Śrubka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Re: Śrubka
Zanim całość wyląduje w koszu, fotka o co mi chodziło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Sprawa się rypła, gdyż frez piłkowy o jakim myślałem wygiął się od przewalania w szufladzie i nic z tego nie wyszło.
Takie ustawienie jak tutaj odrzuciłem od razu, gdyż nie sposób wykonać tu posuwu roboczego obrabianym przedmiotem. Należy go bowiem przesuwać po linii stycznej do freza, a tutaj nie ma takiej możliwości. Chyba, że godzimy się na wklęsłe nacięcie, wówczas OK.
Pozdrawiam,
Jakub
Takie ustawienie jak tutaj odrzuciłem od razu, gdyż nie sposób wykonać tu posuwu roboczego obrabianym przedmiotem. Należy go bowiem przesuwać po linii stycznej do freza, a tutaj nie ma takiej możliwości. Chyba, że godzimy się na wklęsłe nacięcie, wówczas OK.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 625...1249 postów
To fakt. Dużo zależy od tego, jakiej średnicy frezem dysponujemy. Im Większa, tym mniej widoczna wklęsłość. W każdym bądź razie dla siebie tak robiłem i jeszcze nie było reklamacji.

-
- 125...249 postów
Sugerował bym też podparcie trzpienia kłem... nawet przy pozornej sztywności obecnego rozwiązania.
-
- 6250...9374 posty
Ja bym to ręczną piłą do metalu i ew. poprawił iglakiem bo takie mecyje dla jednego nacięcia.......
-
- 125...249 postów
Dla tego jednego owszem... niby nie warto ale może się trafić kolejna i kolejna i.. a metoda zostanie już opracowana. Jestem marnym elektronikiem amatorem ale w dziedzinie obróbki metali i to nie tylko skrawaniem mam kilkudziesięcioletnie doświadczenie i choć teraz zrobiono ze mnie 'urzędnika" to nadal mam "własny" warsztat i gdy zachodzi potrzeba działam. Traktował bym to jako rozwój zmysły technicznego.
-
- 625...1249 postów
Na zdjęciu widać, ze jest spora wędka, ale wystarczyło do wykonania zadania. Detal powinien być z drugiej strony imaka a frez jak najbliżej uchwytu. W takim ustawieniu idzie jak w masło. Zwyczajnie nie chciało mi się przekładać mocowania i ponownie osiować. Wystarczyło obrócić imak.Pixel pisze: śr, 2 czerwca 2021, 06:29 Sugerował bym też podparcie trzpienia kłem... nawet przy pozornej sztywności obecnego rozwiązania.
-
- 2500...3124 posty
Ale wtedy nie miałoby tej prezencji!cirrostrato pisze: śr, 2 czerwca 2021, 05:36 Ja bym to ręczną piłą do metalu i ew. poprawił iglakiem bo takie mecyje dla jednego nacięcia.......

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 2500...3124 posty
Takie rzeczy robiłem dremelkiem i wcale nie było widać ze to nie jest "fabryczne"