Ale to dlatego że za dużą dobroć z układu wyciągnąłeśfrycz pisze: Pamiętam że w czasie kluczowania anoda żarzyła się na czerwono![]()

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nieeeefugasi pisze:Ale to dlatego że za dużą dobroć z układu wyciągnąłeśfrycz pisze: Pamiętam że w czasie kluczowania anoda żarzyła się na czerwono![]()
czy tak po prostu ta lampa się zachowuje w tym układzie?
A proszę, z kwarcem, i transceivera.gilong pisze:frycz- nie chodzilo mi o sama lampe bo lampe taka to ja mam ale dokladniej o schemat ukladu
Nie bardzo rozumiem, cały nadajnik foniczny oprzeć o jedną lampę?sypek pisze:Powracając do tematu, chodziło mi o radiowy (FM/AM?).
google dostarcza wielu informacji.Powtórzę się: słyszał ktoś coś o nadajniku na jednej 88/85 (pasmo dowolne)?
Zgadza się, ciekawe, a wierz mi, że kiedy wziąłem po raz pierwszy mikrofon do ręki, podałem "ogólne" na 3,5 MHz i odezwał mi się gość z Płocka, przebywający wówczas na kontrakcie w Iraku - wymiękłem. Co prawda łączność była fonią i z "ciut" mocniejszego sprzętu, ale to wciąga.1000 km na ECC88 ciekawe
Posłuchaj sobie załącznika, będziesz miał pewność, nie skromne zdanie.bo IMHO nadajnik telegraficzny to zwykły nadajnik radiowy tle że nadający jeden ton.
To nie tak. Nadajnik na CW nie nadaje "tonu" tylko sama nośną przerywaną w takt kluczowania. Stąd większe zasięgi (zobacz załacznik)sypek pisze: P.S 1000 km na ECC88 ciekawebo IMHO nadajnik telegraficzny to zwykły nadajnik radiowy tle że nadający jeden ton.
Dokładnie tamtego układu nie, ale.. Poszperałem i posiłkując się Podręcznikiem Radiooperatora Krótkofalowca, odtworzyłem go.Maciek1 pisze: Masz może schemat tego nadajnika na TG40?
Mam kilka tych tranzystorów i chętnie bym się z nimi pobawił![]()
Co to znaczy?frycz pisze:Nadajniczek stroi się bardzo ostro.
Jasne, zwłaszcza ten drugi układ pod względem generowania harmonicznych wygląda wielce obiecującofugasi pisze:Co to znaczy?frycz pisze:Nadajniczek stroi się bardzo ostro.
Kwarc zwiera C i E bez żadnej indukcyjności i pojemności i podczas strojenia zauważysz taki ostry pik na amperomierzu.Czy można zbudować jakiś prosty, najlepiej na 1 tranzystorze układ (generator), który dawałby dokładnie 3.5 MHz (lub 7 czy 14 MHz) i stałby się wzorcem do nastrojenia odbiornika własnej roboty, przy czym najważniejszą cechą tego układziku byłoby to iż ruszyłby natychmiast po zlutowaniu i nie sam wymagał absolutnie żadnego strojenia?
Zasięg generatora to kilka metrów spoko.fugasi pisze:/../ Czy wystarczy toto położyć gdzieś w pobliżu na stole czy trzeba jakoś dołączyć do odbiornika?