wzmacniacz lampowy

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

el_torero
3 posty
3 posty

wzmacniacz lampowy

Post autor: el_torero »

witam, jestem nowy na forum, zarejestrowałem się ponieważ marzy mi się skonstruowanie wzmacniacza lampowego (head) do gitary w stylu mesa boogie lub marshall, jednak mam raczej ograniczoną wiedzę na polu elektroniki, dlatego prosiłbym o wskazówki od podstaw odnośnie skonstruowania takiego urządzenia
dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

jeżeli to ma być Twoja pierwsza konstrukcja to zapomnij o Mesach i Marshallach.
Zrób raczej coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

na forum jest mnóstwo topiców na ten temat, poszukaj sobie. Poza tym przez nic sie nie nauczysz lepiej niż przez doświadczenie, więc najpierw pobaw sie czymś małym i poznaj prawa rządzące ukłądami lampowymi, potem sie bierz za mese, bo inaczej jedynym co z tej mesy usłyszysz będzie pisk i brum... pozdrawiam.
el_torero
3 posty
3 posty

ymm do pierwszego posta: prosze nie zapominać że jestem kompletnie zielony i to co widze na tym rysunku to troche pogmatwanych czarnych linii
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

ymm do pierwszego posta: prosze nie zapominać że jestem kompletnie zielony i to co widze na tym rysunku to troche pogmatwanych czarnych linii
:shock: i chciałeś budować mesę?

proponuję zapoznać się na początku z podstawowymi symbolami elektronicznymi. następnie postudiuj literaturę na fonarze w dziale artykuły i poprzeglądaj strony o konstrukcjach DIY (takie jak na przykład ta).
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

No niestety jak chcesz zbudować wzmacniacz lampowy a w elektronice jesteś zielony to ja bym radził od nauczenia podstaw z elektroniki oraz nabycia umiejętności czytania schematów bo bez tego, to będzie poruszanie się po omacku w świecie elektroniki ,a efekty mogą być marne.
A koledzy dobrze poradzili żeby swojego pierwszego lampowca zrobić układ prostszy o mniejszym stopniu komplikacji co pomoże załapać w jaki sposób należy montować wzmacniacze lampowe.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w konstruowaniu
:D
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
el_torero
3 posty
3 posty

ehhh... nie CHCIAŁEM tylko MARZY MI SIĘ a to różnica nie?
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Kolego, nie bulwersuj sie, forumowicze dobrze radzą. Ja się rpzez rok czasu bawiłem jedną ECC83 i 6P14P zanim sie wziąłem za coś poważniejszego, a i tak to nie wystarczyło, bo wzmacniacz mi naszarpał nerwów co nie miara. I tak na początek proponuję: kupić transformator wyjściowy i sieciowy z jakiegoś radia lapowego, lampe EL84, 6P14P, 6V6 tudzież 6P6S, dwie 6N2P i zmajstrować na porzątek na jednej 6N2P kanał czysty fendera, potem jak będzie dobrze działał(bez wzbudzania, przydźwięków itp) to zrobić preamp z Marshalla JCM800 oczywiście stosując się do zaleceń zawartych na stronach poświęconych budowie wzmacniaczy lampowych. Jak coś nie będzie działało to kombinować do skutku przy okazji opisując problem i pytając o jego przyczynę i możniwe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

nie ma się tu o co obruszać!
poprostu prawda jest taka, że przy braku praktyki wzmacniacz na jednej 6N2P + 6P14P może dać nieźle w d**ę. nie mówię już o jakichś atomikach czy jcmkach na początku - te mogą zupełnie zniechęcić do lamp.
wiadomo - marzyła Ci się mesa, ale jest zbyt skomplikowana dla początkującego (ja sam nie bawiłbym się narazie w budowania hi-gaina).

zaznajom się z symbolami elektronicznymi i metodami wykonania wzmacniaczy, a potem zrób tak: kup jedną 6N2P-EW i jedną 6P14P-EW, do tego trafa z jakiegoś lampowego radia i kieruj się projektem P1 ze strony ax84.com - jest bardzo fajnie opisany i łatwy w budowie.

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

eS pisze:kieruj się projektem P1 ze strony ax84.com - jest bardzo fajnie opisany i łatwy w budowie.
Pod warunkiem, że sie rozumie po anglijsku :roll:
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

http://www.dzikie.net/index.php?art=pod ... ue&cpage=1
Tu jest całkiem fajny poradnik dla początkujących. Rozdział o tranzystorach możesz ominąć.
Poczytaj sobie za to http://audioton.republika.pl/lampy.htm Nie musisz na początek umieć tych wzorów, wystarczy, że mniej więcej bedziesz orientował się o chodzi.

Ten schemat który podał Es bardzo mi się podoba. Zacznij od zdobycia transformatora głośnikowego oraz sieciowego. Warto szukać w warsztatach członków rodziny, znajomych, ewentualnie przejść się na złomowisko, można coś znaleźć, po jednej wyprawie przybyło mi 5 transformatorów. I jeśli masz jakieś radio lampowe czy inne urządzenie nie niszcz go, lepiej sprzedać na allegro lub komuś z forum. Ja do dzisiaj sobie nie moge wybaczyć że niszczyłem swego czasu Kankana.... Barbarzyństwo. Nie popełnij takiego samego błędu.

Na początek odradzam wzmacniacze na płytkach drukowanych, wbrew pozorom jest z nimi wiele problemów a zwłaszcza z prawidłowym wykonaniem płytki... no chyba że komuś jej wykonanie zlecisz ale chyba nie o to w tej zabawie chodzi.

No to tyle mogę poradzić, sam jestem początkujący ale kilka kontrukcji juz za sobą mam.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

METALOWIEC pisze: Pod warunkiem, że sie rozumie po anglijsku :roll:
niee, no bez przesady! dlatego podałem link do tego projektu, bo jest opisany w miarę przystępnym językiem.
a tak w ogóle od czego są słowniki online? ;)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Angielski dla konstruktora nie jest językiem obcym :)
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

jethrotull pisze:Angielski dla konstruktora nie jest językiem obcym :)
A i owszem, lecz nie dla wszystkich. Szczególnie przesrane ma młodzież, bo w szkole nauczenie się języka w staopniu takim aby można się było porozumiewać graniczy z cudem :?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

METALOWIEC pisze:A i owszem, lecz nie dla wszystkich. Szczególnie przesrane ma młodzież, bo w szkole nauczenie się języka w staopniu takim aby można się było porozumiewać graniczy z cudem :?
Nie przesadzaj. Nie chodzi o szeroko pojęte porozumiewanie się, lecz porozumiewanie się w dość wąskiej dziedzinie.
To trochę tak jak kiedy do polskiej orkiestry przyjeżdża dyrygent z Francji. Dogadujemy się głównie po włosku, mimo że większość z nas nie ma pojęcia o tym języku w szerszym kontekście i znajdując się we Włoszech mielibyśmy spory kłopot ze spytaniem o drogę ;)
ODPOWIEDZ