Czyż by pomiar napięcia na S2 i odpowiednie wnioski (plus dane katalogowe lampy) nie wystarczały? Chyba, że ,,młody lampmistrz'' skleja układ i ma działać bo ,,tak podali w necie''......Na warsztatach w Tech. Kasprzaka na zajęciach np. naprawialiśmy radia, nauczyciel coś tam mącił lutując, dawał schemat, UM-kę, lutownicę i czas, DZIAŁAJCIE......zwykle zajmowało mi to kilka minut aby zlokalizować ,,uszkodzenie'', raz nie dałem rady: radio nie gra, dziwnie się wzbudza, pomiar m.in. napięcia na S1 części triodowej ECH81, minus jakiś jest (potem zmierzyłem jaki a wskazówka wyskoczyła poza skalę...) czyli heterodyna pracuje.....tylko nauczyciel zmienił wartość rezystora z S1 do masy z 47k na megaom i heterodyna szalała. PozdrawiamRomekd pisze: sob, 10 września 2022, 20:54 I w tym przypadku skończyło się przełączeniem lampy w triodę, gdyż w połączeniu pentodowym nie chciała wzmacniać. A wystarczyło jedynie zastosować większy rezystor w obwodzie s2...
EBL21+ECH21, EL84 czy 6V6S - co wybrać? różnice?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: EBL21+ECH21, EL84 czy 6V6S - co wybrać? różnice?
-
- 3125...6249 postów
Przy mocy nie przekraczającej z 10 watów jest dobrze,powyżej zaczynają się rezonansy dawać we znaki {niskie częstotliwości}

-
- 500...624 posty
Jeżdżą same po blacie? 

-
- moderator
Czołem.
Jeden z takich tematów na naszym Forum przedstawiłem we wcześniejszej wypowiedzi, poniżej link do kolejnego, który również nie doczekał się rozwiązania, a w każdym razie pytający o rozwiązanie "problemu" nie napisał nic o odniesionym "sukcesie"..., czyli stworzył kolejny "jałowy" wątek...
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 81#p329481
Najsmutniejsze jest to, że ja i moi znajomi, mającymi kontakt z kilkoma "świeżo upieczonymi" inżynierami-elektronikami, odnieśliśmy wrażenie, że osoby te nie potrafią logicznie myśleć. Uczelnie wymagały od nich wyuczenia się na pamięć różnych teorii, wzorów i formułek, bez zrozumienia ich sensu, nauczyło odtwarzania już istniejących urządzeń, a nie ich samodzielnego tworzenia. To jest kompletna tragedia
Niedawno w nieotwieranym od lat pudełku znalazłem kilka lamp EF21 i EF22, które kilka (lub może nawet kilkanaście) lat temu dostałem od użytkownika Matizz. Miałem przeanalizować ich charakterystyki i stwierdzić w jakich układach (z jakimi wartościami elementów) mogą być swoimi zamiennikami. Wtedy wykonałem stosowne pomiary i analizy, ale zapomniałem wrzucić je na nasze Forum
Ostatnio sprawdziłem jeszcze jak zachowają się te lampy, użyte jako stopień sterujący lampą EBL21, z rezystorami o wartości podanej w artykule z "Młodego technika" i zastosowanymi przez użytkownika z wątku, do którego linka zamieściłem w poprzedniej wypowiedzi. Jak czas pozwoli wrzucę (na prośbę dwóch naszych użytkowników) uzyskane wyniki do tamtego wątku. Poziomy szumu i mikrofonowania dla tych lamp (głównie EF21) nie różniły się zbytnio (może były trochę wyższe) od szumów i mikrofonowania typowych pentod m.cz.
Pozdrawiam
Romek
Niestety, spotykałem się z takimi problemami u znajomych kilkakrotnie - zbudowali wzmacniacz ze schematu zamieszczonego w "Młodym Techniku" (przy okazji zmienili kilka wartości rezystorów na takie jakie mieli pod ręką) i ten nie zadziałał. Pytali dlaczego? Ludzie często nie potrafią logicznie myślećcirrostrato pisze: ndz, 11 września 2022, 08:32Czyż by pomiar napięcia na S2 i odpowiednie wnioski (plus dane katalogowe lampy) nie wystarczały? Chyba, że ,,młody lampmistrz'' skleja układ i ma działać bo ,,tak podali w necie''......Na warsztatach w Tech. Kasprzaka na zajęciach np. naprawialiśmy radia, nauczyciel coś tam mącił lutując, dawał schemat, UM-kę, lutownicę i czas, DZIAŁAJCIE......zwykle zajmowało mi to kilka minut aby zlokalizować ,,uszkodzenie'', raz nie dałem rady: radio nie gra, dziwnie się wzbudza, pomiar m.in. napięcia na S1 części triodowej ECH81, minus jakiś jest (potem zmierzyłem jaki a wskazówka wyskoczyła poza skalę...) czyli heterodyna pracuje.....tylko nauczyciel zmienił wartość rezystora z S1 do masy z 47k na megaom i heterodyna szalała. PozdrawiamRomekd pisze: sob, 10 września 2022, 20:54 I w tym przypadku skończyło się przełączeniem lampy w triodę, gdyż w połączeniu pentodowym nie chciała wzmacniać. A wystarczyło jedynie zastosować większy rezystor w obwodzie s2...

