Nadajnik na lampie ECC88/85

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

frycz pisze: Pamiętam że w czasie kluczowania anoda żarzyła się na czerwono :roll:
Ale to dlatego że za dużą dobroć z układu wyciągnąłeś ;) czy tak po prostu ta lampa się zachowuje w tym układzie?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

fugasi pisze:
frycz pisze: Pamiętam że w czasie kluczowania anoda żarzyła się na czerwono :roll:
Ale to dlatego że za dużą dobroć z układu wyciągnąłeś ;) czy tak po prostu ta lampa się zachowuje w tym układzie?
Nieeee :) Ta lampa wytrzymuje wiele i przy dobrym dopasowaniu wyciągniesz ze 30 W bez żadnych niespodzianek. Mam jeszcze tamten kwarc!
Po prostu wtedy moje pojęcie nt. techniki lampowej było hm.... mocno uproszczone. (jak teraz czytam Wasze posty to widzę że nadal wiem niewiele, ale postęp jest)
Pewnie było to jakieś niedopasowanie w Pi-filtrze, a do tego duże napięcie anodowe. Pamiętam że anoda lampy sterującej ECC85 też się żarzyła. :roll: O ile pamiętam, wtedy z kolegą uważaliśmy, że lampa nadawcza pracuje jak trzeba kiedy anoda robi się bordowa...
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że miałem wtedy 15 lat i nie było internetu, a naszą "biblią" było ABC krótkofalowca i pożyczony "Poradnik Radjoamatora" Jankowskiego z... 1938r.
Resztę robiło się "na czuja".
Heh... Cudowne wspomnienia...
f.
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

frycz- nie chodzilo mi o sama lampe bo lampe taka to ja mam ale dokladniej o schemat ukladu ;)
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

gilong pisze:[...]nie chodzilo mi o sama lampe [...] ale dokladniej o schemat ukladu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

gilong pisze:frycz- nie chodzilo mi o sama lampe bo lampe taka to ja mam ale dokladniej o schemat ukladu ;)
A proszę, z kwarcem, i transceivera.

Ten transceiver jest super! Prosty, odbiera czysto.
Pierwszy jaki zrobiłem, na zwykłym chasis od starego radia był najlepszy.
Potem wymodziłem taki w obudowie, na płytkach, szmery bajery...
i już nie był taki dobry :roll: .

f.
sypek
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: sypek »

Powracając do tematu, chodziło mi o radiowy (FM/AM?).
Powtórzę się: słyszał ktoś coś o nadajniku na jednej 88/85 (pasmo dowolne)?

P.S 1000 km na ECC88 ciekawe :wink: bo IMHO nadajnik telegraficzny to zwykły nadajnik radiowy tle że nadający jeden ton.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

sypek pisze:Powracając do tematu, chodziło mi o radiowy (FM/AM?).
Nie bardzo rozumiem, cały nadajnik foniczny oprzeć o jedną lampę? :?
Powtórzę się: słyszał ktoś coś o nadajniku na jednej 88/85 (pasmo dowolne)?
google dostarcza wielu informacji.
1000 km na ECC88 ciekawe :wink:
Zgadza się, ciekawe, a wierz mi, że kiedy wziąłem po raz pierwszy mikrofon do ręki, podałem "ogólne" na 3,5 MHz i odezwał mi się gość z Płocka, przebywający wówczas na kontrakcie w Iraku - wymiękłem. Co prawda łączność była fonią i z "ciut" mocniejszego sprzętu, ale to wciąga.
bo IMHO nadajnik telegraficzny to zwykły nadajnik radiowy tle że nadający jeden ton.
Posłuchaj sobie załącznika, będziesz miał pewność, nie skromne zdanie.
Autor nagrania
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

sypek pisze: P.S 1000 km na ECC88 ciekawe :wink: bo IMHO nadajnik telegraficzny to zwykły nadajnik radiowy tle że nadający jeden ton.
To nie tak. Nadajnik na CW nie nadaje "tonu" tylko sama nośną przerywaną w takt kluczowania. Stąd większe zasięgi (zobacz załacznik)
bo cała energia idzie w nośną a nie w nośną i w 2 wstęgi boczne. Z energetycznego punktu widzenia transmisja AM jest wręcz absurdalna, bo musisz z Europy do np. Argentyny przesłać nośną która nie niesie żadnej informacji. Podczas gdy w SSB nośną odtwarzasz już na miejscu- w odbiorniku.
A ton np. CW (dowolny) powstaje już w odbiorniku dopiero po zmieszaniu f. wej. z heterodyną w odbiorniku.
Dlatego jak kręcisz gałką odbiornika AM to nie zmienia się ton głosu korespondenta, a na SSB zmienia się. Poczytaj.
Odbiór telegrafii jest też dużo łatwiejszy od strony fizjoligicznej, bo łatwiej rozróżnić czy jest emitowany ton czy go nie ma, od tego jaki ton jest emitowany (mowa/muzyka).
Mowa składa się z różnych częstotliwości od 300Hz do 3KHz a telegrafia zwykle jeden ton o f od 0,9 do 1 KHz (zależnie od upodobań operatora) A 1 KHz jest częstotliwością na jaką ucho ludzkie jest najbardziej wyczulone. Stąd gwizdek w lesie usłyszysz nawet na kilometr(np. sygnały łowieckie) , a spróbuj pogadać na odległość 100 mtr.
A 14 MHz. to "królowa pasm" i tyle.

