OTV Turkus
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
OTV Turkus
Stałem się szczęśliwym posiadaczem OTV Turkus, widocznego na fotografii.
Poszukuję w związku z tym:
-plecków
-gałki-nakrętki korektora liniowości
Poszukuję w związku z tym:
-plecków
-gałki-nakrętki korektora liniowości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Re: OTV Turkus
A kineskop dobry? Bo ta plama wygląda nie za ciekawie.Alek pisze:Stałem się szczęśliwym posiadaczem OTV Turkus, widocznego na fotografii.
Qrcze te gałki w tym TV mi się kojarza z włącznikiem kierunkowskazów ze starych Ursusów i starych autobusów. Miał w środku żarówkę jako kontrolkę włączenia a na środku części mniej więcej cylindrycznej było małe zielone szkiełko.... Żarówka prześwitywała przez plastik gałki... Fajnie to wyglądało.... Gałka była wykonana z polistyrenu o kolorze identycznym jak klawisze w radiach z lat 50/60
Ciekawe czy coś takiego jeszcze gdzieś dotrwało do naszych czasów... Bo współczesne chicken-head nie umywają się do nich....
Ciekawe czy coś takiego jeszcze gdzieś dotrwało do naszych czasów... Bo współczesne chicken-head nie umywają się do nich....
Chociaż telewizor ten wstępnie uruchomiłem, to sprawia mi on wiele zmartwień
Obraz jest za wąski, co jednak nie dziwi, zważywszy na typ kineskopu.
Stosowany trik z dołączeniem kondensatora 39pF do uzwojenia transformatora linii, celem zwiększenia szerokości (powoduje też spadek napięcia w.n) nie sprawdza się jednak, gdyż nie można wtedy uzyskac synchronizacji.
Poza tym, nawet w normalnym układzie pracy synchronizacja linii jest mocno kapryśna i jak "wypadnie" to już nie zaskakuje
.
Być może winę za to ponosi wyremontowany transformator, choć ta możliwość wydaje mi się mało prawdopodobna. Należy zaznaczyć, że obraz jest silnie kontrastowy; stawiam więc raczej na jakieś problemy z selektorem. Rzecz w tym, że nie mam schematu tego telewizora z oscylogramami
. Jeśli ktoś ma schemat z oscylogramami to będę wdzięczny 

Obraz jest za wąski, co jednak nie dziwi, zważywszy na typ kineskopu.
Stosowany trik z dołączeniem kondensatora 39pF do uzwojenia transformatora linii, celem zwiększenia szerokości (powoduje też spadek napięcia w.n) nie sprawdza się jednak, gdyż nie można wtedy uzyskac synchronizacji.
Poza tym, nawet w normalnym układzie pracy synchronizacja linii jest mocno kapryśna i jak "wypadnie" to już nie zaskakuje

Być może winę za to ponosi wyremontowany transformator, choć ta możliwość wydaje mi się mało prawdopodobna. Należy zaznaczyć, że obraz jest silnie kontrastowy; stawiam więc raczej na jakieś problemy z selektorem. Rzecz w tym, że nie mam schematu tego telewizora z oscylogramami

-
- 1875...2499 postów
Oto los sprawił, że w transakcji wiązanej trafił do mnie jeszcze jeden telewizor tego typu 

-
- 3125...6249 postów
Ale tym razem - niestety w stanie elektrośmieciowym tj uchował się cudem cały kineskop, zaś cewki zniknęły?
Coraz bardziej marzy mi się podobny model (mógłby być i pierwszy z "Neptunów") - dla kontrastu z moim ametystopodobnym składakiem zawierającym prawie same nowoczesne lampy takie jak PCC88, PCF801, PFL200 etc. Ten jak widzę ma jeszcze nobliwą PL83 zamiast popularnej przez długie późniejsze lata PCL84 - czy dla jedynej oddziedziczonej po "Belwederze" ECL80 także znalazło się w nim miejsce?

