Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- dark_one
- 375...499 postów
Re: Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki
Ja w tego typu kłębie wygrzebałem sondę do U719 taką z lampką w środku - fajnie grzeje dłonie
a jaka użyteczna.

Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 6250...9374 posty
Gość ma ogrom chłamu ale warto czasem się przemóc i pogrzebać w śmieciach (te pudła na ziemi), coś w dłuższym czasie kupiłem: kompletne działające PCB z 5x7490/7475/74141, płytkę z 20szt podwójnych kontaktronów 12V (idealne do przełączania wejść), instrukcje różne (np. do prod. ZOPAN lampowego wielozakresowego generatora wcz i PMZ11, mam obie zabawki), trochę innych różnych śmietków. Wystarcza kilka zł i można kupować, ostatnio ceny spadają ale i asortyment rzednie.Jado pisze:A kupujecie cos u pana "Co potrzeba"?![]()
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
U pana Co potrzeba? nie kto inny jak sam Alek kupił wypatrzone przeze mnie zwłoki Neptuna 1450, bez skrzynki ale za to z kineskopem. I pięknie je odrestaurował 

- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Mnie się kiedyś udało coś takiego u "Co potrzeba" kupic :
Czyżby jakaś produkcja dla wojska?
Kilka TG40, ale co ciekawe to kondensatory styrofleksowe sa dobierane - 0,5% - łączone z dwóch pod jedną metką....Czyżby jakaś produkcja dla wojska?
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Skoro są TG40 i aż tyle rdzeni kubkowych (oby tylko miały rdzenie przestrajające) to można by zbudować stereodekoder wchodzący w skład przystawki stereo np. do odbiornika "Izabella", "Alina" albo "Fagot" 

- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Rdzenie te prawdopodobnie nie są przestrajalne.
Rdzenie kubkowe przestrajalne posiadały "wkładkę"w postaci ciasno spasowanej tulei z gwintem wewnętrznym oraz rdzenia w plastikowym korpusem. Dodatkowo przy cewkach(transformatorach?) są trymery.
Na płytce widac 2 gniazda jakby na stare kwarce, ale mocowania są przystosowane do obiektów o dużo dłuższej długości.
Po wielkości trymerów i pętli z drutu na środku płyki stawiam na urządzenie w.cz, prawdopodobnie zespół generatorów.
Mi to wygląd ana sprzęt profesjonalnt- aparatura pomiarowa, bądź wojsko
Rdzenie kubkowe przestrajalne posiadały "wkładkę"w postaci ciasno spasowanej tulei z gwintem wewnętrznym oraz rdzenia w plastikowym korpusem. Dodatkowo przy cewkach(transformatorach?) są trymery.
Na płytce widac 2 gniazda jakby na stare kwarce, ale mocowania są przystosowane do obiektów o dużo dłuższej długości.
Po wielkości trymerów i pętli z drutu na środku płyki stawiam na urządzenie w.cz, prawdopodobnie zespół generatorów.
Mi to wygląd ana sprzęt profesjonalnt- aparatura pomiarowa, bądź wojsko
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Te rdzenie były przestrajalne - w tej plastikowej żółtej obudowie od spodu jest wystający kołnierz z gwintem wewnątrz, do którego wkręca się rdzen osadzony w plastiku z gwintem również.
Niestety ktoś "za dobrze" zrobił te cewki/tranformatorki, bo zalał klejem przypominającym dzisiejszy super glue - klej nalał się nawet do środka - pomiędzy ferryt, a plastikową obudowę. No i przy próbie otwarcia kubków, przeżyły tylko 3 sztuki, a pozostałe dwie uległy pęknięciu....
Na szczęscie kupiłem również inna płytkę (u tego samego pana) gdzie były prawie, że wyłącznie rdzenie kubkowe (tylko nieco wieksze wymiarem) i te juz są tylko lekko zabezpieczone żywicą (kroplą żywicy).
W te pętle z drutu były wsadzone kapelusze tranzystrorów - żeby się nie "majtały" widocznie
Dekoder - ciekawy pomysl, ale nie posiadam w/w radioodbiornika - mam tylko albo na AM, albo współczesne z dekoderem juz
Ale pewnie jeszcze coś by się dało z tych kubków zrobić....
Niestety ktoś "za dobrze" zrobił te cewki/tranformatorki, bo zalał klejem przypominającym dzisiejszy super glue - klej nalał się nawet do środka - pomiędzy ferryt, a plastikową obudowę. No i przy próbie otwarcia kubków, przeżyły tylko 3 sztuki, a pozostałe dwie uległy pęknięciu....
Na szczęscie kupiłem również inna płytkę (u tego samego pana) gdzie były prawie, że wyłącznie rdzenie kubkowe (tylko nieco wieksze wymiarem) i te juz są tylko lekko zabezpieczone żywicą (kroplą żywicy).
W te pętle z drutu były wsadzone kapelusze tranzystrorów - żeby się nie "majtały" widocznie