ECC.. daje 2,5W katalogowo ale na krótką metę to może wyciśniesz i z 5 W (puryści - nie zabijajcie :shock: to tylko taki przykład!), a jak zrobisz dobry nadajnik w układzie przeciwsobnym na 2 połówkach to da Ci pewnie i 10W bo przecież emitujesz tylko krótkie impulsy i anoda ma kiedy "ochłonąć". Czyli z jednej ECC.... kwarcu 14 MHz i paru starannie wykonanych cewek zrobisz nadajnik że ho! ho!...
Ale i 1 W to już wiele. RBM ka ma 1 W a popytaj jakie ludzie łaczności niej robili :shock: Z tym, że trzeba uczciwie powiedzieć że takie zasięgi to bardziej wypadek przy pracy niz reguła, gdyż zależą od bardzo wielu czynników. Ale jak widzisz można osiągnąć na 1 W i 50 km. czyli sporo.

W czasch szkolnych łączylismy sie z kumplem na miliwatach, no bo ile mógł mieć nadajnik na 3 baterie płaskie, gdzie w "stopniu mocy" pracował germanowy TG40 :?: 40mW? Zresztą to był jedyny tranzystor w tym nadajniku. :wink:

Pozdrawiam.
f.
Ostatnio zmieniony sob, 24 lutego 2007, 16:25 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

:arrow: Frycz

Masz może schemat tego nadajnika na TG40?
Mam kilka tych tranzystorów i chętnie bym się z nimi pobawił :)

Pozdrawiam
Maciek1
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Maciek1 pisze: Masz może schemat tego nadajnika na TG40?
Mam kilka tych tranzystorów i chętnie bym się z nimi pobawił :)
Dokładnie tamtego układu nie, ale.. Poszperałem i posiłkując się Podręcznikiem Radiooperatora Krótkofalowca, odtworzyłem go.
Części - dowolne. Nawet można użyć anteny ferrytowej.
Dolnymi pr.kami ustawiasz punkt pracy, a górną MOC :wink:
Cewka sprzęgająca nie jest potrzebna, można podłączyć Ant. wprost do C,
ale wtedy układ jest wrażliwy na wszystko- zbliżenie ręki - cokolwiek.
Amperomierz powiedzmy 100 mA jest wskazany. Nadajniczek stroi się bardzo ostro. Kwarc nie jest niezbędny i można go zastąpić C 5-20 pF,
ale bez niego jakoś tego układu nie widzę. To znaczy działa ale jakoś tak...
F.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

frycz pisze:Nadajniczek stroi się bardzo ostro.
Co to znaczy?

Frycz, mam jeszcze jedno pytanie, nasunęło mi się po obejrzeniu tego schematu. Czy można zbudować jakiś prosty, najlepiej na 1 tranzystorze układ (generator), który dawałby dokładnie 3.5 MHz (lub 7 czy 14 MHz) i stałby się wzorcem do nastrojenia odbiornika własnej roboty, przy czym najważniejszą cechą tego układziku byłoby to iż ruszyłby natychmiast po zlutowaniu i nie sam wymagał absolutnie żadnego strojenia?
Tak sobie myślę jak znależć 3.5 MHz np. na skali tej synchrodynki opartej o ECC85, w sytuacji gdy nie mamy żadnego oprzyrządowania...
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

fugasi pisze:
frycz pisze:Nadajniczek stroi się bardzo ostro.
Co to znaczy?

Kwarc zwiera C i E bez żadnej indukcyjności i pojemności i podczas strojenia zauważysz taki ostry pik na amperomierzu.
Czy można zbudować jakiś prosty, najlepiej na 1 tranzystorze układ (generator), który dawałby dokładnie 3.5 MHz (lub 7 czy 14 MHz) i stałby się wzorcem do nastrojenia odbiornika własnej roboty, przy czym najważniejszą cechą tego układziku byłoby to iż ruszyłby natychmiast po zlutowaniu i nie sam wymagał absolutnie żadnego strojenia?
Jasne, zwłaszcza ten drugi układ pod względem generowania harmonicznych wygląda wielce obiecująco :D

Sprawdziłem, działa na 1 MHz i 10 MHz.

a kwarce dokładnie 3,5000 masz tu: http://www.allegro.pl/item167419736_rez ... 217k_.html
f.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Dziękuję za schemat jescze dziś coś wykombinuję :D

Podobny kalibrator można zrobić też na lampach załanczam schemat.

Pozdrawiam
Maciek1
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

O, Frycz, super! Czy wystarczy toto położyć gdzieś w pobliżu na stole czy trzeba jakoś dołączyć do odbiornika?
Szkoda że to na germanowym tranzystorze którego nie mam ale pewnie da się znaleźć i coś takiego na współczesnym krzemowym. Jak zauważę to zapytam czy się nadaje. Chyba że masz coś na np BF....
Maciek1 czy w tym lampowym układzie także można po prostu wstawić kwarc 3.5 MHz i użyć do strojenia odbiornika?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

fugasi pisze:/../ Czy wystarczy toto położyć gdzieś w pobliżu na stole czy trzeba jakoś dołączyć do odbiornika?
Zasięg generatora to kilka metrów spoko.
A jakby tak zamiast R założyć PR-ki i poeksperymentować to może był bym słyszany nawet na końcu wsi :D
Jeżeli chcesz TYLKO kalibrator i nastawiasz się na harmoniczne to ten drugi układ jest the best.

f.