Radio Sonata 22002 czy błędne połączenie elementów?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Re: Radio Sonata 22002 czy błędne połączenie elementów?
Dziękuję. Myślę że pomiar na tym trafo jest konieczny, gdyż trzeba rozpoznać uzwojenia pomiędzy 1, 3 i 4 bo 2 jest chyba pusty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Marekmp21
- 25...49 postów

A może jednak jest ktoś w posiadaniu takiego odbiornika radiowego i mógłby dla porównania sprawdzić elementy i ich połączenia w tym układzie radia? Szczególnie przy na tym transformatorze.
-
SpiAnd
- 100...124 posty

Sonata 22002 była produkowana od roku 1966 i interesujący Ciebie wycinek schematu wygląda inaczej - transformator nie ma odczepu bądź nie jest wykorzystany. Tak jest również w innych odbiornikach rodziny Calyso z lampą EBF89.
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Dobry wieczór. Wygląda jak przełomowa informacja. Bardzo dziękuję za zainteresowanie
Co wynika właściwie z niej w moim przypadku? Połączenia elementów są prawidłowe? przydźwięk brum to inne uszkodzenia..? Przeanalizuje nowy schemat z moim radiem/rozmieszczenie elementów /. Pozdrawiam i dobrej nocy.
Co wynika właściwie z niej w moim przypadku? Połączenia elementów są prawidłowe? przydźwięk brum to inne uszkodzenia..? Przeanalizuje nowy schemat z moim radiem/rozmieszczenie elementów /. Pozdrawiam i dobrej nocy.
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Dobry wieczór. Wygląda jak przełomowa informacja. Bardzo dziękuję za zainteresowanie
Co wynika właściwie z niej w moim przypadku? Połączenia elementów są prawidłowe? przydźwięk brum to inne uszkodzenia..? Przeanalizuje nowy schemat z moim radiem/rozmieszczenie elementów /.
Pozornie nie zgadza się z rzeczywistością. Podwójny kondensator 2 x 50 mikroF, który jest na płytce miał wykorzystają tylko jedną sekcje. Pokazałem to na moim rysunku montażu elementów.
Pozdrawiam i dobrej nocy.
Co wynika właściwie z niej w moim przypadku? Połączenia elementów są prawidłowe? przydźwięk brum to inne uszkodzenia..? Przeanalizuje nowy schemat z moim radiem/rozmieszczenie elementów /.
Pozornie nie zgadza się z rzeczywistością. Podwójny kondensator 2 x 50 mikroF, który jest na płytce miał wykorzystają tylko jedną sekcje. Pokazałem to na moim rysunku montażu elementów.
Pozdrawiam i dobrej nocy.
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Tak czy tak nie mam rozwiązania. Różne schematy tego radia. W ostatnim rozmieszczenie elementów formalnie zgadza się, ale jest inne trafo głośnika wg mnie z 3 odczepami. Tak czy tak uważam że źle, odwrotnie podłączony jest tam R 10k i C 2n!
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Kolejność podłączenia elementów w tym dwójniku RC nie ma żadnego znaczenia. Dla poprawienia sztywności mechanicznej wykorzystano prawdopodobnie wolne oczko lutownicze na karkasie (nie połączone z żadnym z uzwojeń) w transformatorze. Inaczej środek dwójnika musiałby wisieć w powietrzu.
Pozdrawiam
Romek
Kolejność podłączenia elementów w tym dwójniku RC nie ma żadnego znaczenia. Dla poprawienia sztywności mechanicznej wykorzystano prawdopodobnie wolne oczko lutownicze na karkasie (nie połączone z żadnym z uzwojeń) w transformatorze. Inaczej środek dwójnika musiałby wisieć w powietrzu.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Rozumiem, to ma sens. Dzięki.
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Rozumiem, to ma sens. Wreszcie się coś klei.
Zauważyłem, że podwójny kondensator 2 x 50 mikroF był tylko wykorzystany w jednej sekcji według mnie to C46. Zgadza się montaż ze schematem. Natomiast druga sekcja kondensatora była nieprzylutowana do niczego i znowu, wg mnie to C 65 z + na masie i tego w radiu nie ma fizycznie.
Zauważyłem, że podwójny kondensator 2 x 50 mikroF był tylko wykorzystany w jednej sekcji według mnie to C46. Zgadza się montaż ze schematem. Natomiast druga sekcja kondensatora była nieprzylutowana do niczego i znowu, wg mnie to C 65 z + na masie i tego w radiu nie ma fizycznie.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Pierwszy duży elektrolit powinien mieć masę na rezystorze, prawdopodobnie wykorzystana jest jedną sekcja żeby nie przeciążać selena, c65 ma plus na masie i jest równolegle spięty do rezystora R35 jako filtr napięcia ujemnego, drugi duży elektrolit za rezystorem 1k ma minus na masie i czasem miał spiete obie sekcje równolegle. Jakie masz ujemne napięcie na minusie C65 względem masy? Jak go nie masz zapodaj 47u/16-25V
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Dzięki za info i pomoc. Nie mam C65 i R 35. Rozumiem, że mam wstawić te części. Jaką wartość powinien mieć R 35? Dlaczego piszesz C 65 47 mikroF na 12-25 V? W tym układzie mam kondensatory na 350V.
Pozdrawiam.
PS ciężko dostać się na forum. Zdjęcie w załączniku.
Pozdrawiam.
PS ciężko dostać się na forum. Zdjęcie w załączniku.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Wg schematu ma 0.5W i 62R powinien być przylutowany do metalowego koluszka odizolowanego od chassis pod pierwszym dużym elektrolitem i do chassis drugim koncem oraz zbocznikowany elektrolitem na małe napięcie, wg pierwszego schematu odkłada się na nim napięcie rzędu -4.5V.
Może zrob zdjęcia okolicy elektrolitów dużych od góry I od spodu.
Może zrob zdjęcia okolicy elektrolitów dużych od góry I od spodu.
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Miałem pisać już o sukcesie, ale zostawię tę usterkę chyba na następny czas. Liczyłem na sukces bo znalazłem mój błąd montażu kondensatora 47 mikroF /25V wg mnie to C65 z - na masie a powinno być z + na masie, poprawiłem i nic, bez zmian buczy. Chciałem wysłać nagrane telefonem buczenie nie można bo nieprawidłowości w rozszerzenie pliku mp4a, bzdura. Pozdrawiam.
-
zjawisko
- 625...1249 postów

