Nadajnik na lampie ECC88/85

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sypek
5...9 postów
5...9 postów

Nadajnik na lampie ECC88/85

Post autor: sypek »

Słyszałem że można zrobić prosty nadajnik na jednej lampie typu ECC83/85 i podobno miało to zasięg jakiegoś 1 km! Jest to możliwe na takich lampach? Ma ktoś schemat ? zrobił bym takie ustrojstwo z czystej ciekawości.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Ale jaki nadajnik?

Telegraficzny z ECC81 na 14 MHz, to będzie miał zasięg
nawet i 1000 km. :wink:

Na jakie pasmo? Jaka emisja?

Wtedy coś się znajdzie..
f.
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Tomasz.W »

A czemu by nie ? Zależy jaką będziesz miał antenę , jak wysoko postawioną , wśród jakiej zabudowy , jaka będzie propagacja w danej chwili itp. Jestem krótkofalowcem , tyle że nie lubię dużych mocy . Pracując na 50 Mhz z mocą 0,6 Wata i na antenie typu pętla magnetyczna zrobiłem łączność z kolegą z Bydgoszczy . No niby nic takiego , tyle tylko że ja byłem na północy Szwecji :D .
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Głupie pytanie. Mam takie marzenie żeby pogadać z kimś ze stanu Kalifornia za wielką wodą. Obojętnie z kim :wink: . Jaki musiałbym mieć nadajnik, jaka moc i pasmo. Najlepiej takie żebym nie musiał pozwoleń robić. :wink: Mam w domu 3 lampy QQE06/40 i dwie ruskie GK-71. Z takich typowo nadawczych rzecz jasna :D . Da się coś na tym ukręcić, czy muszę szukać innych lamp?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ja bym zaczął od anteny! Masz kilkadziesiąt metrów pola i możliwość postawienia masztu ew. zawieszenia kilkudziesięciu metrów linki gdzieś wysoko?
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

fugasi pisze:Ja bym zaczął od anteny! Masz kilkadziesiąt metrów pola i możliwość postawienia masztu ew. zawieszenia kilkudziesięciu metrów linki gdzieś wysoko?
No nie no , nie strasz człowieka . Dlaczego zaraz takie skrajności :?: Dlaczego chcesz od razu drugi Raszyn stawiać :?: . Jest spora ilość anten mieszczących się bez żadnych problemów na dachu , i to małym dachu . Co więcej są anteny które zapewniają łączność DX'ową stojąc sobie na balkonie . Bardzo często jestem w Kirunie (to daaaleka północ) i pomimo tego że mam do dyspozycji sporo więcej metrów niż piszesz to takich anten nie stawiam . Co więcej , dipol wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem .
:arrow: KaKa .
A dlaczego od razu marzenie . Wystarczy CB-radio i dobra antena . Na samochodowym Alanie 78+ z anteną typu Dela (trzy elementową) robiłem Włochy , Hiszpanię i to w AM'ie . Takie radio na Kalifornię to raczej nie starczy . Musiał byś poszukać czegoś z emisją SSB . W tej chwili ten sprzęt jest już w miarę tani . Kolega kupił sobie Rosyjskiego Kontura-116 (za 150Pln) po drobnej korekcji , na 27 Mhz robił Japonię .
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W tej chwili u mnie na dachu waruje antenka, taka z 1.5m. Mojego brata, ale z półprzewodników nadaje, a ja jestem ortodoksem lampowym :) . A starych dobrych czasów mój ojcec (były lampiarz, aktualnie transformatorowiec) ma antenę o dł. 6m Półfalowa jak mówi, cokolwiek to znaczy :wink: I mógłbym sobie ją postawić, tylko odgromnik trzeba by już założyć :? . Mieszkam pod Poznaniem, mam jakieś pareset metrów podwórka.
Da się zrobić (w miarę prosty)nadajnik SBB na lampach?
I ostatnie, jakie dobre książki możecie polecić do douczenia się w dziedzinie w.cz. Bo do tej pory styczność miałem tylko z m.cz. Jeśli nie liczyć rozbrojenia jednego Rubina :evil: .
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

