Zasady i forma FAQ

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

OTLamp

Re: Zasady i forma FAQ

Post autor: OTLamp »

Mam pytanie dotyczące prowadzenia dyskusji :oops: Rozumiem, że na wiadomość od danego użytkownika odpowiada się na stronie tego użytkownika poprzez edycję? Przykładowo więc chcąc odpowiedzieć na wiadomość od Jasia klikam na "dyskusja" obok jego nicku i mam tam wpis od użytkownika SQL (o hakowaniu triodki). Czy mam więc się do tego dopisać, czy też usunąć ten wpis i umieścić tylko swoją wiadomość? A może robi się to inaczej :?: :roll: :oops:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Czy nie warto by zaznaczyć jakoś stopnia trudności opisywanych książek w dziale "Polecane książki" (np. dla początkujących, średniozaawansowanych, zaawansowanych)? Bo np. po Cykina i "Radioamatorstwo w szkole" Kozaka sięgać będą raczej różne osoby, przynajmniej na określonym etapie rozwoju.
Druga sprawa czym właściwie różnią się "Retro książki o elektronice i radiotechnice" od "Historycznych książek dla radioamatorów i krótkofalowców"?
I, dołaczając się do pytania OTLampa: gdzie jest miejsce na tego typu propozycje, dyskusje i ustalenia? W przewodniki MediaWiki mowa jest o stronach "przypisanych do stron ogólnych serwisu", "przypisanych do indywidualnych stron użytkowników" i tzw. meta-stronach projektu...
_
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
OTLamp pisze:Mam pytanie dotyczące prowadzenia dyskusji :oops: Rozumiem, że na wiadomość od danego użytkownika odpowiada się na stronie tego użytkownika poprzez edycję? Przykładowo więc chcąc odpowiedzieć na wiadomość od Jasia klikam na "dyskusja" obok jego nicku i mam tam wpis od użytkownika SQL (o hakowaniu triodki). Czy mam więc się do tego dopisać, czy też usunąć ten wpis i umieścić tylko swoją wiadomość? A może robi się to inaczej :?: :roll: :oops:
Raczej nie usuwajmy wpisów innych userów, bo może wyjść zamieszanie. Na większości Wiki jest zresztą zwyczaj nie usuwania niczego co nie rani dobrego smaku. Najlepiej utworzyć niwą sekcję
== O tak ==
i kontynuować dyskusję w niej.
fugasi pisze: Czy nie warto by zaznaczyć jakoś stopnia trudności opisywanych książek w dziale "Polecane książki" (np. dla początkujących, średniozaawansowanych, zaawansowanych)? Bo np. po Cykina i "Radioamatorstwo w szkole" Kozaka sięgać będą raczej różne osoby, przynajmniej na określonym etapie rozwoju.
Druga sprawa czym właściwie różnią się "Retro książki o elektronice i radiotechnice" od "Historycznych książek dla radioamatorów i krótkofalowców"?
I, dołaczając się do pytania OTLampa: gdzie jest miejsce na tego typu propozycje, dyskusje i ustalenia? W przewodniki MediaWiki mowa jest o stronach "przypisanych do stron ogólnych serwisu", "przypisanych do indywidualnych stron użytkowników" i tzw. meta-stronach projektu...
Myślę, że najprostszy będzie opis słowny książek - wszystkie stopniowania są przecież bardzo względne. Każda strona ma swoją dyskusję. "Retro książki o elektronice i radiotechnice" - intencją są monografie, książki o poziomie podręczników akademickich itp. Pewnie rzeczywiście trzeba jakoś inaczej to nazwać.
Jasiu
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Dopisałem pięć tytułów w zastanym formacie. Jednak chyba powinniśmy stosować format jak w bibliografii: Nazwisko, Imię: Tytuł, Wydawnictwo, Rok wydania? No i sortować alfabetycznie wg. nazwiska autora?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Jasiu

Marvel pisze:Dopisałem pięć tytułów w zastanym formacie. Jednak chyba powinniśmy stosować format jak w bibliografii: Nazwisko, Imię: Tytuł, Wydawnictwo, Rok wydania? No i sortować alfabetycznie wg. nazwiska autora?
Masz rację. Warto też podać ISBN. Czy nie spowoduje to jednak dosyć napuszonego charakteru wpisów?

Jasiu.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

ISBN chyba i tak się bardzo rzadko przydaje. A z którego roku jest książka i kto napisał, warto wiedzieć :D
Jasiu

Krzysiek16 pisze:ISBN chyba i tak się bardzo rzadko przydaje. A z którego roku jest książka i kto napisał, warto wiedzieć :D
A nieprawda. Elektroniczne przeszukiwarki i katalogi bibliotek są jednym z przykładów.
Jasiu
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Albo budujemy kompletną bazę wiedzy, albo nie. 8) Mam oryginały tych książek, więc mogę podać wszelkie informacje, łącznie z liczbą stron. I właśnie wyobrażam sobie, że wpisywać należałoby na podstawie oryginału, a nie kopiując tytuły znalezione w internecie. Pozwoli to na ograniczenie liczby pozycji do tych, które warto było kupić i przeczytać :-)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Jasiu

Marvel pisze:Mam oryginały tych książek, więc mogę podać wszelkie informacje, łącznie z liczbą stron.
OK - niech będzie - robimy porządek, ale uprasza się też o parę słów komentarza do książeczek "od siebie".
Jasiu
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OK, komentarz będzie, jednak wymaga on więcej namysłu niż samo przeklepanie tytułu...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nowocześniaki. :) Zajrzałem do "Poradnika radioamatora" Szczurka i żadnego ISBN-u tam nie ma. :)

Jeśli można - sugerowałbym zmianę ilustracji w dziale "Półprzewodniki retro". To co jest teraz przedstawia... co to przedstawia? :) Poza tym jako symbol jest mało wyraziste, za dużo fintifluszek, zielony kapelutek w rodzaju TG-50 byłby lepszy.
_
Jasiu

Marvel pisze:Dopisałem pięć tytułów w zastanym formacie. Jednak chyba powinniśmy stosować format jak w bibliografii: Nazwisko, Imię: Tytuł, Wydawnictwo, Rok wydania? No i sortować alfabetycznie wg. nazwiska autora?
By ułatwić sobie życie zrobiłem szablon, który formatuje opis książki. Jak go użyć można podejrzeć na początku tej strony:
http://www.trioda.com/triodka/index.php ... amatorskie
Ma to takie zalety, że nie trzeba pamiętać formatu, a przy zmianie konwencji wypisywania wystarczy zmienić jeden szablon i niczego więcej nie będzie trzeba ruszać.

Przy okazji zrobiłem też szablon "przyozdabiający" strony o indywidualnych lampach. Przykład jest tu:
http://www.trioda.com/triodka/index.php/ECC83

Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wiem co robi ten szablon ale jak działa, jak się go obsługuje? Nie chciałbym eksperymentować na żywym organizmie, jeśli dopiszę nową pozycję książkową edytując jak zawsze stronę, lecz nie trzymając się formatu (autor, tytuł itd.), to po zapisaniu format zostanie automatycznie poprawiony?
_
Jasiu

fugasi pisze:Wiem co robi ten szablon ale jak działa, jak się go obsługuje? Nie chciałbym eksperymentować na żywym organizmie
Dlaczego, ten organizm od tego jest ;-)
Wpisujesz:
{{książka | tytuł=Ummagumma na dziś | nazwisko=Kamiński | imię=Józef}}
Parametry mogą być w dowolnej kolejności.
fugasi pisze: jeśli dopiszę nową pozycję książkową edytując jak zawsze stronę, lecz nie trzymając się formatu (autor, tytuł itd.), to po zapisaniu format zostanie automatycznie poprawiony?
Tak, format jest ustalany przez szablon. Jak się zmieni w źródle szablonu, to się samo zmieni wszędzie.
BTW: zapomniałem napisać, że na stronach dyskusji szablonów jest info jak ich używać... Linki są z "portalu społeczności"

Jasiu