Otóż to. Przewody skręcić, i zwrócić uwagę na dławik - z okazji obecności szczeliny "sieje" polem magnetycznym dookoła.Ukaniu pisze:Trzeba pamiętac o minimalizowaniu pętli transformator- mostek- kondensator filtrujący. W zasięgu tej pętelki nie może znajdować się cokolwiek czułego.
szybkie diody - jeszcze większe sianie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
w moim ampie dławika niema.
przerobiłem w nim zasilacz - wpakowałem zaraz za prostownikiem jeszcze jeden filtr z szeregowo połączonych dwóch elektrolitów 220uF/200V i oporu 10R/2W, cały zasilacz zmontowałem na kleju (takim z pistoletu
) a mostek prostowniczy przylutowałem w zasadzie zaraz przy plusie pierwszego elektrolitu. muszę przyznać, że przydźwięk w dużej mierze zanikł.
nie mam niestety gniazdka z uziomem. znalazłem coś takiego (załącznik) czy zaznaczony pętlą przełącznik służył do łączenia chassis z zerem w gniazdku?
czy coś takiego zda egzamin czy też będzie kopać?
przerobiłem w nim zasilacz - wpakowałem zaraz za prostownikiem jeszcze jeden filtr z szeregowo połączonych dwóch elektrolitów 220uF/200V i oporu 10R/2W, cały zasilacz zmontowałem na kleju (takim z pistoletu

nie mam niestety gniazdka z uziomem. znalazłem coś takiego (załącznik) czy zaznaczony pętlą przełącznik służył do łączenia chassis z zerem w gniazdku?
czy coś takiego zda egzamin czy też będzie kopać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Przełącznik ten służył do łączenia kondensatora 47n (zaczepionego jednym końcem o chasis) z jednym z przewodów sieciowych w celu redukcji zakłóceń w.cz.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
to w takim razie jeżeli ten przełącznik w pewnym położeniu połączy przewód '+' z gniazdka z chassis to 230V będzie na obudowie? jak to wygląda w praktyce?Vault_Dweller pisze:Przełącznik ten służył do łączenia kondensatora 47n (zaczepionego jednym końcem o chasis) z jednym z przewodów sieciowych w celu redukcji zakłóceń w.cz.
-
- 2500...3124 posty
Nie połączy- nawet jeśli chassis jest nieuziemione (a powinno być), to dla 50Hz pojemność jest zbyt mała, żeby przepuścić "całe" 230V. Tym niemniej przy nieuziemionym chassis przełącznik się ustawia tak, żeby połączyć je z zerem (zakłócenia "złapane" przez chassis spływają do gleby), a przy uziemionym (sytuacja poprawna)- z fazą. Wtedy robi Ci się prosty filtr przeciwzakłóceniowy na zasilaniu. A przynajmniej mnie się tak wydaje, bo (niestety) to było raczej gdybanie nie poparte konkretną wiedzą... Może ktoś bardziej obeznany się wypowie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!