Hybryda - nowe pomysły

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Tak, moj pomiar jest raczej dosyc nietypowy... :oops:
Mialem jednak nadzieje, ze bedzie wierniejszym odzwierciedleniem zachowania prawdziwego ukladu hybrydowego.

Ciekawe co by sie stalo gdyby w uklad anody wpiac jeszcze kaskode ktora by trzymala stale napiecie na anodzie?
:twisted:
:roll:
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Re: Hybryda - nowe pomysły

Nastepny pomysl na niskonapieciowa hybryde sluchawkowa zasilana tanimi zasilaczami impulsowymi (np z ebayu).
Projekt oczywiscie jest oparty na tanich i nieaudiofilskich lampach "smieciowych"...
Obrazek
Akuratnie na powyzszym zdjeciu przygladam sie dryfcie pradu spoczynkowego lampy.
Niektore lampy zachowuja poczatkowe prady przez dluzszy okres czasu a niektore pomimo, ze sa z tego samego 'batch-u' potrafia zwiekszyc prad o wiele procent w ciagu paru godzin.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Hmm...
Sam nie wiem co o tym powiedzieć. Fajne, ale... ciut zagmatwane i dużo tranzystorów jak na wykonywane zadanie.
Nie wspominam o dziwnych układach biernych na wejściu/wyjściu, bo wiem że mamy różne zdanie na ten temat.
Najbardziej mnie jednak zastanawia po co tam jest lampa. Bo gdybym był złośliwy, to bym powiedział, że do wprowadzania zniekształceń :|
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Zagmatwane? ... toz to najprostrzy uklad jaki mi sie udalo sklecic w ostatnim czasie.

Patrze na ten uklad z innej strony, gdzie centralnym punktem jest lampa otoczona sprzezeniem zwrotnym opartym o mosfet M1, a reszta krzemu to tylko zrodla pradowe (przy tak niskich napieciach raczej nie moge sobie wyobrazic rezystorow spelniajacych tej roli).
Mierzone znieksztalcenia ukladu zasilajace sluchawki Sennheisera HD650 (300 omowe) przy okolo 2Vrms na wyjsciu wynosza okolo 0.02-0.03%. Musze dodac, ze byl to tylko pomiar pierwszego prototypu z nieco innymi wartosciami pradow ktory odpalilem na szybko zeby sprawdzic czy uklad sie zachowa tak jak sobie to wyobrazam i czy nie ma zadnych bledow na plytce. Przedstawie wyniki pomiarow jak tylko odpale uklad z wartosciami przedstawionymi w zalacznikach z poprzedniego postu.
Dodam, ze uklad radzi sobie wysmienicie takze ze sluchawkami niskoomowymi.
traxman

Post autor: traxman »

Czym mierzysz tak niskie poziomy THD?
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Karta muzyczna emu1616m i programem RMAA http://audio.rightmark.org/download.shtml
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

ludo pisze:Zagmatwane? ... toz to najprostrzy uklad jaki mi sie udalo sklecic w ostatnim czasie.
Ależ to sobie nie przeczy! :lol:

Niech będzie. Zakładając, że chcemy zrobić niskonapięciową hybrydę, to układ jest całkiem dobry. Ja tylko wątpię w sens zasilania lamp niskim napięciem. Ale nie wnikajmy w sprawy gustu, chwała Ci, że robisz ciekawe rzeczy :idea: 8)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