https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 81#p329481
Najsmutniejsze jest to, że ja i moi znajomi, mającymi kontakt z kilkoma "świeżo upieczonymi" inżynierami-elektronikami, odnieśliśmy wrażenie, że osoby te nie potrafią logicznie myśleć. Uczelnie wymagały od nich wyuczenia się na pamięć różnych teorii, wzorów i formułek, bez zrozumienia ich sensu, nauczyło odtwarzania już istniejących urządzeń, a nie ich samodzielnego tworzenia. To jest kompletna tragedia

Niedawno w nieotwieranym od lat pudełku znalazłem kilka lamp EF21 i EF22, które kilka (lub może nawet kilkanaście) lat temu dostałem od użytkownika Matizz. Miałem przeanalizować ich charakterystyki i stwierdzić w jakich układach (z jakimi wartościami elementów) mogą być swoimi zamiennikami. Wtedy wykonałem stosowne pomiary i analizy, ale zapomniałem wrzucić je na nasze Forum

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
-
- 25...49 postów
To i ja się dołączę do prośby o ch-ki EF21. Akurat mam kilka szt karjowej produkcji. W internecie dokumentacji do EF21 nie znalazłem, a przydałyby się, bo skłaniam się jednak ku ECH21+2xEBL21 oraz EF21 na wejściu. Wtedy będzie to ładny 8 lampowy wzmacniaczcirrostrato pisze: ndz, 11 września 2022, 08:32Czyż by pomiar napięcia na S2 i odpowiednie wnioski (plus dane katalogowe lampy) nie wystarczały? Chyba, że ,,młody lampmistrz'' skleja układ i ma działać bo ,,tak podali w necie''......Na warsztatach w Tech. Kasprzaka na zajęciach np. naprawialiśmy radia, nauczyciel coś tam mącił lutując, dawał schemat, UM-kę, lutownicę i czas, DZIAŁAJCIE......zwykle zajmowało mi to kilka minut aby zlokalizować ,,uszkodzenie'', raz nie dałem rady: radio nie gra, dziwnie się wzbudza, pomiar m.in. napięcia na S1 części triodowej ECH81, minus jakiś jest (potem zmierzyłem jaki a wskazówka wyskoczyła poza skalę...) czyli heterodyna pracuje.....tylko nauczyciel zmienił wartość rezystora z S1 do masy z 47k na megaom i heterodyna szalała. PozdrawiamRomekd pisze: sob, 10 września 2022, 20:54 I w tym przypadku skończyło się przełączeniem lampy w triodę, gdyż w połączeniu pentodowym nie chciała wzmacniać. A wystarczyło jedynie zastosować większy rezystor w obwodzie s2...

-
- 625...1249 postów
Polska EF21 to jest loktalowa wersja EF6, wiec można korzystać z charakterystyk EF6, EF36.
-
- 3125...6249 postów
Zastosowany przez Kolegę transformator sieciowy daje zbyt wysokie napięcie,aby móc zastosować prostownik póprzewodnikowy-więc 9 lamp
. 

-
- moderator
https://stareradia.pl/cgi-bin/katalog_u ... &tube=EF21pawlik118 pisze: ndz, 11 września 2022, 21:01 To i ja się dołączę do prośby o ch-ki EF21. Akurat mam kilka szt karjowej produkcji. W internecie dokumentacji do EF21 nie znalazłem, a przydałyby się, bo skłaniam się jednak ku ECH21+2xEBL21 oraz EF21 na wejściu. Wtedy będzie to ładny 8 lampowy wzmacniacz![]()
Wystarczy zajrzeć na moją stronę

-
- 25...49 postów
Drodzy Panowie,
Finalnie zdecydowałem się na wybór Loctali, jednak serce wygrało
Z jedną tylko zmianą, zamiast zagranicznych 7N7 będą "nasze" EF21 / EF22 na wejściu (być może w połączeniu triodowym), następnie regulator barwy, inwerter na ECH21, i 2x EBL21 na wyjściu.
Pozwolę sobie zwracać się tutaj jeszcze o pomoc - i to jeszcze dziś, w sprawie doboru transformatora do EBL21, bo dobór parametrów nie jest oczywisty.
Finalnie zdecydowałem się na wybór Loctali, jednak serce wygrało

Z jedną tylko zmianą, zamiast zagranicznych 7N7 będą "nasze" EF21 / EF22 na wejściu (być może w połączeniu triodowym), następnie regulator barwy, inwerter na ECH21, i 2x EBL21 na wyjściu.
Pozwolę sobie zwracać się tutaj jeszcze o pomoc - i to jeszcze dziś, w sprawie doboru transformatora do EBL21, bo dobór parametrów nie jest oczywisty.
-
- 2500...3124 posty
Bardzo słusznie, gratuluję dobrego smaku. Sam mam w (odległych) planach taki projekt - wzmacniacz rodem z wczesnych lat 50. (wyjąwszy stereo), klimat Czechosłowacja/PRL, bakelitowe podstawki, tekstolitowe karkasy i łączówki, czarne bakelitowe gałki, itd.
Jak to nie? Proszę bardzo, katalog wyczerpująco opisuje optymalny punkt pracy:pawlik118 pisze: wt, 13 września 2022, 22:06 Pozwolę sobie zwracać się tutaj jeszcze o pomoc - i to jeszcze dziś, w sprawie doboru transformatora do EBL21, bo dobór parametrów nie jest oczywisty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 25...49 postów
Założyłem nowy temat dot. transformatora https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=7&t=39101
Chciałbym UL, i pojawiły się nowe rozterki
Chciałbym UL, i pojawiły się nowe rozterki