Najprawdopodobniej jestem kolejną osobą, która źle złożyła higaina (HO).
Miałem problem z przydźwiękiem i śmieciami z sieci ale wyczytałem na forum, żeby zrobić mostek z diód Fast Recovery zamiast gotowych zmostkowanych już prostowników na diodach krzemowych. Po wielokrotnym sprawdzeniu prowadzenia masy wykluczyłem jej błędy i zająłem się samym zasilaczem. Zakupiłem 4 sztuki diód UF5408 oraz 4 sztuki kondensatorów 4n7/3kV i zrobiłem na nich mostek. Niestety z przykrością muszę stwierdzić, ze nie zmniejszyło to przydźwięku i siania (masa jest moim zdaniem w porządku, więc niema wpływu na te śmieci) pomimo elektrolitów w zasilaczu: 100uF+33uF+47uF, 47uF+22uF, 47uF+10uF i 47uF.
Czy może kupiłem złe diody? Źle wybrałem kondensatory (ceramiczne przy diodach)? Mam za mało filtrów w zasilaczu?
Urban Turban
zaekranowane są wszystkie przewody doprowadzające sygnał na siatki.
cały przedwzmacniacz żarzony wyprostowanym przefiltrowanym (10000uF) napięciem. painlust
chodzi o to? http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... =high+gain
mój schemat jest taki sam jak schemat oryginału za wyjątkiem mostka w prostowniku (UF5408 zbocznikowane 4n7/3kV każda), innych pojemności filtrów zasilacza i filtra anodowego z 22uF/350V przy anodach pierwszego i drugiego stopnia przedwzmacniacza.
FR-ów nie zwierałem kondensatorami, nie było takiej potrzeby.
Opisz bliżej charakter twojego "przydźwięku i siania", zapodaj może oscylogram (lub dokładnie opisz), ewentualnie próbkę dźwięku. Podaj też zależność nasilenia zjawiska od regulacji "gain", "master" oraz barwy.
Nic się nie dzieje bez przyczyny.
ten dźwięk to jakby mieszanina lekkiego przydźwięku 100Hz i takich nieregularnych śmieci z sieci (jakieś trzasko-gwizdy i czasem strzelające bzyczenia). wygenerowałem w goldwavie dźwięk 100Hz, porównałem z moim 'syfem' i doszedłem do wniosku, że to nie jest sam przydźwięk. spróbuję nagrać próbki.
co do zależności tego dźwięku od położeń regulatorów to tak:
przy regulacji treble middle i bass zmienia on tylko barwę
master volume zakręcony tamuje go zupełnie a regulacja gainami zwiększa jego głośność i jakby natężenie.
Po mojemu to nie z sieci, tylko wzbudzanie się przedwzmacniacza. Pokombinuj jeszcze z odsprzężeniem zasilania poszczególnych stopni, np. kondensatory 0,1uF bezindukcyjne równolegle do elektrolitów. Może masz gdzieś pętlę masy, poprzez ekrany obustronnie umasione na przykład.[/code]
Teslacoil
kondensatory odsprzęgające mam 22nF/400V MIFLEX (takie turkusowe poduszeczki - jak gumy drażetki )
żaden kabel ekranujący nie jest obustronnie umasiony.
a ten mały kondensator przy elektrolitach zasilacza ewentualnie na którym elektrolicie miałby być zamocowany?
Stosowanie szybkich diod w mostkach prostowniczych jest kompletnie pozbawione sensu. Jeśli transformator będzie miał małą indukcyjność rozproszenia znacznie wzrośnie stromość impulsów ładujących kondensatory filtrujące - układ nie przejdzie badań na emisyjność.
Trzeba pamiętac o minimalizowaniu pętli transformator- mostek- kondensator filtrujący. W zasięgu tej pętelki nie może znajdować się cokolwiek czułego.
Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl