Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
dark_one
- 375...499 postów

Re: Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki
Ja w tego typu kłębie wygrzebałem sondę do U719 taką z lampką w środku - fajnie grzeje dłonie
a jaka użyteczna.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Gość ma ogrom chłamu ale warto czasem się przemóc i pogrzebać w śmieciach (te pudła na ziemi), coś w dłuższym czasie kupiłem: kompletne działające PCB z 5x7490/7475/74141, płytkę z 20szt podwójnych kontaktronów 12V (idealne do przełączania wejść), instrukcje różne (np. do prod. ZOPAN lampowego wielozakresowego generatora wcz i PMZ11, mam obie zabawki), trochę innych różnych śmietków. Wystarcza kilka zł i można kupować, ostatnio ceny spadają ale i asortyment rzednie.Jado pisze:A kupujecie cos u pana "Co potrzeba"?![]()
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

U pana Co potrzeba? nie kto inny jak sam Alek kupił wypatrzone przeze mnie zwłoki Neptuna 1450, bez skrzynki ale za to z kineskopem. I pięknie je odrestaurował 
-
Jado
- 1250...1874 posty

Mnie się kiedyś udało coś takiego u "Co potrzeba" kupic :
Kilka TG40, ale co ciekawe to kondensatory styrofleksowe sa dobierane - 0,5% - łączone z dwóch pod jedną metką....
Czyżby jakaś produkcja dla wojska?
Czyżby jakaś produkcja dla wojska?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Skoro są TG40 i aż tyle rdzeni kubkowych (oby tylko miały rdzenie przestrajające) to można by zbudować stereodekoder wchodzący w skład przystawki stereo np. do odbiornika "Izabella", "Alina" albo "Fagot" 
-
Michał_B
- 1875...2499 postów

Rdzenie te prawdopodobnie nie są przestrajalne.
Rdzenie kubkowe przestrajalne posiadały "wkładkę"w postaci ciasno spasowanej tulei z gwintem wewnętrznym oraz rdzenia w plastikowym korpusem. Dodatkowo przy cewkach(transformatorach?) są trymery.
Na płytce widac 2 gniazda jakby na stare kwarce, ale mocowania są przystosowane do obiektów o dużo dłuższej długości.
Po wielkości trymerów i pętli z drutu na środku płyki stawiam na urządzenie w.cz, prawdopodobnie zespół generatorów.
Mi to wygląd ana sprzęt profesjonalnt- aparatura pomiarowa, bądź wojsko
Rdzenie kubkowe przestrajalne posiadały "wkładkę"w postaci ciasno spasowanej tulei z gwintem wewnętrznym oraz rdzenia w plastikowym korpusem. Dodatkowo przy cewkach(transformatorach?) są trymery.
Na płytce widac 2 gniazda jakby na stare kwarce, ale mocowania są przystosowane do obiektów o dużo dłuższej długości.
Po wielkości trymerów i pętli z drutu na środku płyki stawiam na urządzenie w.cz, prawdopodobnie zespół generatorów.
Mi to wygląd ana sprzęt profesjonalnt- aparatura pomiarowa, bądź wojsko
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
Jado
- 1250...1874 posty

Te rdzenie były przestrajalne - w tej plastikowej żółtej obudowie od spodu jest wystający kołnierz z gwintem wewnątrz, do którego wkręca się rdzen osadzony w plastiku z gwintem również.
Niestety ktoś "za dobrze" zrobił te cewki/tranformatorki, bo zalał klejem przypominającym dzisiejszy super glue - klej nalał się nawet do środka - pomiędzy ferryt, a plastikową obudowę. No i przy próbie otwarcia kubków, przeżyły tylko 3 sztuki, a pozostałe dwie uległy pęknięciu....
Na szczęscie kupiłem również inna płytkę (u tego samego pana) gdzie były prawie, że wyłącznie rdzenie kubkowe (tylko nieco wieksze wymiarem) i te juz są tylko lekko zabezpieczone żywicą (kroplą żywicy).
W te pętle z drutu były wsadzone kapelusze tranzystrorów - żeby się nie "majtały" widocznie
Dekoder - ciekawy pomysl, ale nie posiadam w/w radioodbiornika - mam tylko albo na AM, albo współczesne z dekoderem juz
Ale pewnie jeszcze coś by się dało z tych kubków zrobić....
Niestety ktoś "za dobrze" zrobił te cewki/tranformatorki, bo zalał klejem przypominającym dzisiejszy super glue - klej nalał się nawet do środka - pomiędzy ferryt, a plastikową obudowę. No i przy próbie otwarcia kubków, przeżyły tylko 3 sztuki, a pozostałe dwie uległy pęknięciu....
Na szczęscie kupiłem również inna płytkę (u tego samego pana) gdzie były prawie, że wyłącznie rdzenie kubkowe (tylko nieco wieksze wymiarem) i te juz są tylko lekko zabezpieczone żywicą (kroplą żywicy).
W te pętle z drutu były wsadzone kapelusze tranzystrorów - żeby się nie "majtały" widocznie
Dekoder - ciekawy pomysl, ale nie posiadam w/w radioodbiornika - mam tylko albo na AM, albo współczesne z dekoderem juz
Ale pewnie jeszcze coś by się dało z tych kubków zrobić....
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Lato i na Wolumenie pustawo, znalazłem jednak (dla wnuka) trochę scalaków (żadna oczywiście rewelacja) kupowane po 6zł za listwę (25szt): 7490, 74154, NE555(6zł/45szt), UL1101, innych nie brałem (np. 1102 oraz TTL, CMOS, analogowe) a sporo tego, może za tydzień kogoś zainteresuje. Przy okazji: potrzebuję ,,trochę'' (jak zawsze dla wnuka) 74247, mogę wymienić na coś np. mam dużo 7447, jakieś bańki lub PLN.
-
Jado
- 1250...1874 posty