KaKa pisze:
Da się zrobić (w miarę prosty)nadajnik SBB na lampach?
/.../ Bo do tej pory styczność miałem tylko z m.cz. Jeśli nie liczyć rozbrojenia jednego Rubina :evil: .
Da się, ale IMO, SSB na lampach to raczej wyższa szkoła jazdy. Lepiej zrobić SSB na tranzystorach, w sensie jakiegoś Antka czy coś takiego, i dopalacz na lampach. Można też kupić na Allegro stary lampowy transceiver CW/SSB. Też warto. Natomiast telegraficzny nadajnik 30W/CW.3,5 MHz, nawet na jednej lampie 6P45S (taka od odchylania, przy 250V prąd 500mA) + kwarc, to zrobisz w jednen wieczór.
Ale jeśli nie masz licencji to i tak nie ponadajesz.

Dobrze Ci kolega radzi, spróbuj na razie SSB na 27 MHz. Kup jakiegoś niegrzebanego np. Presidenta + dobry zasilacz. Na SSB zasilacz ma kluczowe znaczenie dla jakości emisji. Natomiast antenę na 27 MHz. to nawet mam taka antenę złożoną na strychu. Być może wystawię na Allegro.
4 el. Yagi 27MHz.
Bądź tylko konsekwentny, a zrealizujesz swoje marzenia. Sam się nie spostrzeżesz kiedy. :D

frycz.
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Spraw sobie np. poradnik radioamatora . Tam w zasadzie wszystkie przykłady są oparte na lampach . W tej chwili na ALLEGRO jest podręczna encyklopedia radioamatora (za całe 6,5 Pln) . Też tylko z lampami . To tak na początek żeby kieszeni nie doprowadzić do rozpaczy . Najpierw zrób sobie odbiornik . Jak chcesz lampowy to np. ten http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... -Radio.htm .
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

Dla prawdziwych lampowych ortodoksów polecam wykonanie
Transceivera UW3DI:
http://rf.atnn.ru/s3/u3di.html
Ten kto potrafi go dobrze zmontować i uruchomić zasługuje na tytuł
Bohatera Lamp Elektronowych. :D [/i]
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

frycz mozna cos dokladniej na temat tej 6p45s ?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tomasz.W pisze:No nie no , nie strasz człowieka . Dlaczego zaraz takie skrajności :?: Dlaczego chcesz od razu drugi Raszyn stawiać :?: . Jest spora ilość anten mieszczących się bez żadnych problemów na dachu , i to małym dachu . Co więcej są anteny które zapewniają łączność DX'ową stojąc sobie na balkonie.
Nie przeczę. Ja jednak cały czas miałem na uwadze nadajnik na ECC8x i (nie wiedzieć skąd) słuchającego w Kaliforni! :)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Fugasi :arrow: Tak trzymaj. Kalifornia jest fajna. Jak sama nazwa wskazuje. A niech mi ktoś wytłumaczy po co robiono lampy nadawcze o Pa=200W skoro na ECCxx można również daleko pogadać? Bo mam takie lampy i się zastanawiam czy to się kiedyś do czegoś przyda :wink: .
--
--
Pozdrawiam, Kacper
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kaka, jest różnica między "można pogadać" a "mieć pewną łączność bez względu na warunki". Zapewne wiesz co to propagacja, QRM-y, QRN-y (qrna!) i jak np. rodzaj emisji, usytuowanie stacji przekłada się na zasięg.
Ostatnio zmieniony czw, 22 lutego 2007, 23:27 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

gilong pisze:frycz mozna cos dokladniej na temat tej 6p45s ?
To bardzo fajna pentoda, lampa od "Rubina 714" i kilku innych. Ciągle jeszcze dostępna. Ma duży prąd już przy małych napięciach (250V) co ważne, bo zrobić bezpieczny zasilacz na 250V jest prosto a już na 600, czy 1000V trudniej. No i można zrobić na niej prosty jednolampowy nadajnik wzbudzany kwarcem o dużej dobroci. Masz sporą moc i piękny dźwięczny ton bez chripów. Ewentualnie możesz dodać generator na ECC 81 i zrobić VFO.
W ogólniaku zrobiłem taki nadajnik na 3,5 MHz. Był boski :) Pamiętam że w czasie kluczowania anoda żarzyła się na czerwono :roll:
Heh...

f.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.