Dekoder - ciekawy pomysl, ale nie posiadam w/w radioodbiornika - mam tylko albo na AM, albo współczesne z dekoderem juz

Ale pewnie jeszcze coś by się dało z tych kubków zrobić....
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 6250...9374 posty
Lato i na Wolumenie pustawo, znalazłem jednak (dla wnuka) trochę scalaków (żadna oczywiście rewelacja) kupowane po 6zł za listwę (25szt): 7490, 74154, NE555(6zł/45szt), UL1101, innych nie brałem (np. 1102 oraz TTL, CMOS, analogowe) a sporo tego, może za tydzień kogoś zainteresuje. Przy okazji: potrzebuję ,,trochę'' (jak zawsze dla wnuka) 74247, mogę wymienić na coś np. mam dużo 7447, jakieś bańki lub PLN.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Pustawo, bo pewnie część wystraszyła się upału...a może zaczął się sezon urlopowy...
Co gorsza przed Wolumenem jakieś wykopki zaczęli - mam nadzieję, że to nic groźnego (skutkującego zamknięciem Wolumenu).
U p. Sławka widziałem woltomierz panelowy (Meratronik?) na lampkach nixie za 20zł...ale że nie potrzebuję, to nie brałem - nie wiadomo zresztą czy sprawny.
Zadziwiłem się trochę ceną srebrzanki na jednym stoisku - za kilkanaście zwojów o średnicy ok 10cm życzyli sobie 20zł...
Okazuje się też, że nie tak łatwo dostać drut pełny w izolacji (pcv, igielitowej?) - wszyscy mają same linki...Ale na skręcone razem druty żarzenia, pełny najlepiej się nadaje. Na szczęscie u gościa, który sprzedaje róznego rodzaju nóżki, przepusty, itp, gumowe - w środkowej alejce -jest do dostania.
A propos wnuka - a co będzie jak postanowi zostać lekarzem albo artystą?
To chyba tylko taka wymówka - a i tak kupuje się dla siebie
Chociaż ja osobiście bardzo miło wspominam swojego wujka, który też zajmował się radiotechniką (a najbardziej nawijaniem transformatorów) - i wiele rzeczy które od niego dostałem wykorzystałem później w swoich urządzeniach.
Niestety zbyt wcześnie odszedł i wiele jego skarbów przepadło (a ja akurat byłem wtedy w wojsku).
To kolega musi mieć już niezły magazynek częsci i eksponatów zgromadzony - jak każdy z nas chyba trochę, ale mam wrażenie, że moje zbiory skromne w porównaniu
Co gorsza przed Wolumenem jakieś wykopki zaczęli - mam nadzieję, że to nic groźnego (skutkującego zamknięciem Wolumenu).
U p. Sławka widziałem woltomierz panelowy (Meratronik?) na lampkach nixie za 20zł...ale że nie potrzebuję, to nie brałem - nie wiadomo zresztą czy sprawny.
Zadziwiłem się trochę ceną srebrzanki na jednym stoisku - za kilkanaście zwojów o średnicy ok 10cm życzyli sobie 20zł...
Okazuje się też, że nie tak łatwo dostać drut pełny w izolacji (pcv, igielitowej?) - wszyscy mają same linki...Ale na skręcone razem druty żarzenia, pełny najlepiej się nadaje. Na szczęscie u gościa, który sprzedaje róznego rodzaju nóżki, przepusty, itp, gumowe - w środkowej alejce -jest do dostania.
A propos wnuka - a co będzie jak postanowi zostać lekarzem albo artystą?

Chociaż ja osobiście bardzo miło wspominam swojego wujka, który też zajmował się radiotechniką (a najbardziej nawijaniem transformatorów) - i wiele rzeczy które od niego dostałem wykorzystałem później w swoich urządzeniach.
Niestety zbyt wcześnie odszedł i wiele jego skarbów przepadło (a ja akurat byłem wtedy w wojsku).
To kolega musi mieć już niezły magazynek częsci i eksponatów zgromadzony - jak każdy z nas chyba trochę, ale mam wrażenie, że moje zbiory skromne w porównaniu

