Kondensatory foliowe na 275V~
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Kondensatory foliowe na 275V~
Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC

-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Jak widać ,te mierniki głupieją przy nieprawidłowych elementach mierzonych[zapewne mają wbudowane zakresy tolerancji na zawsze istniejące powiązania miedzy L,R i C].Mam ruski/ukraiński kombajn CK4800,więc też pozwoliłem sobie poeksperymentować
. i 100nF.Nastepnie połączyłem szeregowo i zmierzyłem indukcyjność Nie da rady go przekonać,chyba że szeregowy kondensator to elektrolit z upływnością[nawet małą],zawsze pokazuje ,,A,,[przekroczenie].Natomiast pomiar pojemności tego szeregowego układu trochę mnie zaskoczył
.A zresztą,ten miernik zbudowany jest na ponad 200 TTL-ach-więc swoją inteligencję musi mieć
.Pozdrawiam

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Wiech
- 625...1249 postów

W moim mierniku mierzę automatycznie wszystkie parametry po kolei -najpierw jako pojemność, potem jako indukcyjność i jeszcze jako rezystancję ( impedancję) częstotliwością pomiarową i na koniec rezystancję napięciem stałym.Marek7HBV pisze: wt, 10 września 2019, 16:47 Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC![]()
![]()
Ten sam układ dla kilku częstotliwości ma różne wyniki, o tym zresztą pisał Romek.
Nie bardzo miałem czas nad tym posiedzieć, ale pomiary wartości poszczególnych elementów składowych są praktycznie takie same dla wszystkich częstotliwości pomiarowych.
-
Jado
- 1250...1874 posty

Witam,
Pozwolę sobie przypomnieć dyskusję o miernikach RLC i pomiarach za pomocą nich, która wydaje się pokrewna do bieżącego wątku:
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=25&t=31385
Kiedyś człowiek nie miał (za komuny) mierników, to nie miał problemów - robiło się na oko, albo nawijało odp. (podaną w artykule) liczbę zwojów i albo działało, albo nie
Pozwolę sobie przypomnieć dyskusję o miernikach RLC i pomiarach za pomocą nich, która wydaje się pokrewna do bieżącego wątku:
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=25&t=31385
Kiedyś człowiek nie miał (za komuny) mierników, to nie miał problemów - robiło się na oko, albo nawijało odp. (podaną w artykule) liczbę zwojów i albo działało, albo nie
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
Romekd
- moderator
Współcześnie produkowane mierniki RLC nie mają zbyt wiele wspólnego z dawnymi "mostkami RLC". Obecne bardzo precyzyjnie mierzą wartość prądu przy danej częstotliwości i napięciu pomiarowym, oraz przesunięcie fazy między prądem i napięciem. Na podstawie tych wielkości wyliczają indukcyjność cewek, pojemność kondensatorów, poziom stratności (lub dobroć), szeregowe rezystancje ESL i ESR. Nie wiem Koledzy jak przedstawiają wyniki Wasze mierniki RLC, ale jeżeli w swoim przełączę przyrząd na pomiar indukcyjności, a do wejścia podłączę np. kondensator o niewielkiej pojemności (spowoduje to przepływ prądu o małej wartości), to miernik wyświetli wysoką wartość indukcyjności, poprzedzając wynik znakiem "-" (minus). Na przykład przy częstotliwości pomiarowej 1 kHz dla kondensatora o pojemności 1 nF miernik wyświetla indukcyjność ok. -25 H, dla kondensatora pojemności 10 nF uzyskuję wskazanie ok. -2,5 H, dla 100 nF mam na wyświetlaczu ok. -250 mH, a dla 1 μF mam ok. -25 mH. Oczywiście przy zmianie częstotliwości w mierniku wskazania "indukcyjności" dla danej pojemności kondensatora będą już zupełnie inne (miernik dalej próbuje znaleźć indukcyjność cewki, a nie pojemność kondensatora). Ujemne wartości uzyskałbym również mierząc "pojemności" cewek przy mierniku przełączonym na pomiar pojemności kondensatorówWiech pisze: wt, 10 września 2019, 19:41W moim mierniku mierzę automatycznie wszystkie parametry po kolei -najpierw jako pojemność, potem jako indukcyjność i jeszcze jako rezystancję ( impedancję) częstotliwością pomiarową i na koniec rezystancję napięciem stałym.Marek7HBV pisze: wt, 10 września 2019, 16:47 Tylko roztargniony mierzy na zakresie pomiaru indukcyjności obwód szeregowy LC![]()
![]()
Ten sam układ dla kilku częstotliwości ma różne wyniki, o tym zresztą pisał Romek.
(...)
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Wiech
- 625...1249 postów