Pustawo, bo pewnie część wystraszyła się upału...a może zaczął się sezon urlopowy...
Co gorsza przed Wolumenem jakieś wykopki zaczęli - mam nadzieję, że to nic groźnego (skutkującego zamknięciem Wolumenu).
U p. Sławka widziałem woltomierz panelowy (Meratronik?) na lampkach nixie za 20zł...ale że nie potrzebuję, to nie brałem - nie wiadomo zresztą czy sprawny.
Zadziwiłem się trochę ceną srebrzanki na jednym stoisku - za kilkanaście zwojów o średnicy ok 10cm życzyli sobie 20zł...
Okazuje się też, że nie tak łatwo dostać drut pełny w izolacji (pcv, igielitowej?) - wszyscy mają same linki...Ale na skręcone razem druty żarzenia, pełny najlepiej się nadaje. Na szczęscie u gościa, który sprzedaje róznego rodzaju nóżki, przepusty, itp, gumowe - w środkowej alejce -jest do dostania.
A propos wnuka - a co będzie jak postanowi zostać lekarzem albo artystą?
To chyba tylko taka wymówka - a i tak kupuje się dla siebie
Chociaż ja osobiście bardzo miło wspominam swojego wujka, który też zajmował się radiotechniką (a najbardziej nawijaniem transformatorów) - i wiele rzeczy które od niego dostałem wykorzystałem później w swoich urządzeniach.
Niestety zbyt wcześnie odszedł i wiele jego skarbów przepadło (a ja akurat byłem wtedy w wojsku).
To kolega musi mieć już niezły magazynek częsci i eksponatów zgromadzony - jak każdy z nas chyba trochę, ale mam wrażenie, że moje zbiory skromne w porównaniu
Co gorsza przed Wolumenem jakieś wykopki zaczęli - mam nadzieję, że to nic groźnego (skutkującego zamknięciem Wolumenu).
U p. Sławka widziałem woltomierz panelowy (Meratronik?) na lampkach nixie za 20zł...ale że nie potrzebuję, to nie brałem - nie wiadomo zresztą czy sprawny.
Zadziwiłem się trochę ceną srebrzanki na jednym stoisku - za kilkanaście zwojów o średnicy ok 10cm życzyli sobie 20zł...
Okazuje się też, że nie tak łatwo dostać drut pełny w izolacji (pcv, igielitowej?) - wszyscy mają same linki...Ale na skręcone razem druty żarzenia, pełny najlepiej się nadaje. Na szczęscie u gościa, który sprzedaje róznego rodzaju nóżki, przepusty, itp, gumowe - w środkowej alejce -jest do dostania.
A propos wnuka - a co będzie jak postanowi zostać lekarzem albo artystą?
Chociaż ja osobiście bardzo miło wspominam swojego wujka, który też zajmował się radiotechniką (a najbardziej nawijaniem transformatorów) - i wiele rzeczy które od niego dostałem wykorzystałem później w swoich urządzeniach.
Niestety zbyt wcześnie odszedł i wiele jego skarbów przepadło (a ja akurat byłem wtedy w wojsku).
To kolega musi mieć już niezły magazynek częsci i eksponatów zgromadzony - jak każdy z nas chyba trochę, ale mam wrażenie, że moje zbiory skromne w porównaniu
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Żona/babcia (neurolog) będzie zachwycona. A u Sławka już jakiś czas są (jakoś nie sprzedają się)Jado pisze:
A propos wnuka - a co będzie jak postanowi zostać lekarzem
panele z trzema lampkami w podstawkach IN-12, cena 30zł/3szt. chyba za wysoka. Co do zapasów dla wnuka: właśnie, po skończonym (naprawdę to już koniec) remoncie piwnic, mebluję pomieszczenia i sam się dziwię, rozpakowując kolejne paczki, co w nich znajduję...........
-
Jado
- 1250...1874 posty