ludo pisze:Zagmatwane? ... toz to najprostrzy uklad jaki mi sie udalo sklecic w ostatnim czasie.
Naprawdę nie dało się "rozsunąć" elementów, uniknąć niepotrzebnych załamań przewodów na schemacie i oznaczać masy symbolem, bez prowadzenia jej przewodem? To by znacznie poprawiło czytelność.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Ja tylko wątpię w sens zasilania lamp niskim napięciem.
Tez troche w to watpie ale probuje ta wade kopmensowac wyborem lamp o jak najwyzszym nachyleniu.
Z drugiej strony niskie napiecia pozwalaja na dobor wszystkich innych komponentow o lepszych parametrach (w porownaniu z ich wysokonapieciowymi odpowiednikami).
Naprawdę nie dało się "rozsunąć" elementów, uniknąć niepotrzebnych załamań przewodów na schemacie i oznaczać masy symbolem, bez prowadzenia jej przewodem? To by znacznie poprawiło czytelność.
Masz racje - schemat moglby byc narysowany nieco lepiej.
Co do masy - jest jedna, wspolna dla calosci. Wychodze z zalozenia, ze im wieksza powierzchnia masy (przy tych relatywnie niskich pradach w ukladzie jak i zarzeniu pradem stalym) tym nizsze powinny byc spadki napiec miedzy roznymi jej (masy) punktami. Korzystam z faktu ze prady niskoczestotliwosciowe "rozchodza sie" po calej powierzchni masy.
Podszedlbym nieco inaczej do sprawy prowadzenia masy gdyby to byla koncowka mocy.
Dodam jeszcze ze uzywam dwustronnych plytek drukowanych o grubszej warstwie miedzi (75um).
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
:arrow: ludo
No no, układ robi wrażenie, choć nie do końca rozumiem korzyści jakie mogło przynieść zastosowanie w nim pewnych elementów i rozwiązań. Po co na przykład diody Zenera połączone są szeregowo z dodatkowymi diodami, skoro kierunek płynącego przez nie prądu nie ulega zmianie, a diody pełnią jedynie funkcje zabezpieczające? Dlaczego zamiast niektórych rezystorów zastosowałeś dwa, a nawet trzy w połączeniu równoległym, lub szeregowo-równoległym (np. rezystor sprzężenia zwrotnego - R18, R19, R20)? Czy chodziło łatwość dobrania jakiejś konkretnej wartości podczas uruchamiania, czy też zadecydowały inne względy? W jakim celu w obwodach zasilania zastosowałeś tak dużo kondensatorów, w tym w połączeniu z rezystorami, skoro dostępne kondensatory (np. Rubycon serii ZLH) mają szeregową rezystancję (ESR) rzędu kilkunastu miliomów w paśmie do ponad 300 kHz, a do tego można połączyć kilka równolegle o mniejszej pojemności, uzyskując jeszcze lepsze parametry tak stworzonego pakietu? Czy ich rolą jest tłumienie zakłóceń mogących przedostawać się od strony zasilania (przetwornice)? Jeżeli wzmacniacz ma współpracować jedynie z słuchawkami, których impedancja jest dość spora (24..600R), to dlaczego pojemność kondensatorów wyjściowych jest taka duża (prawie 1900uF)?
Szeregowe połączenie kondensatorów wyjściowych, przeciwnie biegunami, też wydaje mi się dziwne (może są powody takiego połączenia, których nie znam :oops: ). Upływność jednego będzie przeformowywać drugi kondensator, włączony niezgodnie z kierunkiem przepływu prądu. Czy dokonując pomiary zauważyłeś by zastosowane rozwiązania wpływały w jakiś sposób na parametry układu w paśmie akustycznym przy prądach wyjściowych rzędu mA? Przepraszam, że tak wypytuję, ale widać, że przy konstruowaniu tego układu sporo się napracowałeś, a ja (i zapewne inni użytkownicy Forum również) chciałbym poznać rolę poszczególnych jego detali. Gdyby te rozwiązania dały tylko minimalną poprawę parametrów, to cały układ można by znacznie uprościć (załącznik).

Kilka lat temu uruchomiłem hybrydowego "potwora słuchawkowego", choć mój kolega, który obecnie użytkuje ten wzmacniacz (schemat w załączniku) stwierdził, że świetnie radzi on sobie nawet z głośnikami. Jego konstrukcja jest dość typowa (jedna z prostszych, wykonana jako eksperyment - byłem ciekaw czy taki układ się nie wzbudzi). W stosunku do hybrydy przedstawionej przez Piotra zastosowałem w niej dwa źródła prądowe i trzy sprzężenia typu "bootstrap" (plus jedno tradycyjne, globalne). We wzmacniaczu użyłem jedynie tranzystorów bipolarnych, ale mam też wersję z tranzystorami Mosfet, wiec będę je mógł porównać. Wzmacniacz jest znowu u mnie, więc w najbliższych dniach sprawdzę jak zastosowane rozwiązania wpłynęły na pasmo przenoszenia i poziom wprowadzanych zniekształceń.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Duzo czasu poswiecilem na polutowanie i uruchomienie nastepnych dwoch ukladow (pierwszy prototyp wyjechal gdzies na koniec swiata na ryby i wroci dopiero za pare dni).
Tak prawde mowiac z uruchamianiem nie bylo zadnych klopotow. Po pomiarze pradow spoczynkowych lamp uklad startuje tak jak to jest przewidywane. Jest pewien dryft zwiazany ze starzeniem sie / poczatkowa zmiana parametrow lampy ktory mam nadzieje po pewnym czasie ustanie/zmaleje.
Na pytania postaram sie odpowiedziec kiedy indziej (niestety nie starcza mi na wszystko czasu :cry: )... na razie zdjecie samego ukladu:
Obrazek
_idu

Post autor: _idu »

Podstawowy problem w przypadku takiej prostej hybrydy a'la Piotr: dobór pary tranzystorów.

