Kondensatory foliowe na 275V~

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Kondensatory foliowe na 275V~

Post autor: Marek7HBV »

Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Jak widać ,te mierniki głupieją przy nieprawidłowych elementach mierzonych[zapewne mają wbudowane zakresy tolerancji na zawsze istniejące powiązania miedzy L,R i C].Mam ruski/ukraiński kombajn CK4800,więc też pozwoliłem sobie poeksperymentować :lol: .
P2330284.JPG
i 100nF
P2330292.JPG
.Nastepnie połączyłem szeregowo i zmierzyłem indukcyjność
P2330286.JPG
Nie da rady go przekonać,chyba że szeregowy kondensator to elektrolit z upływnością[nawet małą],zawsze pokazuje ,,A,,[przekroczenie].Natomiast pomiar pojemności tego szeregowego układu trochę mnie zaskoczył :roll:
P2330289.JPG
.A zresztą,ten miernik zbudowany jest na ponad 200 TTL-ach-więc swoją inteligencję musi mieć :lol: .Pozdrawiam :D :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Marek7HBV pisze: wt, 10 września 2019, 16:47 Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC :lol: :wink:
W moim mierniku mierzę automatycznie wszystkie parametry po kolei -najpierw jako pojemność, potem jako indukcyjność i jeszcze jako rezystancję ( impedancję) częstotliwością pomiarową i na koniec rezystancję napięciem stałym.
Ten sam układ dla kilku częstotliwości ma różne wyniki, o tym zresztą pisał Romek.
Nie bardzo miałem czas nad tym posiedzieć, ale pomiary wartości poszczególnych elementów składowych są praktycznie takie same dla wszystkich częstotliwości pomiarowych.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Witam,

Pozwolę sobie przypomnieć dyskusję o miernikach RLC i pomiarach za pomocą nich, która wydaje się pokrewna do bieżącego wątku:
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=25&t=31385

Kiedyś człowiek nie miał (za komuny) mierników, to nie miał problemów - robiło się na oko, albo nawijało odp. (podaną w artykule) liczbę zwojów i albo działało, albo nie ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Wiech pisze: wt, 10 września 2019, 19:41
Marek7HBV pisze: wt, 10 września 2019, 16:47 Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC :lol: :wink:
W moim mierniku mierzę automatycznie wszystkie parametry po kolei -najpierw jako pojemność, potem jako indukcyjność i jeszcze jako rezystancję ( impedancję) częstotliwością pomiarową i na koniec rezystancję napięciem stałym.
Ten sam układ dla kilku częstotliwości ma różne wyniki, o tym zresztą pisał Romek.
(...)
Współcześnie produkowane mierniki RLC nie mają zbyt wiele wspólnego z dawnymi "mostkami RLC". Obecne bardzo precyzyjnie mierzą wartość prądu przy danej częstotliwości i napięciu pomiarowym, oraz przesunięcie fazy między prądem i napięciem. Na podstawie tych wielkości wyliczają indukcyjność cewek, pojemność kondensatorów, poziom stratności (lub dobroć), szeregowe rezystancje ESL i ESR. Nie wiem Koledzy jak przedstawiają wyniki Wasze mierniki RLC, ale jeżeli w swoim przełączę przyrząd na pomiar indukcyjności, a do wejścia podłączę np. kondensator o niewielkiej pojemności (spowoduje to przepływ prądu o małej wartości), to miernik wyświetli wysoką wartość indukcyjności, poprzedzając wynik znakiem "-" (minus). Na przykład przy częstotliwości pomiarowej 1 kHz dla kondensatora o pojemności 1 nF miernik wyświetla indukcyjność ok. -25 H, dla kondensatora pojemności 10 nF uzyskuję wskazanie ok. -2,5 H, dla 100 nF mam na wyświetlaczu ok. -250 mH, a dla 1 μF mam ok. -25 mH. Oczywiście przy zmianie częstotliwości w mierniku wskazania "indukcyjności" dla danej pojemności kondensatora będą już zupełnie inne (miernik dalej próbuje znaleźć indukcyjność cewki, a nie pojemność kondensatora). Ujemne wartości uzyskałbym również mierząc "pojemności" cewek przy mierniku przełączonym na pomiar pojemności kondensatorów :wink: Także ujemne i nieprawidłowe wartości uzyskam mierząc np. indukcyjność uzwojenia pierwotnego w kiepskim transformatorze głośnikowym (lub np. sieciowym) przy wysokich częstotliwościach pomiarowych (100 kHz, 200 kHz, ...kHz), gdzie w impedancji badanego elementu przy tej częstotliwości pomiarowej zacznie przeważać wpływ pojemności uzwojenia (powyżej częstotliwości rezonansowej uzwojenia impedancja mierzonego elementu zacznie mieć już charakter pojemnościowy...). Koledzy, czy Wasze mierniki RLC przy nieprawidłowym ustawieniu mierzonego parametru również wyświetlają wynik poprzedzony znakiem "-" (minus)?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Sprawdziłem dla 10nF, zmierzone 9,999nF
Jako cewka mam 253,9H dla 100Hz, 176,37 H dla 120Hz, 2,54H dla 1kHz , 25,38mH dla 10kHz i 254 uH dla 100kHz .
Miernik nie pokazuje znaku minus przy wartości pomiaru, natomiast pokazuje ujemy kąt fazowy 0 (teta)= -90.
Miernik DE5000, badany kondensator - mikowy rosyjski tzw czekoladka.

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Dla częstotliwości 1 kHz uzyskałeś wyniki zbliżone do moich, co pokazuje, że oba "mostki" RLC zachowują się podobnie. W moim podczas pomiaru indukcyjności i pojemności wyświetlają się też pozostałe parametry elementu (D, Q, ESR), natomiast nie wyświetla się wartość kąta fazowego (dlatego znak "-" jest bardzo przydatny, bo oznacza "odwrócenie się" kąta przesunięcia fazowego). Mogę go odczytać przełączając ustawienia miernika na pomiar impedancji. Za to w posiadanym przeze mnie mierniku dość przydatną funkcją jest możliwość zmiany napięcia pomiarowego (50 mV, 250 mV, 1000 mV), gdyż w bardzo wielu przypadkach po ustawieniu zakresu 50 mV można badać elementy wprost w układzie, bez potrzeby ich wymontowywania z płytki drukowanej (w pomiarze nie przeszkadzają elementy półprzewodnikowe, które przy takim napięciu jeszcze nie przewodzą, nie wpływając na wynik pomiaru).

Pozdrawiam
Romek
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
mój był tani - ok 400zl, więc nie ma co wymagać.

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 09:53 Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
Pozdrawiam
Wiesław
DE5000 nie za bardzo nadaje się do pomiarów w układze - sa one wykonywane przy napięciu ~635mV.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 09:53 Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
Miernik firmy Motech kupiłem w 2007 roku (z tego co pamiętam kosztował ponad 4000 zł). Wtedy nie było specjalnego wyboru, gdyż na rynku były tańsze mierniki o bardzo małych możliwościach pomiarowych (niska dokładność, brak możliwości mierzenia małych indukcyjności cewek i mniejszych pojemności kondensatorów, oraz ESR), był właśnie MOTECH MT4090 oraz doskonałe mierniki renomowanych firm, np. FLUKE (tylko na specjalne zamówienie; jego cena była mniej więcej 10 razy wyższa niż miernika Motech...). Teraz jest duży wybór i dość przystępne ceny, tylko zainteresowanych pomiarami jakby mniej... :(

Pozdrawiam
Romek