Ja jeszcze na szczęście mam "mapę przestrzenną" moich zapasów w głowie i orientuje się mniej więcej w której szufladce jakich części szukać - i wiem jak coś zaczynam robić, czy uda mi się wykorzystać własne zasoby, czy też będę musiał coś dokupić. Niestety zgodnie z prawem Murphy'ego zawsze zdarza się, że tego czego potrzebujemy akurat nie ma "w zbiorach" 
Ale myślę, że warto wykorzystywać stare części - nadawać im drugie życie.
Ale myślę, że warto wykorzystywać stare części - nadawać im drugie życie.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Dziś u Sławka 6P1P i 6N2P (używki ale dobre, kiedyś kilka kupiłem i pomierzyłem) 3zł/szt, były też LC513A z podstawkami, dla wnuka wziąłem wszystkie. Coraz mniej sprzedających, byłem dość rano ale prawdziwa zabawa zaczyna się dopiero ok. 9.00.
-
Jado
- 1250...1874 posty

Ja kiedyś się też na to złapałem
Przyjechałem po ósmej (za komuny to i o 6.00 się przyjeżdzało, żeby jeszcze co było) - myśle, będzie więcej rarytasów jak to kiedyś bywało, a tymczasem sprzedający się dopiero wypakowywali
Dopiero ok 9.00 jest dostęp...
Ja u Sławka wziąlem tylko szpulkę drutu 0,18 w izolacji bawełnianej - taka ciekawostka
Były też dwa transfornatory - na oko tak z 80VA...Jeden z nich miał uzwojenia 6,3V, ale zamiast anodowego 24V only.
Do przewijki by się nadał, ale akurat nie potrzebuję, a poprzednio już jeden rdzeń na zapas kupiłem, więc z umiarem
U pana "co potrzeba" kupiłem za to kilka wtyczek bananowych starego typu (bakelit), w tym o dziwo 4 szt z bakelitu brązowego. Po wymoczeniu w kwasie mosiężnych końcówek, przepolerowaniu wyglądają jak z fabryki
My się musimy chyba mijać u Sławka
Dopiero ok 9.00 jest dostęp...
Ja u Sławka wziąlem tylko szpulkę drutu 0,18 w izolacji bawełnianej - taka ciekawostka
Były też dwa transfornatory - na oko tak z 80VA...Jeden z nich miał uzwojenia 6,3V, ale zamiast anodowego 24V only.
Do przewijki by się nadał, ale akurat nie potrzebuję, a poprzednio już jeden rdzeń na zapas kupiłem, więc z umiarem
U pana "co potrzeba" kupiłem za to kilka wtyczek bananowych starego typu (bakelit), w tym o dziwo 4 szt z bakelitu brązowego. Po wymoczeniu w kwasie mosiężnych końcówek, przepolerowaniu wyglądają jak z fabryki
My się musimy chyba mijać u Sławka
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

Wczoraj zastrzeliłem Florka informacją że u tegoż Sławka lampy E88CC chodzą po 2PLN, co FLorek skwitował diagnozą: -Pijany! Po ile chodzą te ikony audiofilizmu u Florka - już nie pytałem.Jado pisze:Ja u Sławka wziąlem tylko szpulkę drutu 0,18 w izolacji bawełnianej - taka ciekawostka![]()
Użyłem tych lamp w zgoła nieaudiofilski sposób - podmieniając nimi PCC88 w telewizyjnym przełaczniku kanałów. Z zakupionych czterech sprawdziłem dwie - działały.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Dziś na Wolumenie dość pusto, u Sławka ciągle używane 6P1P (mierzyłem OK), 6C19P (na oko nówki), używane 6N1/2/3P(a część 6N14P nawet w kartonikach) wszystko po 3zł/szt. no i coraz więcej mundurówki niestety.....A u gościa ze stoiskiem na gazecie kupiłem za 5zł grę Elektronioka24-01 czyli Myszka Miki łapiąca do koszyka spadające jaja, kiedyś kultowa gierka za wschodu (i niegdysiejsze marzenie mojego młodszego syna, w piątek miał urodzinoimieniny z liczbą już sporą....), po podpięciu nowych baterii i wymyciu obudowy w benzynie ekstrakcyjnej zabawka jak nowa, bawiłem się godzinkę.