Gdyby taki bufor był zrobiony tylko z jednego typu tranzystorów mocy to łatwiej jest dobrać parę - po prostu zazwyczaj w przyzwoitym sklepie są tranzystory z jednej partii produkcyjnej. W przypadku zaś pary komplementarnej nie jest tak wesoło - nie tylko rózne partie produkcyjne dla dwóch typów trnazystorów ale wręcz inna fabryka a nawet inny producent.

Efekt- konieczność kupno dziesiątków tranzystorów i dobieranie pary (dwóch jak wzmaicniacz strereo) .... Wydatek spory a potem długotrwała próba opchnięcia reszty tranzystorów na allegro (co moze być trudne by zbytnio nie stracić wyłożonej kasy a każde wystawienie na aukcji kosztuje...).

Kwestia kosztów staje się bolesna gdy popatrzymy na ceny tranzytorów MOSFET zaprojetkowanych do aplikacji audio: np. BUZ901/BUZ906 - każdy z nich to wydatek około 50PLN

No właśnie problem parowania tranzystorów.... Par nie sprzedają. Czyli co, psujemy wszystko popezez wprowadzanie zniekształceń wynikających z róznych parametrów tranzystorów?
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Pomiary znieksztalcen hybrydy sluchawkowej zasilajacej sluchawki Sennheisera HD650:
Silver
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Silver »

Witam

Miałbym pytanie odnośnie zastosowania źródeł prądowych, konkretniej dobór wartości elementów w zależności od układu i pożądanego prądu, w sieci nie znalazłem zbyt wiele informacji na ten temat..

Chcę zbudować źródło na ok.200mA

Obrazek

najchętniej zastosowałbym układ z diodą LED taki jak powyżej, po konsultacjach z RomkiemD na PW doszedłem do mniej więcej ostatecznej wersji i chciałbym zapytac o poprawność obliczeń i doboru elementów, myślę, że znajdzie sie więcej osób na forum, którym przyda się taka wiedza :) a RomkowiD zaoszczędzi czasu na odpisywanie :wink:

Oto założenia i rozwiązanie :

tranzystor TIP130 NPN Darlington 100V 8A 70W hfe= 250 (w temp.25 stopni C, prąd 200 mA), spadek napięcia baza-emiter 1,3V (przy 200mA i 25 stopniach C)

nota katalogowa => http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... TIP135.pdf

dioda LED Red Id=0,015A Vd=1,63 do 2,1 V (spadek napięcia, do obliczeń przyjałem 1,8V), współczynnik K od 1,2 do 2 - przyjałem 1,8

R2=(Vd-Vbe)/IR2
R1=(Vs-Vd)/Id+K*Ib
Ib=IR2/hfe
IR2=0,2A
Ic=Ie=IR2

obliczenia =>

R2=(1,8V-1,3V)/0,2=2,5om

Ib=0,2A/250=0,0008A

R1=(24V-1,8V)/0,015A+1,8*0,0008A=1353om

wszystkie informacje i zależności znalazłem http://en.wikipedia.org/wiki/Current_source

bardzo chętnie dowiedziałbym się równiez jak należy dobierać elementy w źródle takim jak tu (zbudowanym na BC550 i IRF520) jak policzyć wartość rezystora, który tutaj ma wartość 2.7 om wiem (0,65V/2,7om=0,24A) , chciałbym dowiedzieć, się jak policzyć wartość dwóch pozostałych..

przepraszam, jeśli to pytanie zbyt banalne, jednak jak pisałem nie mogłem znaleźć informacji na ten temat...

pozdrawiam

Michał

Obrazek
pozdrawiam,

Michał
_idu

Post autor: _idu »

ludo ->
Czy tranzystory były parowane, dobierane pod względem parametrów czy pierwsze lepsze ze sklepu (w skrajnym przypakdu różnych producentów). Na ile ich parametry są zbliżone?