Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Acha.
Bo dzisiaj byłem po raz pierwszy od wielu miesięcy na Wolumen i facet miał kilkadziesiąt dość grubych (1-1,5mm) płytek miki w cenie rozsądnej. Kupiłem sobie trzy, za tydzień mogę też podjechać i Ci wziąć jakiś zapasik... Kawałki były nieregularne, najmniejsze około 5x8cm tak na oko.
A do wycinania mostków może warto pomyśleć o wykrojniku introligatorskim?
Pozdrawiam
Staszek
Bo dzisiaj byłem po raz pierwszy od wielu miesięcy na Wolumen i facet miał kilkadziesiąt dość grubych (1-1,5mm) płytek miki w cenie rozsądnej. Kupiłem sobie trzy, za tydzień mogę też podjechać i Ci wziąć jakiś zapasik... Kawałki były nieregularne, najmniejsze około 5x8cm tak na oko.
A do wycinania mostków może warto pomyśleć o wykrojniku introligatorskim?
Pozdrawiam
Staszek
-
- 3125...6249 postów
Zaiste, literatura to godna polecenia, gdyż autorzy przedni.
Tymczasem ugrzązłem podczas składania aparatury do pompowania lamp gazowanych, mimo zgromadzenia stosownej ilosci kranów ze szkłami przejściowymi, pompy dyfuzyjnej i innych części. Oto bowiem muszę całość zestawić na odpowiednim stojaku, przy czym nie mam pomysłu na dobrą realizację tego przedsięwzięcia. Pewne obawy mam także co do pompy, która może mieć za małą wydajność. Liczę, że zestaw powinien umożliwiać dozowanie przynajmniej dwóch gazów.
Tymczasem ugrzązłem podczas składania aparatury do pompowania lamp gazowanych, mimo zgromadzenia stosownej ilosci kranów ze szkłami przejściowymi, pompy dyfuzyjnej i innych części. Oto bowiem muszę całość zestawić na odpowiednim stojaku, przy czym nie mam pomysłu na dobrą realizację tego przedsięwzięcia. Pewne obawy mam także co do pompy, która może mieć za małą wydajność. Liczę, że zestaw powinien umożliwiać dozowanie przynajmniej dwóch gazów.
-
- 250...374 postów
-
- 2500...3124 posty
Myślę, że rack 19" załatwi sprawę... szkoda tylko, że są na tyle drogie, że właściwie najlepszym sposobem jest składanie takiego samemu. Chyba, że chcesz załatwić sprawę "niestandardowo" i np. zabudować zestaw pompowy w szafce BHP.Alek pisze:Oto bowiem muszę całość zestawić na odpowiednim stojaku, przy czym nie mam pomysłu na dobrą realizację tego przedsięwzięcia.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 250...374 postów
Ostatecznie stanęło na jedym balonie z gazem-neonem. Ma to pewne wady, jednak w sposób istotny posuwa całą rzecz naprzód. Stojak improwizowany z korpusu jakiejś sporej cewki.
Było sporo zabawy ze szkłem- ze względu na mocowania wyszło sporo lutów oraz gięć.
Pompa dyfuzyjna, pomimo swych małych rozmiarów wydaje się mieć wydajność wystarczającą do potrzeb lamp gazowanych. Pompa obrotowa będzie na razie "pożyczana" na czas pompowania lamp gazowanych ze stanowiska wysokopróżniowego. Zestaw umożliwia pompowanie i napełnianie neonem trzech lamp jednocześnie.
Było sporo zabawy ze szkłem- ze względu na mocowania wyszło sporo lutów oraz gięć.
Pompa dyfuzyjna, pomimo swych małych rozmiarów wydaje się mieć wydajność wystarczającą do potrzeb lamp gazowanych. Pompa obrotowa będzie na razie "pożyczana" na czas pompowania lamp gazowanych ze stanowiska wysokopróżniowego. Zestaw umożliwia pompowanie i napełnianie neonem trzech lamp jednocześnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Zapomniałem jeszcze o lampie "anpix"
Film w formacie mov będzie niebawem dostępny pod adresem:
http://www.tubedevices.com/alek/pwl/anpix/anpix.mov
Miłego oglądania
.

Film w formacie mov będzie niebawem dostępny pod adresem:
http://www.tubedevices.com/alek/pwl/anpix/anpix.mov
Miłego oglądania

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.