Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
W moim mierniku mierzę automatycznie wszystkie parametry po kolei -najpierw jako pojemność, potem jako indukcyjność i jeszcze jako rezystancję ( impedancję) częstotliwością pomiarową i na koniec rezystancję napięciem stałym.Marek7HBV pisze: wt, 10 września 2019, 16:47 Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC![]()
![]()
Współcześnie produkowane mierniki RLC nie mają zbyt wiele wspólnego z dawnymi "mostkami RLC". Obecne bardzo precyzyjnie mierzą wartość prądu przy danej częstotliwości i napięciu pomiarowym, oraz przesunięcie fazy między prądem i napięciem. Na podstawie tych wielkości wyliczają indukcyjność cewek, pojemność kondensatorów, poziom stratności (lub dobroć), szeregowe rezystancje ESL i ESR. Nie wiem Koledzy jak przedstawiają wyniki Wasze mierniki RLC, ale jeżeli w swoim przełączę przyrząd na pomiar indukcyjności, a do wejścia podłączę np. kondensator o niewielkiej pojemności (spowoduje to przepływ prądu o małej wartości), to miernik wyświetli wysoką wartość indukcyjności, poprzedzając wynik znakiem "-" (minus). Na przykład przy częstotliwości pomiarowej 1 kHz dla kondensatora o pojemności 1 nF miernik wyświetla indukcyjność ok. -25 H, dla kondensatora pojemności 10 nF uzyskuję wskazanie ok. -2,5 H, dla 100 nF mam na wyświetlaczu ok. -250 mH, a dla 1 μF mam ok. -25 mH. Oczywiście przy zmianie częstotliwości w mierniku wskazania "indukcyjności" dla danej pojemności kondensatora będą już zupełnie inne (miernik dalej próbuje znaleźć indukcyjność cewki, a nie pojemność kondensatora). Ujemne wartości uzyskałbym również mierząc "pojemności" cewek przy mierniku przełączonym na pomiar pojemności kondensatorówWiech pisze: wt, 10 września 2019, 19:41W moim mierniku mierzę automatycznie wszystkie parametry po kolei -najpierw jako pojemność, potem jako indukcyjność i jeszcze jako rezystancję ( impedancję) częstotliwością pomiarową i na koniec rezystancję napięciem stałym.Marek7HBV pisze: wt, 10 września 2019, 16:47 Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC![]()
![]()
Ten sam układ dla kilku częstotliwości ma różne wyniki, o tym zresztą pisał Romek.
(...)
DE5000 nie za bardzo nadaje się do pomiarów w układze - sa one wykonywane przy napięciu ~635mV.Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 09:53 Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
mój był tani - ok 400zl, więc nie ma co wymagać.
Pozdrawiam
Wiesław
Miernik firmy Motech kupiłem w 2007 roku (z tego co pamiętam kosztował ponad 4000 zł). Wtedy nie było specjalnego wyboru, gdyż na rynku były tańsze mierniki o bardzo małych możliwościach pomiarowych (niska dokładność, brak możliwości mierzenia małych indukcyjności cewek i mniejszych pojemności kondensatorów, oraz ESR), był właśnie MOTECH MT4090 oraz doskonałe mierniki renomowanych firm, np. FLUKE (tylko na specjalne zamówienie; jego cena była mniej więcej 10 razy wyższa niż miernika Motech...). Teraz jest duży wybór i dość przystępne ceny, tylko zainteresowanych pomiarami jakby mniej...Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 09:53 Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
mój był tani - ok 400zl, więc nie ma co wymagać.