Wzmacniacz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Post autor: OTLamp »

:arrow: STUDI, takie warunki pracy podają karty katalogowe. Jest to lampa od odchylania pionowego, więc zerową charakterystykę anodową ma wysoko i wykorzystanie całych charakterystyk jest raczej niecelowe (byłyby znaczne zniekształcenia nieliniowe, co innego w PP w klasie AB) Żeby wykorzystać całe charakterystyki i sterować do 0V, trzeba by obniżyć Us2 do 80-110V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Post autor: _idu »

Tyle że punkt pracy nie dotyczy stopnia akustycznego ale stopnia wyjściowego układu odchylania. Nie ma tam tez informacji o kształcie impulsu!!!!

Nawet dla tego punku podano że wystarcza 7V napięcie skutecznego na wejściu - a to oznacza że stopień na ECC83 z Ra = 47k i przy napięciu anodowym 200V da radę zapewnić taki poziom.

7V skutecznego plus -24V czyli wykorzystywane jest stosunkowo niewiele z jej możliwości. Ja bym spróbował mimo wszystko zmniejszyć nieco napięcie na rezystorze katodowym (czyli zmniejszyć ten rezystor).
OTLamp

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze:Tyle że punkt pracy nie dotyczy stopnia akustycznego ale stopnia wyjściowego układu odchylania. Nie ma tam tez informacji o kształcie impulsu!!!!
Eee, napisali że ekwiwalent :P Przed chwilą wrysowałem prostą obciążenia w charakterystyki anodowe, wszystko się z zgadza z podanymi danymi, moc wychodzi 4W.
Patrząc na charakterystyki to chyba już lepiej przy takim Us2 się nic nie da zrobić. Takie charakterystyki pozwalają wiele więcej osiągnąć, ale w klasie B (AB).
_idu

Post autor: _idu »

Ale do tych -5V proporcje pomiędzy kolejnymi krzywymi dla innych napięć Ug1 mają podobne proporcje jak przy pentodach akustycznych. Dopiero powyżej -5V mamy kompresję wzmacnianego sygnału (zwłaszcza powyżej -1V)

Biorąc pod uwagę 7V skutecznego czyli około 10V szczytowego względem -24V to i tak jeszcze pozostaje 10V zapasu.

Dlatego ja bym sprawdził albo nieco wyższe napięcie Ug1 albo nieco przesunąć się w prawo z prosta obciążenia.