Wygląda na to, że takie grube świetlówki znajdę jeszcze w firmie .
Tymczasem w załączniku wynik jeszcze innej próby- spłaszcza okrągłego .
Centryczne rozmieszczenie elektrod i duża, 10 mm rurka predestynuje jego stosowanie do lamp elektronowo-promieniowych .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wraca, niczym bumerang kwestia cokołów. Do dużych baniek pasuje praktycznie rzecz ujmując cokół Jumbo. Nie wiem jednak, czy uruchamiać jego wytwarzanie łącznie z ceramiką, czy też może toczyć izolator z tekstolitu . Dochodzą tu jeszcze trudności z obróbką metali (wyoblania i takie tam...). Chętnie posłucham Waszych pomysłów na dobre cokoły.
Cokół pasujący do podstawki "jumbo" wart jest zachodu. Dzisiaj miałem okazję zobaczyć i posłuchać u Alka wzmacniacza na triodach ze wspomnianym cokołem. Wrażenia wizualne i odsłuchowe były wspaniałe. Wzmacniacz charakteryzuje się niewielką mocą, ale za to jak gra Lampy zamocowane w podstawkach jumbo mogą śmiało wziąć udział w konkursie na najpiękniejszą lampę świata .
Poszukiwania w kierunku najodpowiedniejszych podstawek wciąż trwają. Tu dla przykładu próba-podstawka wykonana przez Konstantego z powierzonego odpadu metalowego (kowar).
Podstawka wygląda bardzo ładnie. Wadą jest natomiast duża pracochłonność wykonania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mam trochę cokołów oktalowych i nieliczne bocznostyki, na początek mógłbym Ci je dać [tak samo jak jakieś "złomowe" lampy] - ale na dłuższą metę trzeba by było zacząć je produkować. Co powiesz na wykonanie formy do cokołów i robienie ich przez odlewanie z żywic termoutwardzalnych?
To nie duzo, zasugerowalem sie ruskimi lampami, gdzie temperatury sa o 4-5 razy wyzsze.
Nawet poliamid sie nadaje na cokol, ale obrobka bedzie droga.
Paradoksalnie porcelana moze byc tansza, poniewaz do tych celow uzywaja forme gipsowa.
Masca-co sądzisz, aby zrobić odlew z żywicy? Czy taki odlew wytrzyma tą temperaturę?
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Bez problemu. Problemem jak zwykle jest forma (tokarka i tokarz) i piny (muszą się lutować, muszę być łatwo dostępne). Pasowałby rurki miedziane o fi=1mm.
Jak zrobić odlewy z żywicy wiem, ćwiczyłem już ten temat pod kątem Alka, ale sprawa rozbiła się o formę.
Jaki jest problem z formą? Sypie się, czy chodzi o kształt? Co do pinów myślałem o prętach i rurkach stalowych, ale można w mosiądzu.
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Z nóżkami to nie tak łatwo...
Jeśli damy rurkę, to nawet jak o środka zaklepiemy jak nit, to od zewnątrz też by trzeba było jakoś. bo razem z wsadzanie lampy w podstawkę piny będą wchodzić zamiast w podstawkę to w cokół...
Można by było zrobić z druciku „kotwy” lutowane do bolca i to zalewane żywicą.
Co do porcelanowego cokołu, to pięknie by wyglądała taka lampka.
Jak zalejesz rurkę żywicą to tego nie wyrwiesz. Wierz mi
Rurki puste w środku, drut do środka i zalewasz cyną, tak jak w oktalach czy innych lampach z cokołami.