zamiast parowania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
Ja stosuję taki układ. Zapewnia bezproblemowe "przestrajanie" pomiędzy EL34 i 6L6. Nie ma problemu z "odrywaniem się" suwaka peerki. BTW nie powinno się stosować diody Zenera w zasilaczu biasu - uniemożliwia ona "śledzenie" napięcia biasu przy skokach napięcia sieci 230VAC.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Parowanie
Nie mam zbyt duzego doswiadczenia w tej materii, ale wydaje mi sie, ze wszystkie rozwiazania w tym watku opisuja regulacje statyczna. Lampy niesparowane moga miec rozne nachylenia charakterystyk i to dopiero 'wychodzi' w sytuacji dynamicznej, czyli w czasie "grania". Tego BIASem nie da sie chyba korygowac. Moze roznym Ua?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 125...249 postów
Re: Parowanie
- oczywiście, że tak. Weź jednak pod uwagę, że znane są konstrukcje, gdzie w układzie p-p można stosować razem różne lampy, np. EL34 i 6L6.Adam Myslinski pisze:ale wydaje mi sie, ze wszystkie rozwiazania w tym watku opisuja regulacje statyczna. Lampy niesparowane moga miec rozne nachylenia charakterystyk i to dopiero 'wychodzi' w sytuacji dynamicznej, czyli w czasie "grania".
-
- moderator
Przedstawione przez Kolegów rozwiązania dają faktycznie możliwość ustawienia parametrów lamp jedynie statyczne, a to oznacza, że lampy po wyregulowaniu będą miały jednakowe prądy jedynie bez wysterowania. Jest to więc rozwiązanie dość kompromisowe i po jego zastosowaniu należałoby i tak do układu zamontować lampy o dość zbliżonych parametrach. Przy większych różnicach parametrów między lampami należałoby dodać jeszcze możliwość regulacji amplitud na siatce każdej z nich, by móc dobrać je optymalnie w stosunku do najsłabszej lampy.
To oczywiście skomplikowałoby nieco układ. Tego typu rozwiązania są jednak stosowane w układach regulacji kolorów kineskopów kolorowych (statyczny i dynamiczny balans bieli), w których każdy z trzech systemów elektronowych kineskopu można traktować jak indywidualną lampę o nieco odmiennych charakterystykach.
Pozdrawiam,
Romek
To oczywiście skomplikowałoby nieco układ. Tego typu rozwiązania są jednak stosowane w układach regulacji kolorów kineskopów kolorowych (statyczny i dynamiczny balans bieli), w których każdy z trzech systemów elektronowych kineskopu można traktować jak indywidualną lampę o nieco odmiennych charakterystykach.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Widzę, że moje obawy okzały się bezpodstawne i układy w zaproponowanych wersjach będą działać poprawnie.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz.... Przy użyciu osobnych potków dla lamp, możemy zmierzyć i ustawić jedną, potem się przełączyć na drugą. W przypadku balansu trzeba kontrolować obie lampy jednocześnie, bo wzrost prądu jednej spowoduje spadek w drugiej i odwrotnie.
Wydaje mi się, że komplikowanie układu, tylko po to, żeby sobie dodatkowo skomplikować obsługę, jest trochę.....
, choć próby można jak najbardziej robić.
atom z tymi lampami się zgadza, ale zauważ, że lampy te i tak pracują parami a nie jedna taka druga taka. Rozwiązania takie spotkałem we wzmacniaczach gitarowych i dawały możliwość przełączania się między parami różnych lamp, lub nawet umożliwiały ich jednoczesną pracę.....
Pozdrawiam
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz.... Przy użyciu osobnych potków dla lamp, możemy zmierzyć i ustawić jedną, potem się przełączyć na drugą. W przypadku balansu trzeba kontrolować obie lampy jednocześnie, bo wzrost prądu jednej spowoduje spadek w drugiej i odwrotnie.
Wydaje mi się, że komplikowanie układu, tylko po to, żeby sobie dodatkowo skomplikować obsługę, jest trochę.....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 250...374 postów
dynamika
Intuicyjnie posuwajac sie dalej zastanawiam sie, czy wobec roznych nachylen charakterystyk nie zmienia sie impedancja lampy, do ktorej trzeba dopasowac obciazenie. Nalezaloby pewnie transformator glosnikowy wykonac jako autotransformator (co w praktyce byloby raczej trudne w realizacji) i dzialac jak na rysowanym z mozolem i zamieszczonym nizej schemacie?
To taka niedzielna gimnastyka umyslowa.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 3125...6249 postów
-
- 75...99 postów
Są podłączone do masy więc 0V.Tu http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/images/bia4.gif jest balans taki o jakim myślałem ale z wadą ryzyka związanego z odłączeniem suwaków potencjometrów.Tu sposób ustawiania punktu pracy tym sposobem.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... miarowanie
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... miarowanie
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
-
- 75...99 postów