Stacja dyskietek Commodore 1541 "C"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Stacja dyskietek Commodore 1541 "C"
Normalnie podziwiam. Nawet ja byłem młodszy to nie uważałbym tego za ręcznie wykonalne 

Też podziwiam.
Z podobnych osiągnięć pamiętam jak człowiek chwalił się przeróbkami kalkulatorów.
Zorientował się że część prostych kalkulatorów miała kość pełnoprawnego inżynierskiego
kalkulatora. Tylko w procesie produkcyjnym część miała uszkodzenia doprowadzeń do
struktury. I on te układy otwierał, po czym w warunkach domowych odtwarzał brakujące/ uszkodzone
połączenia. Sporą część udawało mu się uruchomić. Obudowy i klawisze kupował gdzieś na
"bublach" i składał je w wersji inzynierskiej.
To było kilkadziesiąt lat temu, w Polsce.
Był albo program w TV albo jakiś artykuł.
Marek
Z podobnych osiągnięć pamiętam jak człowiek chwalił się przeróbkami kalkulatorów.
Zorientował się że część prostych kalkulatorów miała kość pełnoprawnego inżynierskiego
kalkulatora. Tylko w procesie produkcyjnym część miała uszkodzenia doprowadzeń do
struktury. I on te układy otwierał, po czym w warunkach domowych odtwarzał brakujące/ uszkodzone
połączenia. Sporą część udawało mu się uruchomić. Obudowy i klawisze kupował gdzieś na
"bublach" i składał je w wersji inzynierskiej.
To było kilkadziesiąt lat temu, w Polsce.
Był albo program w TV albo jakiś artykuł.
Marek
Była transplantacja, to czas na sekcję.
Nurtował mnie fakt, że uszkodzenie połówki uzwojenia głowicy jest typową i powszechną bolączką tych napędów...
Założyłem 'mocniejszą' soczewkę i przyjrzałem się dwóm 'trupkom'.
W obu przypadkach uszkodzenie jest na tym samym wewnętrznym 'boku' przy krawędzi rdzenia.
W obu przypadkach widać również ślad korozji miedzi (zielone).
Podejrzewam, że w procesie produkcji cewki / montażu nastąpiło uszkodzenie emalii, a zastosowana 'zalewa' chyba nie do końca jest obojętna...
Cewka numer 1 (prawy dolny róg).
Cewka 2 (lewy dolny róg).
Skoro już wszystko było na 'wierzchu', odwinąłem 1 zwój i "nie mogłem nie spróbować'
Lutowanko, może niezbyt piękne ale...
Miejsce lutowania zabezpieczone soldermaską UV. CDN...
Nurtował mnie fakt, że uszkodzenie połówki uzwojenia głowicy jest typową i powszechną bolączką tych napędów...
Założyłem 'mocniejszą' soczewkę i przyjrzałem się dwóm 'trupkom'.
W obu przypadkach uszkodzenie jest na tym samym wewnętrznym 'boku' przy krawędzi rdzenia.
W obu przypadkach widać również ślad korozji miedzi (zielone).
Podejrzewam, że w procesie produkcji cewki / montażu nastąpiło uszkodzenie emalii, a zastosowana 'zalewa' chyba nie do końca jest obojętna...
Cewka numer 1 (prawy dolny róg).
Cewka 2 (lewy dolny róg).
Skoro już wszystko było na 'wierzchu', odwinąłem 1 zwój i "nie mogłem nie spróbować'

Lutowanko, może niezbyt piękne ale...
Miejsce lutowania zabezpieczone soldermaską UV. CDN...
Zalewa najprawdopodobniej nie jest obojętna i po tych 30 latach żre drucik. To chyba najsensowniejsze wyjaśnienie. Tak samo cewki w stereodekoderach i małe transformatorki - lutowane na jakiś kwas i niedokładnie wyczyszczone. Mija kilkadziesiąt lat i pyk - przerwa.