Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
175
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 258

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Acha.

Bo dzisiaj byłem po raz pierwszy od wielu miesięcy na Wolumen i facet miał kilkadziesiąt dość grubych (1-1,5mm) płytek miki w cenie rozsądnej. Kupiłem sobie trzy, za tydzień mogę też podjechać i Ci wziąć jakiś zapasik... Kawałki były nieregularne, najmniejsze około 5x8cm tak na oko.

A do wycinania mostków może warto pomyśleć o wykrojniku introligatorskim?

Pozdrawiam
Staszek
Alek

Post autor: Alek »

A to chyba wiem- prawdopodobnie u tego człowieka poczyniłem pewien zapas :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Załączam dwa artykuły: na temat katod i getteru. Może się przydadzą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Zaiste, literatura to godna polecenia, gdyż autorzy przedni.

Tymczasem ugrzązłem podczas składania aparatury do pompowania lamp gazowanych, mimo zgromadzenia stosownej ilosci kranów ze szkłami przejściowymi, pompy dyfuzyjnej i innych części. Oto bowiem muszę całość zestawić na odpowiednim stojaku, przy czym nie mam pomysłu na dobrą realizację tego przedsięwzięcia. Pewne obawy mam także co do pompy, która może mieć za małą wydajność. Liczę, że zestaw powinien umożliwiać dozowanie przynajmniej dwóch gazów.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

od stojaków jest już tu na forum pewien spec sprawa jest taka jaki to ma być stojak.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Alek pisze:Oto bowiem muszę całość zestawić na odpowiednim stojaku, przy czym nie mam pomysłu na dobrą realizację tego przedsięwzięcia.
Myślę, że rack 19" załatwi sprawę... szkoda tylko, że są na tyle drogie, że właściwie najlepszym sposobem jest składanie takiego samemu. Chyba, że chcesz załatwić sprawę "niestandardowo" i np. zabudować zestaw pompowy w szafce BHP.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Myślę,że trzeba w wypadku stanowiska pompowego "pompa-2" myśleć raczej o dostosowaniu stojaka do stanowiska a nie odwrotnie.
Alek

Ostatecznie stanęło na jedym balonie z gazem-neonem. Ma to pewne wady, jednak w sposób istotny posuwa całą rzecz naprzód. Stojak improwizowany z korpusu jakiejś sporej cewki.
Było sporo zabawy ze szkłem- ze względu na mocowania wyszło sporo lutów oraz gięć.
Pompa dyfuzyjna, pomimo swych małych rozmiarów wydaje się mieć wydajność wystarczającą do potrzeb lamp gazowanych. Pompa obrotowa będzie na razie "pożyczana" na czas pompowania lamp gazowanych ze stanowiska wysokopróżniowego. Zestaw umożliwia pompowanie i napełnianie neonem trzech lamp jednocześnie.
Alek

Zastanawiam się, jakiego rodzaju lampy neonowe mogą być atrakcyjne z punktu widzenia forum. Moje możliwości w tym względzie są już znane, natomiast nie było Waszych propozycji przyrządów.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Chyba głównie neonówki służące do świecenia: jakieś obrazki (jest możliwość umieszczenia w lampie wytrawionej płytki laminatu, czy byłby problem z odgazowaniem?) i wskaźniki prądu (widziałem coś takiego gdzieś na forum) - to moje propozycje.
Alek

Zastosowanie laminatu trzeba odrzucić w przedbiegach. Można rozważyć użycie blachy stalowej i metody fotolitograficznej. Metoda ta nie jest jednak jeszcze możliwa do stosowania w moich warunkach i tak naprawdę nie wiadomo, czy kiedykolwiek będzie opanowana.
Alek

Test aparatury mam za sobą :)
Alek

Zapomniałem jeszcze o lampie "anpix" :)

Film w formacie mov będzie niebawem dostępny pod adresem:

http://www.tubedevices.com/alek/pwl/anpix/anpix.mov

Miłego oglądania :wink: .
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

17MB taki film? :shock:
Macie tutaj półtora megabajta w zbliżonej jakości.
Jaka jest konstrukcja wewnętrzna tej lampy? I napięcie pracy tego poprzedniego wskaźnika?
Alek

Nie wiem czym to kompresujesz:( Ja nie miałem czym skompresować:/.

Napięcie zasilania 300V. Konstrukcja elektrod jeszcze nie jest dopracowana; za jakiś czas należy się spodziewać wersji 10-cyfrowej.