-
- 1875...2499 postów
Musiałem ten OTV podobnie jak i Alesz wziąć łącznie, aby nabyć Leningrad
CO do cewek, istotnie nie ma ich w tym telewizorze...
Ale oto wystarczy udać się do magazynu III, aby w pudełkach z cewkami odchylającymi odnaleźć to, czego brakuje
Co do lamp, które powinny tu się znajdować:
PCC84- wzmacniacz w.cz
PCF82-mieszacz i heterodyna
EF80-I stopień p.cz.
EF80-II stopień p.cz.
EF80-III stopień p.cz.
PL83-wzmacniacz wizji
EF80-wzmacniacz częstotliwości różnicowej fonii
PCF82-ogranicznik amplitudy i wzmacniacz napięciowy m.cz
PL841-wzmacniacz mocy m.cz.
ECL80-separator i ogranicznik impulsów synchronizujących
EF80- tranzytronowy stopień wyzwalania odchylania pionowego
PCL82-generator i wzmacniacz odchylania pionowego
PCC85- generator odchylania poziomego
PL81- stopień końcowy odchylania poziomego
PY81- dioda tłumiąco-usprawniająca
EY86-prostownik wysokiego napięcia
35MK1 lub MW36-44- kineskop

CO do cewek, istotnie nie ma ich w tym telewizorze...
Ale oto wystarczy udać się do magazynu III, aby w pudełkach z cewkami odchylającymi odnaleźć to, czego brakuje

Co do lamp, które powinny tu się znajdować:
PCC84- wzmacniacz w.cz
PCF82-mieszacz i heterodyna
EF80-I stopień p.cz.
EF80-II stopień p.cz.
EF80-III stopień p.cz.
PL83-wzmacniacz wizji
EF80-wzmacniacz częstotliwości różnicowej fonii
PCF82-ogranicznik amplitudy i wzmacniacz napięciowy m.cz
PL841-wzmacniacz mocy m.cz.
ECL80-separator i ogranicznik impulsów synchronizujących
EF80- tranzytronowy stopień wyzwalania odchylania pionowego
PCL82-generator i wzmacniacz odchylania pionowego
PCC85- generator odchylania poziomego
PL81- stopień końcowy odchylania poziomego
PY81- dioda tłumiąco-usprawniająca
EY86-prostownik wysokiego napięcia
35MK1 lub MW36-44- kineskop
-
- 3125...6249 postów
Dokładnie taką obsadę lamp miałem na myśli
Jest i PL83, i PL841 zamiast późniejszej PL84, i przywołana wcześniej ECL80, no i wreszcie nowalowa PL81 zamiast PL36 w obskurnym bakelicie
Nawet wywłoka Neptuna którą ongiś nagrałem Ci na Wolumenie to nie byłoby jednak to: tam była już i płytka drukowana, i PCL84, i PL84. Ale zajefajnie wyglądałoby na takim jajowatym kineskopie logo Polsatu czy innego Tefałenu, co prawda aby to osiągnąć - trzeba by uskutecznić małe grzebanko przezwajając cewki w przełączniku kanałów z bezużytecznego zakresu I/II na niższe pasmo kablowe.
Przypominam sobie ten lub bardzo podobny odbiornik mający wszystkie w/w lampy walający się wśród kurzu i pajęczyn na strychu leśniczówki mojego ś.p. dziadka w podpiaseczyńskim Łosiu. Ale cóż, młodym i gópim wtedy się było, więc się go nie uratowało
(uratowało się jedynie dwa drewniane, znalezione tamże w lesie przez wujka Pioniery, z których jeden stoi dziś u mnie na parapecie, niekiedy nawet grając, zwykle jednak służąc za podstawkę dla bakelitowego Pioniera znalezionego osobiście w elektrośmieciach). Dziś w tym budynku nawet leśniczówki już nie ma 

Przypominam sobie ten lub bardzo podobny odbiornik mający wszystkie w/w lampy walający się wśród kurzu i pajęczyn na strychu leśniczówki mojego ś.p. dziadka w podpiaseczyńskim Łosiu. Ale cóż, młodym i gópim wtedy się było, więc się go nie uratowało

-
- 6250...9374 posty
Cześć! Pochwal się Leningradem 
Mogę Ci dorzucić chassis pierwszego Szmaragda w złym stanie ale kompletne, nawet ma cały kineskop!

Mogę Ci dorzucić chassis pierwszego Szmaragda w złym stanie ale kompletne, nawet ma cały kineskop!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU