OTL na pocztek

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

rufus74pz
125...249 postów
125...249 postów

Re: OTL na pocztek

Post autor: rufus74pz »

Witam.
To może zamiast szukać w kartach katalogowych łatwiej zrobić symulację np. tu:
http://www.trioda.com/tools/triode.html
Pozdrawiam.
Piotr
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: PiotrCh »

Piotrze - wielkie dzięki.
Już się wgryzam w ten symulator.
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

PiotrCh pisze: śr, 10 czerwca 2020, 15:05 Tego filmu nie oglądałem, ale jeśli w jakikolwiek sposób wytrąciłem Cię z równowagi - to przepraszam, nie było to moim zamiarem.
A czy widać jakieś objawy, żebym był przez Ciebie wytrącony z równowagi? :wink:

Na prawdę widzę korelację pomiędzy jakością płyt, a rodzajem muzyki - o której wspomniałeś. Breakoutów ciężko odnaleźć w super stanie (nie wliczam reedycje) bo frezowali je bambiniakami na prywatkach, a przewijanie odbywało się często popchnięciem ramienia :D
Wynika to jeszcze z czegoś. U nas płyt nie było tyle, co na Zachodzie. W sensie - nawet jak były w sklepie to były bardzo drogie (tak działał socjalistyczny system odpisów i subwencji), ale pewnie i z dostępnością nie było tak różowo (jak to w socjalizmie :lol:).
Poszukam zatem wykresów Ia(Us, Ua=const.) dla lampy 6N1P. Myślałem, że jest to zamiennik nie tylko w sensie wyprowadzeń elektrod, ale również w sensie użytkowym (nie wymaga kręcenia parametrami).
Wymaga, nie wymaga, to kwestia dyskusyjna. Niemal każda lampa (o tym samym układzie wyprowadzeń) wetknięta w to miejsce będzie działać. No bo co to znaczy, że lampa działa. Wzmacnia sygnał? Wzmacniacz można zrobić nawet na kineskopie, czego ktoś chyba w historii tego forum nawet dowiódł empirycznie. Jednak do wyznaczania punktu pracy używać winno się charakterystyk właściwych lamp.

Odradzam korzystanie z symulatorów i programów na początku przygody z lampami. Z tego samego powodu, dla którego nie daje się dzieciom w podstawówce kalkulatorów.

Pozdrawiam,
jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

Masz rację z tym kalkulatorem. Ale z pokręciłem tymi kurkami i wartości wyszły podobne do moich/schematu. Napięcie zasilające anodę po spadku na rezystorze (przed kondensatorem) wyszło mi ~136 V. Prąd anody obliczyłem z prawa Ohma i dla zadanego Ra, Ia=~3 mA. W symulatorze ustawiając Ua i Ia na osiach odciętych i rzędnych znalazłem punkt pracy lampy, który jest w okolicach połowy prostej obciążenia i wartości na rezystorach Ra i Rk wyszły bardzo zbliżone. Więc chyba nie jestem w wielkim błędzie. Czy właściwym jest wniosek, że jeśli punkt spoczynkowy jest w połowie prostej obciążenia - to takie Ia będzie zmieniać się na liniowym odcinku Ia(Us, Ua=const.) - czyli w klasie A?

Edit: poprawiam nazewnictwo na prawidłowe - dziękuję Jakub!
Ostatnio zmieniony śr, 10 czerwca 2020, 19:36 przez PiotrCh, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Mniej więcej tak, choć oczywiście zależy to od wysterowania (jak dużym napięciem rozhulasz lampę) :)

I nie punkt wysterowania, tylko punkt spoczynkowy.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Przepraszam że się wtrącam ale jakie lampy zastosować żeby był najlepszy efekt wizualny. Aktualnie użytkuję 6N1P, ale to nie jest to.
Coś się żarzy , niby lampa , ale muszę włączyć kaloryfery żeby poczuć ciepełko :D .
Pytanie ale już na poważnie co zastosować żeby był najlepszy efekt wizualny ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 12 czerwca 2020, 23:08 przez taipan3, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

A pokażesz zdjęcie wzmacniacza?
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Już zamieszczałem zdjęcie
ale co tam ludzie nie uciekają na jego widok , można się pochwalić
http://www.forum-trioda.pl/download/fil ... &mode=view
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Duża ,okazała ruska trioda na pewno zwraca uwagę,lecz można zrobić taki wzmacniacz na maluchach{6Ż52P} :D .
P2390488.JPG
P2390491.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

taipan3 pisze: pt, 12 czerwca 2020, 23:09 Już zamieszczałem zdjęcie
ale co tam ludzie nie uciekają na jego widok , można się pochwalić
http://www.forum-trioda.pl/download/fil ... &mode=view
Celuję w podobne wykonanie obudowy swojej konstrukcji SE na EF14+EL12N i mam pytanie jak Kolega wykańczał drewnianą powierzchnię w tej konstrukcji?

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

szkatulka.jpg
Kupiłem na allegro drewniane pudełko na zdjęcia, bardzo podobne do tego na zdjęciu.
Wypełnienie tych pustych miejsc na fotografie to cienka sklejka na która położyłem fornir chyba palisander modyfikowany , polakierowałem .
Ot i cała tajemnica
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak zrobić samo pudełko to wiem, ale nie bardzo wiem jak je wykończyć na wysoki połysk?
Koledzy na forum proponowali politurę, ale ja jej nigdy nie kładłem, więc trochę strach przed takim wykończeniem.
Jakim lakierem Kolega lakierował swoje pudełko?
Mnie jeszcze proponowali wosk na gorąco - ale tej metody nawet teoretycznie nie znam.
Materiałem na moje pudełko mają być klepki podłogowe z egzotyku - drewno jatoba podobne do mahoniu.

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wiechu
ja malowałem typowym sposobem , trzy cienkie warstwy lakieru i szlifowanie drobnoziarnistym papierem ściernym. Do malowania używam wałka i tę metodę ci polecam. Mógłbym natryskowo , mam aerograf używany kiedyś do malowania plastikowych modeli. Użycie go daje bardzo dobre efekty,można przy odrobinie wprawy uzyskać prawie lustrzaną powierzchnię tylko mycie sprzętu po malowaniu jest trochę upierdliwe a wałek po skończeniu wyrzucam. Drugim problemem jest uzyskanie odpowiedniego rozcieńczenia lakieru , na lakierze też nie można oszczędzać . Do malowania wałkiem sprawdził się zwykły Bondex kupiony w Castoramie
Co do politury to wiem tylko że trzeba mieć dużą wprawę żeby to dobrze wyszło .Kupiłem sobie nawet szelak po początkowo miałem zamiar wykończyć moją obudowę na wysoki połysk ale potem budowa wzmacniacza właściwie nie sama budowa co zapakowanie do obudowy tak zaczęło się ślimaczyć że dałem sobie spokój z politurą
Pozdrawiam
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

Bardzo ładny stylowy wzmacniacz. Jeśli ktoś byłby zainteresowany technikami wykończenia drewna, to chętnie doradzę, potrafię politurować i olejować.
Pozdrawiam
Piotrek
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli ktoś byłby zainteresowany technikami wykończenia drewna, to chętnie doradzę, potrafię politurować i olejować.
To Kolega ma już co najmniej jedną zainteresowaną osobę.
Jestem chętny na nauki, a wielu kolegów z forum pewnie też.

Pozdrawiam
Wiesław