OTV Turkus
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: OTV Turkus
Leningrada możesz zobaczyć w tym wątku:
viewtopic.php?f=16&t=27171
Czy możesz zrobić zdjęcie tego chassis Szmaragda?
viewtopic.php?f=16&t=27171
Czy możesz zrobić zdjęcie tego chassis Szmaragda?
-
- 1875...2499 postów
Ja tymczasem zacząłem uzupełniać braki w Turkusie. Głośnik i cewki oraz większość lamp już są na swoich miejscach. Czeka mnie niestety remont kapitalny transformatora odchylania poziomego. W gratach znalazłem uszkodzoną cewkę w.n., której tu nie było. Pokleiłem połamany przez kogoś karkas bakelitowy tego transformatora. Transformator będzie musiał poczekać na przewinięcie, o ile wcześniej nie spróbuję tu czegoś innego podstawiać.
Może ktoś z nawijarką cewek koszykowych pomóc z dławikami korekcji liniowości i szerokości obrazu?
Może ktoś z nawijarką cewek koszykowych pomóc z dławikami korekcji liniowości i szerokości obrazu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Moglibyśmy spróbować, ale nigdy nie nawijałem cewek o tej szerokości na swojej nawijarce - być może trzeba będzie wykonać specjalny szablon o podwyższonej wysokości skoku.veturilo pisze: Może ktoś z nawijarką cewek koszykowych pomóc z dławikami korekcji liniowości i szerokości obrazu?
Mam taką (lub podobną cewkę) w swoich zbiorach i ma ona ok 20mm szerokości.
Ale - jak to mówią - jest trudność, jest zabawa

Oczywiście - przydałyby się jakieś parametry - liczba zwojów, drut, itp....

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 625...1249 postów
Ja ze swoją nawijarką odpadam
. Teoretyczny skok krzywki ma około 19mm, a w praktyce sporo mniej ze względu na przełożenie na ramieniu. Jaka część fali na obrót jest zastosowana w tych dławikach?

-
- 1250...1874 posty
U mnie chyba powinno dać radę - przy obecnej krzywce, która ma skok 5mm osiągam max szerokość = 13 mm, przy max ustawieniu ramienia dźwigni = 3,5cm:12,5cm.
Mam drugą krzywkę o skoku 10mm czyli powinienem uzyskać max 26mm szerokości cewki.
Ciekawe tylko jak z doborem skoku vs obrót - na pewno trzeba będzie się z tym trochę pobawić - na szczęście można będzie w razie czego (jak rozumiem) podejrzeć z oryginału (jak i inne parametry cewek).
Przy okazji odkurzyłem nawijarkę, bo stała na półce chyba ponad rok od ostatniego użycia
A co z oryginałami ze zdjęcia? - urwane druty? (jak w mojej cewce).
W sumie gdyby tylko to, to można by spróbować odmoczyć cewki w acetonie i spróbować zsunąć je z karkasu, a następnie wyciągnąć jeden zwój ze środka, o zwoju zewnętrznym nie wspominając. A potem z powrotem na karkas i zaimpregnować
Mam drugą krzywkę o skoku 10mm czyli powinienem uzyskać max 26mm szerokości cewki.
Ciekawe tylko jak z doborem skoku vs obrót - na pewno trzeba będzie się z tym trochę pobawić - na szczęście można będzie w razie czego (jak rozumiem) podejrzeć z oryginału (jak i inne parametry cewek).
Przy okazji odkurzyłem nawijarkę, bo stała na półce chyba ponad rok od ostatniego użycia

A co z oryginałami ze zdjęcia? - urwane druty? (jak w mojej cewce).
W sumie gdyby tylko to, to można by spróbować odmoczyć cewki w acetonie i spróbować zsunąć je z karkasu, a następnie wyciągnąć jeden zwój ze środka, o zwoju zewnętrznym nie wspominając. A potem z powrotem na karkas i zaimpregnować

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1875...2499 postów
Tak, te cewki mają pourywane druty. Spróbuję z acetonem. Jak nie da rady, to odezwę się.
-
- 1875...2499 postów
Transformator udało się wyremontować przy użyciu tego, co miałem. Okazało się, że miałem jeszcze całe nowe zapasowe cewki
. Obecnie telewizor ten czeka na strojenie, bo jest po prostu tragiczny.
W wolnej chwili wrzucę może zdjęcia.

