłaszcze te pozwalają na zabawy z lampami "miniaturowymi". Wszystkie lampy z obrazka są triodami, o rożnych konstrukcjach.
Napięcia żarzenia już od około 1,8-2V i prądzie od 0,6A.
Lampa demonstracyjna do pokazu odchylania elektronów w polu elektrycznym i magnetycznym. Małe wymiary lampy i oszczędna katoda tlenkowa (100mA) pozwala na dogodne zasilanie układu.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam.
Jakie napięcie anodowe ma ta lampa?
Jakie napięcie anodowe ma ta lampa?
Ratujmy stare tranzystory!
Nadchodzi pora na katody żarzone pośrednio. Jak pamiętamy, sprawa utknęła na spiekaniu warstwy alundum na grzejnikach. Problem został rozwiązany i na skalę laboratoryjną takie żarniki mogą być już wytwarzane. Czynności jest sporo, wobec czego wykonanie żarnika trwa długo.
W skrócie wygląda to tak:
1) mycie drutu wolframowego (PER, alkohol, alkohol)
2) wyżarzenie drutu wolframowego w wilgotnym wodorze
3) uformowanie grzejnika (np. nawinięcie spirali
4) mycie żarnika (PER, alkohol, alkohol)
5) alundowanie grzejnika
6) suszenie naniesionej warstwy
7) spiekanie warstwy alundum w wilgotnym wodorze
Nietrudno tu o błędy alundowania i spiekania. Warstwa wtedy odpada i żarnik jest do wyrzucenia.
W skrócie wygląda to tak:
1) mycie drutu wolframowego (PER, alkohol, alkohol)
2) wyżarzenie drutu wolframowego w wilgotnym wodorze
3) uformowanie grzejnika (np. nawinięcie spirali
4) mycie żarnika (PER, alkohol, alkohol)
5) alundowanie grzejnika
6) suszenie naniesionej warstwy
7) spiekanie warstwy alundum w wilgotnym wodorze
Nietrudno tu o błędy alundowania i spiekania. Warstwa wtedy odpada i żarnik jest do wyrzucenia.
No, no.... gratulacje. Jeszcze nie tak dawno nemalże kategorycznie twierdziłeś ze katody pośrednio żarzonej nie zrobisz... a tu takie miłe info
.