wzmacniacz lampowy

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Prawda jest taka, że żadnego języka obego nie nauczysz się w szkole, a jeśli chcesz go poznać to musisz siedzieć w domu i czytać teksty. Dużo czytać, słuchać, analizować ze słownikiem w ręku. Później już samo wchodzi. Do zrozumienia tekstu trzeba znać w najgorszym przypadku 75% słów, a często i mniej. Imho dla lampiarzy podstawa absolutna to anglieski i cyrylica.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

brys pisze:Imho dla lampiarzy podstawa absolutna to anglieski i cyrylica.
Też jestem tego zdania. Czasem nieznajomość niemieckiego ogranicza mi ciekawe strony do formy obrazkowej, ale znajomość trzech języków (angielski, rosyjski, matematyka ;) ) pozwala na zrozumienie większości materiałów.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

o ile w szkole angielskiego jestes w stanie troche liznąć to niemieckiego już wcale.
cycrylicę znam, aczkolwiek nie znam języka rosyjskiego (co moi rodzice uważają za defekt pokolenia) ale karty jestem w stanie rozszyfrować...
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Hennos »

Każde pokolenie ma jakiś defekt :-) Ja uczyłem się rosyjskiego od podstawówki i pisałem maturę z rosyjskiego (urodziłem się w 1974 r.), a za to angielski w jakim takim stopniu znam od niedawna, musiałem się na własną rękę uczyć :-)
Pzdr, Hennos
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Cóż będzie to OT.
Jestem rocznik 83 i co ciekawe w podstawówce (w małym miasteczku) uczyli mnie rosyjskiego, niemieckiego i angielskiego. Jak na podstawówkę na całkiem dobrym poziomie. Dopiero w szkole średniej zostałem poddany uwstecznianiu (jedynie angielski i to marniutki). A o tym co na studiach było to szkoda po prostu gadać.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Przemek.P
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Przemek.P »

el_torero pisze:ehhh... nie CHCIAŁEM tylko MARZY MI SIĘ a to różnica nie?
Ja byłem kompletna elektroniczna noga scalona...
zero pojęcia , zieloniutki kompletnie
Najważniejsze , że masz największą bibliotekę w zasiegu reki właśnie patrzysz na nią , nawet nie musisz się ruszać z mięciutkiego fotela i
nie ganiasz dwie przecznice dalej aby coś doczytać właśnie tego czego nie masz w swoich zbiorach.
Oprócz tego bedziesz miał tu przyjaciół którzy ci pomogą jeżeli będziesz miał problem.
Zrobiłem pierwszy krok dwa lata temu i kupiłem trafka do Mesy i tydzień temu ją skończyłem , w między czasie zrobiłem z 5 szt b. udanych prostych konstrukcji lampowych tych co koledzy ci proponują i powiem że warto było.
Tylko z konsekwencją i uporem dojdziesz do tego oczym marzysz
pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Pochwal się tą Mesą... Tymi prostymi układami też możesz.
kalpal
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: kalpal »

Tego jeszcze nie było gościu z elektroniki ciemny jak czekolada i wzmacniacz
Mu sie marzy własnej roboty!!??! obudź sie kolego i polecam raczej aukcje internetowe do tyś coś wybierzesz. :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

kalpal pisze:Tego jeszcze nie było gościu z elektroniki ciemny jak czekolada i wzmacniacz
Mu sie marzy własnej roboty!!??! obudź sie kolego i polecam raczej aukcje internetowe do tyś coś wybierzesz. :wink:
Doceniam Twoją błyskotliwość, ale zapoznaj się z łaski swojej z regulaminem tego działu :?
Przy okazji możesz też zaskoczyć nas zaprezentowaniem kilku własnych konstrukcji ;)
kalpal
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: kalpal »

Piotr pisze:
Piotr pisze: :wink:
Doceniam Twoją błyskotliwość, ale zapoznaj się z łaski swojej z regulaminem tego działu :?
Przy okazji możesz też zaskoczyć nas zaprezentowaniem kilku własnych konstrukcji ;)
Jeśli złamałem reg. to sorry wyraziłem tylko swoją opinię na ten temat i myślę że większość forumowiczów przyznałaby mi racje.
Co do konstrukcji to niestety nie posiadam takowej wiedzy aby pisać schematy czy podobne aczkolwiek "wiem co to są te pogmatwane czarne linie" :lol: :wink:
gwene
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: gwene »

Tez jestem ciemny jak tabaka w rogu ale jakos poszlo najwazniejsze sa checi ( nie zapal ).Pare osob mi odradzalo ze za trudny ,jednak nie zwazajac na to przystapilem do budowy .
Najpierw duzo czytalem a potem ...
Zrobilem swoj pierwszy wzmacniacz lampowy opierajac sie na stronach niemieckich (nie znajac ni w zab niemieckiego ) .Pomocne byly strony Jogiego i tube land . Wybralem jak dla mnie najprostrzy projekt kt-88 se ze strony jogiego ten z 2xem80 . Nie wiem czy to super wzmak ale jak dla mnie dzwiek jest bardziej niz ok .Czeka mnie teraz tylko zrobienie obudowy (ciagle zmieniam koncepcje ).Narazie wszystko jest na desce i gra muzyka . Jest tez projekt tego samego autora (Osaba bardzo uczynna mozna napisac zawsze odpowie na @ )na 2 x el84 na tube land .

Jak zrobie obudowe to dam zdjecia efektu finalnego .

pozdrawiam
gwene