Petrus wzmacniacz lampowy na 6S33S 6N2P 6N1P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Petrus wzmacniacz lampowy na 6S33S 6N2P 6N1P
Jak wyzej -- jesli diably pracuja bez pradu siatki to niewiele, w sumie...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 1250...1874 posty
Pozostaje jeden otwór i jedna bańka, a trzeba to jakoś wykorzystać, może jakaś wymierzalna zmiana będzie, może nie.
-
- 1250...1874 posty
Myślałem o Oczku MAGICZNYM 

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- moderator
Gdybym koniecznie musiał obsadzić dwie podstawki, to rozważyłbym takie wersje:
1. Dwa stopnie SRPP, na przykład na 6N2P i 6N1P, skoro już są.
2. Dwa stopnie wzmocnienia na 6N2P (jeśli USZ), lub 6N1P (jeśli bez USZ), a w drugiej podstawce 6E1P.
3. Jak wyżej, tylko że w wolnej podstawce wtórnik na 6P1P, czy czymś podobnym, albo wtórnik White'a na 6N6P do wyjścia słuchawkowego.
1. Dwa stopnie SRPP, na przykład na 6N2P i 6N1P, skoro już są.
2. Dwa stopnie wzmocnienia na 6N2P (jeśli USZ), lub 6N1P (jeśli bez USZ), a w drugiej podstawce 6E1P.
3. Jak wyżej, tylko że w wolnej podstawce wtórnik na 6P1P, czy czymś podobnym, albo wtórnik White'a na 6N6P do wyjścia słuchawkowego.
-
- 1250...1874 posty
Kurcze lubię dzięki wam USZ ale nie wiem czy w tej wiązce co idzie z zasilacza będzie na nie miejsce (wolny pin).
I czy nie będzie się coś wzbudzać.
W poprzedniej wersji nie mam USZ mogło by się pojawić w tej wersji.
Zauważyłem nawet że jak zamienię lampy miejscami tj tam gdzie ma być 6n2P dam 6n1P a tam gdzie 6n1P - 6n2P to wzmacniacz dłużej gra bez zniekształceń ale ma zupełnie inny dźwięk.
Oczywiście nie mierzyłem tego bo sprawdzałem to już w domu.
Ale 6E1P posiadam mogła by się nadać nie wiem.
Panowie ładnie by wyglądała również 6S19P jako driver 6S33S - anoda cała czerwona ustawiona przodem do widzów.
Lubię 6S19P.
Co ty na to ?
I czy nie będzie się coś wzbudzać.
W poprzedniej wersji nie mam USZ mogło by się pojawić w tej wersji.
Zauważyłem nawet że jak zamienię lampy miejscami tj tam gdzie ma być 6n2P dam 6n1P a tam gdzie 6n1P - 6n2P to wzmacniacz dłużej gra bez zniekształceń ale ma zupełnie inny dźwięk.
Oczywiście nie mierzyłem tego bo sprawdzałem to już w domu.
Ale 6E1P posiadam mogła by się nadać nie wiem.
Panowie ładnie by wyglądała również 6S19P jako driver 6S33S - anoda cała czerwona ustawiona przodem do widzów.
Lubię 6S19P.
Co ty na to ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- moderator
Wizualnie - tak. I na tym lista zalet się kończy. Ta lampa ma bardzo małe wzmocnienie, więc nie ma sensu jej używać, jeżeli nie ma potrzeby uzyskania jakiegoś znacznego prądu. Tu potrzeba napięcia.djivo pisze:Panowie ładnie by wyglądała również 6S19P jako driver 6S33S - anoda cała czerwona ustawiona przodem do widzów.
Lubię 6S19P.
-
- 1250...1874 posty
Tak też myślałem że musiałbym w nią pchać dużo napięcia i prądu a efekt byłby taki sam jak z mniejszej lampy.Piotr pisze:Wizualnie - tak. I na tym lista zalet się kończy. Ta lampa ma bardzo małe wzmocnienie, więc nie ma sensu jej używać, jeżeli nie ma potrzeby uzyskania jakiegoś znacznego prądu. Tu potrzeba napięcia.djivo pisze:Panowie ładnie by wyglądała również 6S19P jako driver 6S33S - anoda cała czerwona ustawiona przodem do widzów.
Lubię 6S19P.
Byłby tylko jak się domyślam efekt wizualny pozdrawiam Piotrze.
-
- moderator
Nie taki sam, lecz znacznie mniejszy. Wzmocnienie napięciowe takiego stopnia wyniosłoby 1,5 może 2V/V (nie pamiętam dokładnie parametrów).djivo pisze:efekt byłby taki sam jak z mniejszej lampy.
-
- 1250...1874 posty
No masz rację zapomniałem napisać że wzmocnienie ECC83 i 6S19P jest zupełnie inne i 6S19P go prawie nie ma w porównaniu do ECC83.Piotr pisze:Nie taki sam, lecz znacznie mniejszy. Wzmocnienie napięciowe takiego stopnia wyniosłoby 1,5 może 2V/V (nie pamiętam dokładnie parametrów).djivo pisze:efekt byłby taki sam jak z mniejszej lampy.
-
- 2500...3124 posty
Nie ma większego sensu robić dwóch stopni SRPP po sobie, po co zaniżać wzmocnienie pierwszego stopnia.
-
- moderator
Nie bardzo rozumiem co poeta miał na myśli...Einherjer pisze:Nie ma większego sensu robić dwóch stopni SRPP po sobie, po co zaniżać wzmocnienie pierwszego stopnia.
-
- 1250...1874 posty
Chodzi o to, że ja także nie wiem co da pierwszy stopień SRPP?
I chyba ale nie jestem pewien do dyspozycji na kanał są 3 połówki(chyba że jedna sobie wisi niewykorzystana przez autora?). Ja tam bym wsadził 2x stopień napięciowy na 6n2p i wtórnik na 6n1p, no i sprzężenie oczywiście.
Pytanie tylko djivo czy to twój wzmacniacz, czy oddany do naprawy? Bo jeśli do naprawy, to nie wiem jak posiadacz-audiofil na to popatrzy
I chyba ale nie jestem pewien do dyspozycji na kanał są 3 połówki(chyba że jedna sobie wisi niewykorzystana przez autora?). Ja tam bym wsadził 2x stopień napięciowy na 6n2p i wtórnik na 6n1p, no i sprzężenie oczywiście.
Pytanie tylko djivo czy to twój wzmacniacz, czy oddany do naprawy? Bo jeśli do naprawy, to nie wiem jak posiadacz-audiofil na to popatrzy