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 6250...9374 posty
Żona/babcia (neurolog) będzie zachwycona. A u Sławka już jakiś czas są (jakoś nie sprzedają się)Jado pisze:
A propos wnuka - a co będzie jak postanowi zostać lekarzem
panele z trzema lampkami w podstawkach IN-12, cena 30zł/3szt. chyba za wysoka. Co do zapasów dla wnuka: właśnie, po skończonym (naprawdę to już koniec) remoncie piwnic, mebluję pomieszczenia i sam się dziwię, rozpakowując kolejne paczki, co w nich znajduję...........
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja jeszcze na szczęście mam "mapę przestrzenną" moich zapasów w głowie i orientuje się mniej więcej w której szufladce jakich części szukać - i wiem jak coś zaczynam robić, czy uda mi się wykorzystać własne zasoby, czy też będę musiał coś dokupić. Niestety zgodnie z prawem Murphy'ego zawsze zdarza się, że tego czego potrzebujemy akurat nie ma "w zbiorach" 
Ale myślę, że warto wykorzystywać stare części - nadawać im drugie życie.

Ale myślę, że warto wykorzystywać stare części - nadawać im drugie życie.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 6250...9374 posty
Dziś u Sławka 6P1P i 6N2P (używki ale dobre, kiedyś kilka kupiłem i pomierzyłem) 3zł/szt, były też LC513A z podstawkami, dla wnuka wziąłem wszystkie. Coraz mniej sprzedających, byłem dość rano ale prawdziwa zabawa zaczyna się dopiero ok. 9.00.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja kiedyś się też na to złapałem
Przyjechałem po ósmej (za komuny to i o 6.00 się przyjeżdzało, żeby jeszcze co było) - myśle, będzie więcej rarytasów jak to kiedyś bywało, a tymczasem sprzedający się dopiero wypakowywali
Dopiero ok 9.00 jest dostęp...
Ja u Sławka wziąlem tylko szpulkę drutu 0,18 w izolacji bawełnianej - taka ciekawostka
Były też dwa transfornatory - na oko tak z 80VA...Jeden z nich miał uzwojenia 6,3V, ale zamiast anodowego 24V only.
Do przewijki by się nadał, ale akurat nie potrzebuję, a poprzednio już jeden rdzeń na zapas kupiłem, więc z umiarem
U pana "co potrzeba" kupiłem za to kilka wtyczek bananowych starego typu (bakelit), w tym o dziwo 4 szt z bakelitu brązowego. Po wymoczeniu w kwasie mosiężnych końcówek, przepolerowaniu wyglądają jak z fabryki
My się musimy chyba mijać u Sławka

Dopiero ok 9.00 jest dostęp...
Ja u Sławka wziąlem tylko szpulkę drutu 0,18 w izolacji bawełnianej - taka ciekawostka

Były też dwa transfornatory - na oko tak z 80VA...Jeden z nich miał uzwojenia 6,3V, ale zamiast anodowego 24V only.
Do przewijki by się nadał, ale akurat nie potrzebuję, a poprzednio już jeden rdzeń na zapas kupiłem, więc z umiarem

U pana "co potrzeba" kupiłem za to kilka wtyczek bananowych starego typu (bakelit), w tym o dziwo 4 szt z bakelitu brązowego. Po wymoczeniu w kwasie mosiężnych końcówek, przepolerowaniu wyglądają jak z fabryki

My się musimy chyba mijać u Sławka

Pozdrawiam
Jado.
Jado.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Wczoraj zastrzeliłem Florka informacją że u tegoż Sławka lampy E88CC chodzą po 2PLN, co FLorek skwitował diagnozą: -Pijany! Po ile chodzą te ikony audiofilizmu u Florka - już nie pytałem.Jado pisze:Ja u Sławka wziąlem tylko szpulkę drutu 0,18 w izolacji bawełnianej - taka ciekawostka![]()
Użyłem tych lamp w zgoła nieaudiofilski sposób - podmieniając nimi PCC88 w telewizyjnym przełaczniku kanałów. Z zakupionych czterech sprawdziłem dwie - działały.
-
- 6250...9374 posty
Dziś na Wolumenie dość pusto, u Sławka ciągle używane 6P1P (mierzyłem OK), 6C19P (na oko nówki), używane 6N1/2/3P(a część 6N14P nawet w kartonikach) wszystko po 3zł/szt. no i coraz więcej mundurówki niestety.....A u gościa ze stoiskiem na gazecie kupiłem za 5zł grę Elektronioka24-01 czyli Myszka Miki łapiąca do koszyka spadające jaja, kiedyś kultowa gierka za wschodu (i niegdysiejsze marzenie mojego młodszego syna, w piątek miał urodzinoimieniny z liczbą już sporą....), po podpięciu nowych baterii i wymyciu obudowy w benzynie ekstrakcyjnej zabawka jak nowa, bawiłem się godzinkę.