Sprawdziłem dla 10nF, zmierzone 9,999nF
Jako cewka mam 253,9H dla 100Hz, 176,37 H dla 120Hz, 2,54H dla 1kHz , 25,38mH dla 10kHz i 254 uH dla 100kHz .
Miernik nie pokazuje znaku minus przy wartości pomiaru, natomiast pokazuje ujemy kąt fazowy 0 (teta)= -90.
Miernik DE5000, badany kondensator - mikowy rosyjski tzw czekoladka.
Pozdrawiam
Wiesław
Jako cewka mam 253,9H dla 100Hz, 176,37 H dla 120Hz, 2,54H dla 1kHz , 25,38mH dla 10kHz i 254 uH dla 100kHz .
Miernik nie pokazuje znaku minus przy wartości pomiaru, natomiast pokazuje ujemy kąt fazowy 0 (teta)= -90.
Miernik DE5000, badany kondensator - mikowy rosyjski tzw czekoladka.
Pozdrawiam
Wiesław
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Dla częstotliwości 1 kHz uzyskałeś wyniki zbliżone do moich, co pokazuje, że oba "mostki" RLC zachowują się podobnie. W moim podczas pomiaru indukcyjności i pojemności wyświetlają się też pozostałe parametry elementu (D, Q, ESR), natomiast nie wyświetla się wartość kąta fazowego (dlatego znak "-" jest bardzo przydatny, bo oznacza "odwrócenie się" kąta przesunięcia fazowego). Mogę go odczytać przełączając ustawienia miernika na pomiar impedancji. Za to w posiadanym przeze mnie mierniku dość przydatną funkcją jest możliwość zmiany napięcia pomiarowego (50 mV, 250 mV, 1000 mV), gdyż w bardzo wielu przypadkach po ustawieniu zakresu 50 mV można badać elementy wprost w układzie, bez potrzeby ich wymontowywania z płytki drukowanej (w pomiarze nie przeszkadzają elementy półprzewodnikowe, które przy takim napięciu jeszcze nie przewodzą, nie wpływając na wynik pomiaru).
Pozdrawiam
Romek
Dla częstotliwości 1 kHz uzyskałeś wyniki zbliżone do moich, co pokazuje, że oba "mostki" RLC zachowują się podobnie. W moim podczas pomiaru indukcyjności i pojemności wyświetlają się też pozostałe parametry elementu (D, Q, ESR), natomiast nie wyświetla się wartość kąta fazowego (dlatego znak "-" jest bardzo przydatny, bo oznacza "odwrócenie się" kąta przesunięcia fazowego). Mogę go odczytać przełączając ustawienia miernika na pomiar impedancji. Za to w posiadanym przeze mnie mierniku dość przydatną funkcją jest możliwość zmiany napięcia pomiarowego (50 mV, 250 mV, 1000 mV), gdyż w bardzo wielu przypadkach po ustawieniu zakresu 50 mV można badać elementy wprost w układzie, bez potrzeby ich wymontowywania z płytki drukowanej (w pomiarze nie przeszkadzają elementy półprzewodnikowe, które przy takim napięciu jeszcze nie przewodzą, nie wpływając na wynik pomiaru).
Pozdrawiam
Romek
-
Wiech
- 625...1249 postów

Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
mój był tani - ok 400zl, więc nie ma co wymagać.
Pozdrawiam
Wiesław
Pozdrawiam
Wiesław
-
Locutus
- 2500...3124 posty

DE5000 nie za bardzo nadaje się do pomiarów w układze - sa one wykonywane przy napięciu ~635mV.Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 09:53 Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
Pozdrawiam
Wiesław
-
Romekd
- moderator
Miernik firmy Motech kupiłem w 2007 roku (z tego co pamiętam kosztował ponad 4000 zł). Wtedy nie było specjalnego wyboru, gdyż na rynku były tańsze mierniki o bardzo małych możliwościach pomiarowych (niska dokładność, brak możliwości mierzenia małych indukcyjności cewek i mniejszych pojemności kondensatorów, oraz ESR), był właśnie MOTECH MT4090 oraz doskonałe mierniki renomowanych firm, np. FLUKE (tylko na specjalne zamówienie; jego cena była mniej więcej 10 razy wyższa niż miernika Motech...). Teraz jest duży wybór i dość przystępne ceny, tylko zainteresowanych pomiarami jakby mniej...Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 09:53 Ja w swoim mierniku nie mam możliwości zmiany wielkości napięcia pomiarowego, ale coś za coś ,
Pozdrawiam
Romek