-
- moderator
No... wzmocnienie.AndrzejJ pisze:Chodzi o to, że ja także nie wiem co da pierwszy stopień SRPP?
Jeszcze raz - po co?AndrzejJ pisze:i wtórnik na 6n1p
-
- 1250...1874 posty
No a co da stopień srpp?
Cały czas chodzi o zapełnienie podstawki...
Tylko wtórnik teoretycznie lepiej wysteruje diabła, a przy dwóch stopniach srpp chyba zabraknie wzmocnienia
Cały czas chodzi o zapełnienie podstawki...
Tylko wtórnik teoretycznie lepiej wysteruje diabła, a przy dwóch stopniach srpp chyba zabraknie wzmocnienia

-
- moderator
AndrzejJ pisze:No a co da stopień srpp?
Potrzebujesz szerszego wyjaśnienia, czy wystarczy, że SRPP daje większe wzmocnienie od stopnia oporowego?Piotr post wyżej pisze:No... wzmocnienie.
Policz... Bo na moje oko dwa stopnie oporowe 6N2P, a SRPP z 6N2P i 6N1P wyjdą mniej więcej tak samo.AndrzejJ pisze:przy dwóch stopniach srpp chyba zabraknie wzmocnienia
Lepiej, czyli jak?AndrzejJ pisze:Tylko wtórnik teoretycznie lepiej wysteruje diabła