Wygląda na to, że takie grube świetlówki znajdę jeszcze w firmie .
Tymczasem w załączniku wynik jeszcze innej próby- spłaszcza okrągłego .
Centryczne rozmieszczenie elektrod i duża, 10 mm rurka predestynuje jego stosowanie do lamp elektronowo-promieniowych .
Wraca, niczym bumerang kwestia cokołów. Do dużych baniek pasuje praktycznie rzecz ujmując cokół Jumbo. Nie wiem jednak, czy uruchamiać jego wytwarzanie łącznie z ceramiką, czy też może toczyć izolator z tekstolitu . Dochodzą tu jeszcze trudności z obróbką metali (wyoblania i takie tam...). Chętnie posłucham Waszych pomysłów na dobre cokoły.
Cokół pasujący do podstawki "jumbo" wart jest zachodu. Dzisiaj miałem okazję zobaczyć i posłuchać u Alka wzmacniacza na triodach ze wspomnianym cokołem. Wrażenia wizualne i odsłuchowe były wspaniałe. Wzmacniacz charakteryzuje się niewielką mocą, ale za to jak gra Lampy zamocowane w podstawkach jumbo mogą śmiało wziąć udział w konkursie na najpiękniejszą lampę świata .
Poszukiwania w kierunku najodpowiedniejszych podstawek wciąż trwają. Tu dla przykładu próba-podstawka wykonana przez Konstantego z powierzonego odpadu metalowego (kowar).
Podstawka wygląda bardzo ładnie. Wadą jest natomiast duża pracochłonność wykonania.
Mam trochę cokołów oktalowych i nieliczne bocznostyki, na początek mógłbym Ci je dać [tak samo jak jakieś "złomowe" lampy] - ale na dłuższą metę trzeba by było zacząć je produkować. Co powiesz na wykonanie formy do cokołów i robienie ich przez odlewanie z żywic termoutwardzalnych?
To nie duzo, zasugerowalem sie ruskimi lampami, gdzie temperatury sa o 4-5 razy wyzsze.
Nawet poliamid sie nadaje na cokol, ale obrobka bedzie droga.
Paradoksalnie porcelana moze byc tansza, poniewaz do tych celow uzywaja forme gipsowa.
Masca-co sądzisz, aby zrobić odlew z żywicy? Czy taki odlew wytrzyma tą temperaturę?
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Bez problemu. Problemem jak zwykle jest forma (tokarka i tokarz) i piny (muszą się lutować, muszę być łatwo dostępne). Pasowałby rurki miedziane o fi=1mm.
Jak zrobić odlewy z żywicy wiem, ćwiczyłem już ten temat pod kątem Alka, ale sprawa rozbiła się o formę.
Jaki jest problem z formą? Sypie się, czy chodzi o kształt? Co do pinów myślałem o prętach i rurkach stalowych, ale można w mosiądzu.
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Z nóżkami to nie tak łatwo...
Jeśli damy rurkę, to nawet jak o środka zaklepiemy jak nit, to od zewnątrz też by trzeba było jakoś. bo razem z wsadzanie lampy w podstawkę piny będą wchodzić zamiast w podstawkę to w cokół...
Można by było zrobić z druciku „kotwy” lutowane do bolca i to zalewane żywicą.
Co do porcelanowego cokołu, to pięknie by wyglądała taka lampka.
Jak zalejesz rurkę żywicą to tego nie wyrwiesz. Wierz mi
Rurki puste w środku, drut do środka i zalewasz cyną, tak jak w oktalach czy innych lampach z cokołami.