W wolnej chwili wrzucę może zdjęcia.
-
- 1250...1874 posty
A - czyli nawijarka może sobie jeszcze odpoczywać
Miałem zrobić próbę - ale mówię sobie "skoro może nie będzie takiej potrzeby, to na razie się wstrzymam".
No i jak widać wyczułem sprawę
Tak BTW: czy Ty masz jeszcze te cewki wzorcowe (ze znanym Q), o których kiedyś wspominałeś że masz? Do kalibracji Q-metru.
Q-metr zrobiony, ale nie skalibrowany....
Jak śpiewa Kuba Sienkiewicz: "ale kiedyś się wezmę"
- może te cewki by mnie zmobilizowały?....
Na Allegro widziałem ostatnio fabryczny Q-metr w całkiem przystępnej cenie - nawet zastanawiałem się czy nie kupić, ale skoro już zrobiłem swój od zera, to kupienie teraz gotowca było by zaprzeczeniem całej włożonej wcześniej pracy....
Nie wiadomo zresztą czy ten fabryczny gruchot był sprawny - wtedy miałbym dwa - nie działające

Miałem zrobić próbę - ale mówię sobie "skoro może nie będzie takiej potrzeby, to na razie się wstrzymam".
No i jak widać wyczułem sprawę

Tak BTW: czy Ty masz jeszcze te cewki wzorcowe (ze znanym Q), o których kiedyś wspominałeś że masz? Do kalibracji Q-metru.
Q-metr zrobiony, ale nie skalibrowany....
Jak śpiewa Kuba Sienkiewicz: "ale kiedyś się wezmę"

Na Allegro widziałem ostatnio fabryczny Q-metr w całkiem przystępnej cenie - nawet zastanawiałem się czy nie kupić, ale skoro już zrobiłem swój od zera, to kupienie teraz gotowca było by zaprzeczeniem całej włożonej wcześniej pracy....
Nie wiadomo zresztą czy ten fabryczny gruchot był sprawny - wtedy miałbym dwa - nie działające

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1875...2499 postów
Tak, cewki wzorcowe są w moim posiadaniu i to nawet dwa różne komplety.
-
- 1250...1874 posty
Dało by radę wypożyczyć?
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1875...2499 postów
Dałoby radę, ale trzeba złożyć osobistą wizytę.
-
- 1250...1874 posty
No domyślam się
Zastanawiam się, czy dobrym pomysłem byłoby zabranie buteleczki wina domowej roboty - celem oceny jego smaku po kończącym się sezonie fermentacyjnym
Nie wiem czy kolega gustuje w takich napitkach

Zastanawiam się, czy dobrym pomysłem byłoby zabranie buteleczki wina domowej roboty - celem oceny jego smaku po kończącym się sezonie fermentacyjnym

Nie wiem czy kolega gustuje w takich napitkach

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 1875...2499 postów
Tak, ten pomysł jest dobry
. Nawiasem mówiąc, na codzień obcuję z alkoholami świata. Oto otwieram szafkę i moim oczom ukazują się: alkohol benzylowy, alkohol poliwinylowy, alkohol izoamylowy... i cała masa innych
.

-
- 1250...1874 posty
Koledzy 'politurowcy' też piszą że przyjemnie im się te zapachy wciąga
No to proponuję wstępnie koniec przyszłego tygodnia - np. czwartek, piątek lub ew. weekend?
Szczegóły na PW.

No to proponuję wstępnie koniec przyszłego tygodnia - np. czwartek, piątek lub ew. weekend?
Szczegóły na PW.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 6250...9374 posty
Witam i o zdrowie pytam
U mnie już jest prawie komplet czyli Belweder i Turkus. Tylko nie ma napisu... Alku czy dałbyś radę zrobić dobre zdjęcie z bliska napisu TURKUS? Na oryginalne ścianki do tych OTV nawet nie liczę
Turkus jeszcze nie działa, wszystkie kartoflaki są w stanie złym i brakuje kilku lamp. Potrzebuję trochę więcej czasu. Belweder działa i nawet ma bardzo zdrowy kineskop.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU