Stacja dyskietek Commodore 1541 "C"
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
tszczesn
- moderator
Re: Stacja dyskietek Commodore 1541 "C"
Normalnie podziwiam. Nawet ja byłem młodszy to nie uważałbym tego za ręcznie wykonalne 
-
mak222
- 375...499 postów

Też podziwiam.
Z podobnych osiągnięć pamiętam jak człowiek chwalił się przeróbkami kalkulatorów.
Zorientował się że część prostych kalkulatorów miała kość pełnoprawnego inżynierskiego
kalkulatora. Tylko w procesie produkcyjnym część miała uszkodzenia doprowadzeń do
struktury. I on te układy otwierał, po czym w warunkach domowych odtwarzał brakujące/ uszkodzone
połączenia. Sporą część udawało mu się uruchomić. Obudowy i klawisze kupował gdzieś na
"bublach" i składał je w wersji inzynierskiej.
To było kilkadziesiąt lat temu, w Polsce.
Był albo program w TV albo jakiś artykuł.
Marek
Z podobnych osiągnięć pamiętam jak człowiek chwalił się przeróbkami kalkulatorów.
Zorientował się że część prostych kalkulatorów miała kość pełnoprawnego inżynierskiego
kalkulatora. Tylko w procesie produkcyjnym część miała uszkodzenia doprowadzeń do
struktury. I on te układy otwierał, po czym w warunkach domowych odtwarzał brakujące/ uszkodzone
połączenia. Sporą część udawało mu się uruchomić. Obudowy i klawisze kupował gdzieś na
"bublach" i składał je w wersji inzynierskiej.
To było kilkadziesiąt lat temu, w Polsce.
Był albo program w TV albo jakiś artykuł.
Marek
-
Locutus
- 2500...3124 posty

Była transplantacja, to czas na sekcję.
Nurtował mnie fakt, że uszkodzenie połówki uzwojenia głowicy jest typową i powszechną bolączką tych napędów...
Założyłem 'mocniejszą' soczewkę i przyjrzałem się dwóm 'trupkom'.
W obu przypadkach uszkodzenie jest na tym samym wewnętrznym 'boku' przy krawędzi rdzenia.
W obu przypadkach widać również ślad korozji miedzi (zielone).
Podejrzewam, że w procesie produkcji cewki / montażu nastąpiło uszkodzenie emalii, a zastosowana 'zalewa' chyba nie do końca jest obojętna...
Cewka numer 1 (prawy dolny róg).
Cewka 2 (lewy dolny róg).
Skoro już wszystko było na 'wierzchu', odwinąłem 1 zwój i "nie mogłem nie spróbować'
Lutowanko, może niezbyt piękne ale...
Miejsce lutowania zabezpieczone soldermaską UV. CDN...
Nurtował mnie fakt, że uszkodzenie połówki uzwojenia głowicy jest typową i powszechną bolączką tych napędów...
Założyłem 'mocniejszą' soczewkę i przyjrzałem się dwóm 'trupkom'.
W obu przypadkach uszkodzenie jest na tym samym wewnętrznym 'boku' przy krawędzi rdzenia.
W obu przypadkach widać również ślad korozji miedzi (zielone).
Podejrzewam, że w procesie produkcji cewki / montażu nastąpiło uszkodzenie emalii, a zastosowana 'zalewa' chyba nie do końca jest obojętna...
Cewka numer 1 (prawy dolny róg).
Cewka 2 (lewy dolny róg).
Skoro już wszystko było na 'wierzchu', odwinąłem 1 zwój i "nie mogłem nie spróbować'
Lutowanko, może niezbyt piękne ale...
Miejsce lutowania zabezpieczone soldermaską UV. CDN...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„A szlakiem zuchwałym prowadzi ją wódz, Łupaszka bohater nieznany”
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Zalewa najprawdopodobniej nie jest obojętna i po tych 30 latach żre drucik. To chyba najsensowniejsze wyjaśnienie. Tak samo cewki w stereodekoderach i małe transformatorki - lutowane na jakiś kwas i niedokładnie wyczyszczone. Mija kilkadziesiąt lat i pyk - przerwa.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem