Frez do zaokrąglania kantów obudowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Frez do zaokrąglania kantów obudowy
Wrzucam ciekawy poradnik dotyczacy robienia wczepow palcowych
- Załączniki
-
- wczepy palcowe.pdf
- (285.73 KiB) Pobrany 390 razy
Teorię znam (mniej-więcej). Ceny podaj lepiej... 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Z tego co sie orientowalem to koszt takich wzornic to okolo 400 - 500 zl, jednak wydaje mi się że po przeprowadzeniu odpowiednich obliczen do parametrow posiadanego przez siebie sprzętu można sobie zamówić taka wzornica u dowolnego osobnika posiadającego tokarke. Całą reszte tj mocowania itp mozna wykonać we własnym zakresie mysle. Mowie o czyms podobnym do tego z załącznika. Wytoczenie wzornicy z blachy 3 - 4 mm raczej nie powinno stanowic problemu
Oryginalne urządzenia mają taki mankament że najczęściej mają maksymalna długość robocza 30 cm wiec robienie kolumn skośnych na nich jest niemożliwe :/
Oryginalne urządzenia mają taki mankament że najczęściej mają maksymalna długość robocza 30 cm wiec robienie kolumn skośnych na nich jest niemożliwe :/
Na tokarce to się chyba 20 lat temu takie rzeczy robiło...
Laserem mogę to z blachy 4mm za grosze wyciąć. Podeślij tylko rysunek w AutoCAD-zie.
No i trzeba pamiętać, że to jest jaskółczy ogon a nie wczepy palcowe. W sklejce praktycznie nie da się tego wyfrezować.

No i trzeba pamiętać, że to jest jaskółczy ogon a nie wczepy palcowe. W sklejce praktycznie nie da się tego wyfrezować.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Na tokarceGhost pisze:Z tego co sie orientowalem to koszt takich wzornic to okolo 400 - 500 zl, jednak wydaje mi się że po przeprowadzeniu odpowiednich obliczen do parametrow posiadanego przez siebie sprzętu można sobie zamówić taka wzornica u dowolnego osobnika posiadającego tokarke.

Odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym mówisz.Ghost pisze: Mowie o czyms podobnym do tego z załącznika. Wytoczenie wzornicy z blachy 3 - 4 mm raczej nie powinno stanowic problemu

Ostatnio zmieniony sob, 12 lutego 2011, 12:14 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Nie wiem czy znajomy ślusarz ma laser bo to fachowiec starszej daty wiec pewnie by to tokarka robil tak jak mowilem. Co do zdjecia to wiem ze to jaskolczy ogon a nie palcowe ale tylko takie zdjecie znalazlem i wrzucilem jako przykladowe. Nie wiem tylko jakim frezem robić wczepy mój typ to 12,7 ale mysle tez nad 19 mm moze poradzicie ktory bylby lepszy ?
Pokaż najpierw zdjęcie frezowanych wczepów palcowych. Bo wg. mnie tego się frezarką nie robi, więc i rozmiar frezu jest mało istotny...Ghost pisze:Co do zdjecia to wiem ze to jaskolczy ogon a nie palcowe ale tylko takie zdjecie znalazlem i wrzucilem jako przykladowe. Nie wiem tylko jakim frezem robić wczepy mój typ to 12,7 ale mysle tez nad 19 mm moze poradzicie ktory bylby lepszy ?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Jeśli się nie myle to kolega TripleXXX robi wczepy frezarka, a przynajmniej tak wywnioskowałem z jego wypowiedzi w wątku o budowie kolumny 4x12. Możliwie że błędnie w takim razie przepraszam i proszę o korekte mojego rozumowania
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jezeli ktos potrafi szablon do wczepow lub nawet wczepy zrobic tokarka.....
http://www.youtube.com/watch?v=AZFoWRk5hjM
http://www.youtube.com/watch?v=AZFoWRk5hjM
Aleksander Niemand
Ok moj blad chodzilo mi oczywiscie o frezarke do wykonania wzornicy. Koles ma tokarke i frezarke w jednej duzej maszynie stad moj blad bo on zawsze gada ze na "tokarce" wszystko robi
Mylisz się właśnie.Ghost pisze:Jeśli się nie myle to kolega TripleXXX robi wczepy frezarka
Pomyśl, jak jadąc łożyskiem frezu po szablonie, wyfrezować kąt prosty? Bo ja sobie tego nie wyobrażam...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- kciuq
- 1250...1874 posty
Kwadratowym frezem ;] 

"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Wszystko da się zrobić frezarką. I palce i jaskółczy. Na wylot, i kryty. A jak nie frezarką, to piłą tarczową. Tarczówką da się nawet wyciąć koło. Idealne.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Czy frezarka Makita ok. 900w będzie dobra ?
http://www.youtube.com/watch?v=Zrd284dyoHoMarvel pisze:Mylisz się właśnie.Ghost pisze:Jeśli się nie myle to kolega TripleXXX robi wczepy frezarka
Pomyśl, jak jadąc łożyskiem frezu po szablonie, wyfrezować kąt prosty? Bo ja sobie tego nie wyobrażam...
no i za pomocą piły tarczowej

http://www.ehow.com/video_4954251_what- ... t-jig.html