polska skala radiowa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

polska skala radiowa

Post autor: Czujnik »

Zdobyłem takie sobie radyjko, wyraźnie amatorska , skladankowa konstrukcja reakcyjna. Jakie było moje zdumienie, gdy po oczyszczeniu prawie niewidocznej spod nalotu brudów skali pokazało się to co na załączniku :lol: . Niestety akurat ten najważniejszy napis jest zamazany. Wydaje mi się, że jest tam napisane: RADJOFON, coś czego nieczytam i POZNAŃ. No i jak zwykle to samo pytanie: Czy ktoś coś wie o takiej firmie? Może w Poznaniu jeszcze coś niecoś wiedzą? Czy to warsztat naprawczy, czy też jakiś producent? W radiu było użyte sporo polskich części między innymi piękny elektrolit Filtrad z 1938 r.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: polska skala radiowa

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Zdobyłem takie sobie radyjko, wyraźnie amatorska , skladankowa konstrukcja reakcyjna. Jakie było moje zdumienie, gdy po oczyszczeniu prawie niewidocznej spod nalotu brudów skali pokazało się to co na załączniku :lol: . Niestety akurat ten najważniejszy napis jest zamazany. Wydaje mi się, że jest tam napisane: RADJOFON, coś czego nieczytam i POZNAŃ. No i jak zwykle to samo pytanie: Czy ktoś coś wie o takiej firmie? Może w Poznaniu jeszcze coś niecoś wiedzą? Czy to warsztat naprawczy, czy też jakiś producent? W radiu było użyte sporo polskich części między innymi piękny elektrolit Filtrad z 1938 r.
Nie wiem nic, ale z rzadka pojawiają się takie odbiorniki. Zapewne (sądzac po wykonaniu) była to mały rzemieślniczy warsztat produkujący odbiorniki.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Czujnik, nie bądź taki i porób kilka fotek tego cuda. Każdy się pewnie skręca z ciekawości... A ja na pewno :wink:

Pozdrawiam!
f.
Robert SP5RF
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Właśnie kupiłem kopertę z reklamą firmy Radjofon. Przesyłka ma dojść lada dzień. Na dzień dzisiejszy mam tylko takie zdjęcie owej koperty.
Paweł
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

pawfil pisze:Właśnie kupiłem kopertę z reklamą firmy Radjofon. Przesyłka ma dojść lada dzień. Na dzień dzisiejszy mam tylko takie zdjęcie owej koperty.
Gdzie? Bo na Allegro jakoś nie zauważyłem.
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

No właśnie się zdziwiłem, że Pan nie licytował :) Ostatnio na większości aukcji z literaturą i innymi materiałami, to przeważnie z Panem przegrywam.
Paweł
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

pawfil pisze:No właśnie się zdziwiłem, że Pan nie licytował :) Ostatnio na większości aukcji z literaturą i innymi materiałami, to przeważnie z Panem przegrywam.
No cóż - zdarza mi się przeoczyć to i owo czasami, a jeszcze częściej zapomnieć o zalicytowaniu przed końcem aukcji :)
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

frycz pisze:Czujnik, nie bądź taki i porób kilka fotek tego cuda. Każdy się pewnie skręca z ciekawości... A ja na pewno
Jasne, że mogę zrobić, ale tam nie ma za bardzo poza skalą nic ciekawego. Teraz już jestem mądrzejszy niż kilka dni temu. Radio zapewne było bateryjne. Części z niego zostały skompilowane z jakimś niemieckim chassis sieciowo zasilanego radia i tak powstała dziwna hybryda. No może skrzynka jeszcze cośkolwiek przypomina tę z reklamy na kopercie. Ja zaś znalazlem w swoich niestety mało uporządkowanych zasobach inną reklamę firmy Radjofon. Jest z tygodnika katolickiego z 1936 roku. I tam powtarza się asortyment odbiorników bateryjnych.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

tszczesn pisze:No cóż - zdarza mi się przeoczyć to i owo czasami, a jeszcze częściej zapomnieć o zalicytowaniu przed końcem aukcji :)
snajper.net Twoim przyjacielem :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

efekt02 pisze:
tszczesn pisze:No cóż - zdarza mi się przeoczyć to i owo czasami, a jeszcze częściej zapomnieć o zalicytowaniu przed końcem aukcji :)
snajper.net Twoim przyjacielem :)
Raczej buteleczka z lecytyną :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze: Jasne, że mogę zrobić, ale tam nie ma za bardzo poza skalą nic ciekawego. Teraz już jestem mądrzejszy niż kilka dni temu. Radio zapewne było bateryjne. Części z niego zostały skompilowane z jakimś niemieckim chassis sieciowo zasilanego radia i tak powstała dziwna hybryda. No może skrzynka jeszcze cośkolwiek przypomina tę z reklamy na kopercie. Ja zaś znalazlem w swoich niestety mało uporządkowanych zasobach inną reklamę firmy Radjofon. Jest z tygodnika katolickiego z 1936 roku. I tam powtarza się asortyment odbiorników bateryjnych.
Interesująca informacja, pozwoliłem sobie ją wykorzystać na mojej stronie.
Robert K.
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Robert K. »

Witam,

Tak się składa, że akurat w starym roku zachciało mi się powspominać, poodkurzać stare fotografie i ...wdepnąć do internetu by wreszcie wklepać w wyszukiwarce Radjofon. W wynikach wyszukiwania ukazały się dwie pozycje, które mnie zaciekawiły, pierwszą była Wasza strona. Bardzo się cieszę, że trafiłem tutaj do Was, trafiłem uprzednio klikając jeszcze tę stronkę http://www.stareradia.pl/business.html.

Moje emocje wynikają z faktu, że właściciel i założyciel Radjofonu poznańskiego, Bolesław Konopiński, to po prostu mój dziadek. Zakład pierwotnie mieścił się w Poznaniu przy ul. Św Marcin 57, w podwórzu którym można było przejść do ul. Taczaka. Potem prawdopodobnie nastąpiła przeprowadzka na Skarbową, ale nie jestem pewien czy nie było to w odwrotnej kolejności.

Historia zakładu jest mi znana z przekazu ustnego przez mojego ojca. Dziadka nie poznałem nigdy, bo zmarł kilka lat po moim narodzeniu a mieszkał w Niemczech, w Moguncji, gdie tez został pochowany. Wojna zrujnowała plany dziadka, bo miał zamówienia nawet z klasztoru na Jasnej Górze, bądź to z Częstochowy dla szkół chyba, z tego co sobie przypominam, co mówił ojciec. Tak więc dziadek gdy wybuchła wojna i okupant splądrował zakład i rozkradziono zasoby magazynowe oraz wyposażenie zakładu, postanowił wyjechać i wojnę spędził prawdopodobnie w Szwajcarii.

Piszę prawdopodobnie, bo nie jest to informacja potwierdzona. W każdym bądź razie dziadek nie miał czego tu szukać, chodziło chyba o ocalenie kapitału. Innym czynnikiem z powodu którego polski biznes dość szeroką falą ulatniał się do Szwajcarii były słuszne obawy o dalsze losy kraju oraz wpływ sowietów.

Nie mam zbyt wielu pamiątek po dziadku, są jedynie strzępki jakichś informacji i nieco zdjęć i pamiątki tzw rodzinne oczywiście (obrazy, figurki itd) więc moim największym marzeniem byłoby zostać posiadaczem takiego odbiornika jak np Selektor BT 3.

Pozdrawiam składając przy okazji wszystkim najlepsze życzenia noworoczne.

Robert Konopiński
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: sp7sqp »

Mam nadzieję , że nastąpi jakas kontynuacja powyższej historii. Pozdrawiam życząc wszystkim Noworoczne Wszystkiego Najlepszego. Grzegorz
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Wielmożny pan... Miedźna, Górny Śląsk (czytaj pierwsza broszura).
Ta miejscowość leży niedaleko Częstochowy, Miedźno, jeśli to o nie chodzi... To bardzo ciekawe, to wioska, ciekawe gdzie by fabryka radioodbiorników tam miała być, chyba że o inne Miedźno chodzi :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Przeciez w adresie napisano - okolice Pszczyny na Ślasku.