Wzmacniacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tyle że punkt pracy nie dotyczy stopnia akustycznego ale stopnia wyjściowego układu odchylania. Nie ma tam tez informacji o kształcie impulsu!!!!
Nawet dla tego punku podano że wystarcza 7V napięcie skutecznego na wejściu - a to oznacza że stopień na ECC83 z Ra = 47k i przy napięciu anodowym 200V da radę zapewnić taki poziom.
7V skutecznego plus -24V czyli wykorzystywane jest stosunkowo niewiele z jej możliwości. Ja bym spróbował mimo wszystko zmniejszyć nieco napięcie na rezystorze katodowym (czyli zmniejszyć ten rezystor).
Nawet dla tego punku podano że wystarcza 7V napięcie skutecznego na wejściu - a to oznacza że stopień na ECC83 z Ra = 47k i przy napięciu anodowym 200V da radę zapewnić taki poziom.
7V skutecznego plus -24V czyli wykorzystywane jest stosunkowo niewiele z jej możliwości. Ja bym spróbował mimo wszystko zmniejszyć nieco napięcie na rezystorze katodowym (czyli zmniejszyć ten rezystor).
Eee, napisali że ekwiwalentSTUDI pisze:Tyle że punkt pracy nie dotyczy stopnia akustycznego ale stopnia wyjściowego układu odchylania. Nie ma tam tez informacji o kształcie impulsu!!!!

Patrząc na charakterystyki to chyba już lepiej przy takim Us2 się nic nie da zrobić. Takie charakterystyki pozwalają wiele więcej osiągnąć, ale w klasie B (AB).
Ale do tych -5V proporcje pomiędzy kolejnymi krzywymi dla innych napięć Ug1 mają podobne proporcje jak przy pentodach akustycznych. Dopiero powyżej -5V mamy kompresję wzmacnianego sygnału (zwłaszcza powyżej -1V)
Biorąc pod uwagę 7V skutecznego czyli około 10V szczytowego względem -24V to i tak jeszcze pozostaje 10V zapasu.
Dlatego ja bym sprawdził albo nieco wyższe napięcie Ug1 albo nieco przesunąć się w prawo z prosta obciążenia.
Biorąc pod uwagę 7V skutecznego czyli około 10V szczytowego względem -24V to i tak jeszcze pozostaje 10V zapasu.
Dlatego ja bym sprawdził albo nieco wyższe napięcie Ug1 albo nieco przesunąć się w prawo z prosta obciążenia.