To układ wytwarzania ujemnego napięcia polaryzacji dla EL84. Cały prąd anodowy odbiornika płynie przez R35 tworząc na nim kilka V spadku, stąd kondensator o maksymalnym napięciu pracy 12 V.
Zerknij na schemat: minus prostownika jest połączony z masą dopiero przez ten rezystor, więc przyjmując masę za odniesienie napięcie "przed" tym rezystorem jest "bardziej ujemne" niż masa. C65 filtruje to ujemne napięcie (ujemne względem masy, stąd na masie jego dodatni biegun) i poprzez rezystor chyba R19 (schemat jest umiarkowanie wyraźny) polaryzuje siatkę pierwszą EL84.
Przeto istotne jest tutaj ażeby pierwszy kondensator filtru C46 był odizolowany od masy podkładką izolacyjną i podkładką stykową z przewodem, jeśli jej brak to cały układ wytwarzania napięcia polaryzacji nie pracuje i stopień mocy wraz z zasilaczem będzie przeciążony.
Opieram się tutaj na schemacie powyżej, jeśli wprowadzone są jakieś zmiany to R35 i C65 mogły wylądować w katodzie EL84 i wtedy nie będzie ich w zasilaczu.
Zerknij na schemat: minus prostownika jest połączony z masą dopiero przez ten rezystor, więc przyjmując masę za odniesienie napięcie "przed" tym rezystorem jest "bardziej ujemne" niż masa. C65 filtruje to ujemne napięcie (ujemne względem masy, stąd na masie jego dodatni biegun) i poprzez rezystor chyba R19 (schemat jest umiarkowanie wyraźny) polaryzuje siatkę pierwszą EL84.
Przeto istotne jest tutaj ażeby pierwszy kondensator filtru C46 był odizolowany od masy podkładką izolacyjną i podkładką stykową z przewodem, jeśli jej brak to cały układ wytwarzania napięcia polaryzacji nie pracuje i stopień mocy wraz z zasilaczem będzie przeciążony.
Opieram się tutaj na schemacie powyżej, jeśli wprowadzone są jakieś zmiany to R35 i C65 mogły wylądować w katodzie EL84 i wtedy nie będzie ich w zasilaczu.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
Marekmp21
- 25...49 postów

Dziękuję. C46 jest przeze mnie wykorzystany w oryginale, więc ma te wszystkie podkładki izolacje ipd. Sam kondensator mierzony i sprawny. Faktycznie przy próbie podmiany go na nowy elektrolit "buczenie" bardzo wzrosło.
C47 jest nowym kondensatorem, ale tu w "buczeniu"nic się nie zmieniało czy stary organ czy teraz nowy jest tak samo.
C47 jest nowym kondensatorem, ale tu w "buczeniu"nic się nie zmieniało czy stary organ czy teraz nowy jest tak samo.