RADMOR 5412- jak wpiąć się z głowicą T10?

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: RADMOR 5412- jak wpiąć się z głowicą T10?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
UL1042 raczej "żyje", problem był w uwalonym zasilaczu 18V, ten z powodu uwalonych tranzystorów dawał około 12-13V.
Teraz napięcia 18V i 42V są z odchyleniem 0,2-0,3V, przestrojenie głowicy ogarnę.....cewkę "antenową" rozruszałem, wydłubałem resztki rdzenia i wkręciłem rdzeń z głowicy od AS-642.
Trzeba teraz wylutować dwie pozostałe cewki obwodu wejściowego, wydłubać pokruszone rdzenie i wkręcić nowe z rzeczonej głowicy.
Amplituner coś tam odbierał ale bardzo słabo, chyba z powodu zaniżonego napięcia 18V, heterodyna "zagadała" dopiero na BF241, na BF195 nie oscylowała.
Zmiany związane z montażem T10 to przecięcie ścieżki napięcia warikapowego i wylutowanie rezystora w obwodzie p.cz., to jest odwracalne.
A sprawa rdzeni, które się zakleszczyły, to nie wiem, czy nie lepiej wiertło około 0,8-1mm i potem sprężone powietrze, bo laminat jest kiepski, jedna z cewek mam kilka wyprowadzeń.
Rdzeń wierciłem w Jubilacie i dało się to zrobić bez problemu, tutaj jest otwór od strony druku, może wystarczy WD-40 i z dołu wykręcić?
Tylko wyrzuciłem ekran od heterodyny, ale to na szybko zlutuję z kawałków laminatu z miedzią i powiercę otworki.
Dziś doszły potencjometry, w tym te od głośności z odczepami dla konturu.

Pasuje bez problemu, działa też takie coś jak balans, choć od niego jest inny potencjometr......nie było zbieżności dwóch sekcji, kontur też działa poprawnie.
W sekcji przedwzmacniacza wymieniłem 220uF 63V, bo to jest filtr zasilania 42V.
Za to w sekcji programatora wsadziłem "nowe" potencjometry 100k i jeden przerywa, zaleję go Kontakt PR.....to zapasy wojskowe, może jest zaśniedziały?
A jak tej blaszki nad UL1042 nie dam to nie da się zestroić?
Czy nie ma znaczenia i wynika z "wojskowości" amplitunera?
Będę może stroił jak będzie spokój, póki co w dzień upał a po 18-19 ojciec i już się nie da wiele zrobić, jedynie nocą, po 22 i tak do rana :evil:
Co naprawiłem to w tym czasie "nocnym", pokój na poddaszu to jest tragedia bo nie przewidziano wentylacji.
Idzie to przestroić?
Zrzut ekranu z 2025-06-03 21-15-29.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.