Radio majsterkowiczom ku uwadze.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Radio majsterkowiczom ku uwadze.

Post autor: Michał_B »

Acha. a nie powinno być tak, że zestrojone generatorem powinno być idealnie i nie trzebabyłoby poprawek robić?

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
_idu

Post autor: _idu »

Są pewne usterki toru p.cz. które spowodują że mało doświadczony amator źle zestroi p.c.z czy to generatorem czy to wobuloskopem.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Jeśli można się do tego tematu dołączyć... Potrzeba mi miernik indukcyjności o szerokim zakresie pomiaru i dobrej rozdzielczości, mniej zależy mi na dokładności pomiaru (δ kilka procent wystarczy). Miernik potrzeba głównie do badania nieznanych rdzeni mocy, i sprawdzania, czy jakiś element dobrze wykonałem :) Z jakiej zasady pomiaru najlepiej skorzystać przy budowie miernika - albo jaki miernik kupić? Miałem okazję pobawić się przyrządem LCR HiTESTER 3532-50 - jego parametry są jak najbardziej zadowalające, ale cena jakieś 100 razy zbyt wysoka :)
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Moze zamiast kupic zbudowac samemu?
http://sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html
PIC-a moge zaprogramowac, lub ta sama wersja na nowszym PIC-u.
http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/ ... ndex2.html
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Również noszę się z budową miernika LC.
Jednak myślałem nad wykonaniem tego w układzie mostka.

Co będzie bardziej precyzyjne przy pomiarze?

Napewno dużo będzie zależeć od zastosowanych rezystorów w mostku, więc przyjmijmy, że będą to rezystory 1% ale dobierane względem rezystora 0.1%.

Ps. Czy znacie mierniki uC ale zbudowane na Atmedze8?
Bo za Picami jakoś nie przepadam.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
pierwszy

Matizz pisze: ...Bo za Picami jakoś nie przepadam.
Twoja strata :P
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Pic na wodę fotomontaż :lol: Ja też nie lubuję się w PICach
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pierwszy

Jasne, a jakies racjonalne uzasadnienia?
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

macska pisze:Jasne, a jakies racjonalne uzasadnienia?
:) pewnie: brak bascoma, brak uniwersalnego programatora (taniego), wysoka cena "niskich modeli" w stosunku do podobnych AVR, mala popularnosc w europie

chociaz z tym cenami, to bym nie przesadzal - w zasadzie popularnych jest jedynie kilka modeli, a juz taki 16F84A jest standardowy jak ATmega8 (parametry oczywiscie inne)
pierwszy

:shock:
Chyba zartujesz, darmowy MPLab, oraz programator na USB PICkit2, jak ktos sie zdecyduje zbudowac zamiast kupic
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... ts=pickit2
http://szilva.info/pickit2-1/index.hu.html

Generalnie ja raczej o takiej postawie kolegow z Triody;
biadolenie o tym, ze przrzady pomiarowe sa drogie, jak ktos podaje link do strony, gdzie jest pelna dokumentacja,
z softem takiego przyrzadu, za darmo, w wersji polszczonej, to znowu biadolenie, ze PIC to be a procesory Atmela to cacy.

Chyba Bismarck mial racje.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

A czy brak bascoma to wada? Raczej zaleta :) AVRy są o tyle lepsze, że w ciągu kilku minut można znaleźć asembler czy kompilator C, układ programatora (w najprostszym wydaniu pięć przewodów) i program do jego obsługi :)
Spróbuję zrealizować miernik dzialający jak ten pokazany, z wykorzystaniem mikrokontrolera tn2313, może akurat się uda :) Żadna rozrywka zbudować ukłąd według recepty...
pierwszy

k4be pisze:... Z jakiej zasady pomiaru najlepiej skorzystać przy budowie miernika - albo jaki miernik kupić? Miałem okazję pobawić się przyrządem LCR HiTESTER 3532-50 - jego parametry są jak najbardziej zadowalające, ale cena jakieś 100 razy zbyt wysoka :)
Pewnie na stare lata mam problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem.
k4be pisze: Żadna rozrywka zbudować ukłąd według recepty...
Przepraszam kolegow, ktorym nie odpowiada PIC i gotowe rozwiazania jako material wyjsciowy.
Moje zycie jest za krotkie zeby wywazyc otwartych drzwi, ale skoro tylu tu geniuszy, to czekam na Wasze mostki :wink:
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

macska pisze::shock:
Chyba zartujesz, darmowy MPLab, oraz programator na USB PICkit2, jak ktos sie zdecyduje zbudowac zamiast kupic
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... ts=pickit2
http://szilva.info/pickit2-1/index.hu.html
do tego programatora trzeba czyms zaprogramowac PICa, ktory kosztuje az 10zl :D (JDM jest czesto dosyc problematyczny)
w przypadku AVR wystarcza nawet same kable (przy USB - kable do zaprogramowania procka za 4zl)
k4be pisze:A czy brak bascoma to wada? Raczej zaleta :)
to zalezy jak patrzec na problem...
mlody szybko nauczy sie pisac zupelnie proste programy bez wiedzy o procku, ale juz bardziej skomplowanego programu wykorzystujacego calkowicie zasoby sprzetowe i miejsce nie napisze...
o ile w przypadku hobbisty - 5zl na wiekszy i szybszy procesor nie sprawi problemu (kilka protorypow), o tyle w firmie moze spowodowac problem i ograniczenia

dla wyjadacza bascom rowniez jest przydatny - mozna w 5min napisac zupelnie durny program i nie przejmowac sie miejscem i szybkoscia dzialania :D

generalnie najwiekszym problemem PICow jest mala popularnosc w europie - w USA z drugiej strony malo kto bawi sie Atmelami 8) (porownujac Polske)

dobrze, ze chociaz wkraczaja do nas PICe w projektach radioamatorskich (bo w sumie maja dobre moziwosci i jak np. w USA zrobili jakis miernik albo generator, to po co robic taki na AVR od nowa...), inna sprawa, to popularnosc mocniejszych PICow z USB, albo stosem TCP/IP
k4be
500...624 posty
500...624 posty

A wracając do tematu wątku - czy jest ktoś z wobuloskopem w okolicach Świdnicy czy we Wrocławiu? Z chęcią bym zobaczył, jak źle zestroiłem mój AS952 :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Uzasadnienie:
brak możliwości zaprogramowania na moim robionym programatorze
brak możliwości zaprogramowania na kolegi robionym programatorze
brak możliwości zaprogramowania na uniwersalnym programatorze bodajże Wilema (?)
To było dawno 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU